Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 97
  • 353
  • 2

Dokładnie. Nie mamy żadnych logów ze stacji do której się podłączasz, więc jeżeli mówimy o jakiś wybranych miejscowościach, gdzie akurat udało ci się trafić gorsze parametry, to nie możemy mówić już o całej sieci. Tak samo nigdy nie napisałem o sieci Orange że dzieje się to wszędzie, ale realnie wolałbym całkowicie brak zasięgu niż utracone pakiety audio w trakcie rozmowy, co w dobrym zasięgu skutkuje problemem komunikacją.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 83
  • 339
  • 1

@alexyppnapisał(-a)

Dokładnie. Nie mamy żadnych logów ze stacji do której się podłączasz, więc jeżeli mówimy o jakiś wybranych miejscowościach, gdzie akurat udało ci się trafić gorsze parametry, to nie możemy mówić już o całej sieci. Tak samo nigdy nie napisałem o sieci Orange że dzieje się to wszędzie, ale realnie wolałbym całkowicie brak zasięgu niż utracone pakiety audio w trakcie rozmowy, co w dobrym zasięgu skutkuje problemem komunikacją.

Wybacz ale nie będę komuś pobierał na telefon aplikacji aby tobie coś udowadniać, napisałem tylko to co mnie spotkało i zdziwiło bo miałem inne zdanie o sieci T-Mobile dlatego pierwsze co zrobiłem zadzwoniłem na numer tmobile z myślą że dodzwonię się odrazu. Gdyby to było na moim telefonie wrzuciłbym Ci logi bez problemu. Każdy operator ma coś za uszami ale osobiście wolę zrywanie połaczenia niż całkowity brak sygnału sieci i masa połączeń na którym tylko słychać poczte głosową a te osoby nawet nie wiedziały że dzwoniłem bo do dziś żaden sms nie poinformował ich o próbie połaczenia. Może jak te osoby zgodzą się to zgłoszę w ich imieniu do Tmobile ale z tego co zauważyłem to osoby, które tym się nie interesują po prostu mają gdzieś, nie przeszkadza im to 

• 97
  • 353
  • 2

@Roberto971 Zarzucano mi, że wyrażam swoją opinię na temat jakości sieci Orange na podstawie jednostkowego przypadku z mojej lokalizacji. Tymczasem podobne problemy obserwuję w zdecydowanej większości miejsc, w których wykonuję połączenia. Przy poziomie sygnału rzędu −109 dBm i niższym regularnie dochodzi do utraty pojedynczych słów, co wskazuje na realny problem z transmisją pakietów głosowych. Wcześniej były już prezentowane logi jednoznacznie dokumentujące to zjawisko.
Proszę o zakończenie offtopu. Celem tego wątku jest zobrazowanie problemu oraz zebranie jak największej ilości danych dotyczących błędu polegającego na utracie pakietów głosowych podczas rozmów przy niskim poziomie sygnału w sieci Orange, a nie polemika na temat wyższości jednego operatora nad drugim.

Za nabijanie postów nie przyznajemy tutaj nagród.

• 83
  • 339
  • 1

@alexyppnapisał(-a)

@Roberto971 Zarzucano mi, że wyrażam swoją opinię na temat jakości sieci Orange na podstawie jednostkowego przypadku z mojej lokalizacji. Tymczasem podobne problemy obserwuję w zdecydowanej większości miejsc, w których wykonuję połączenia. Przy poziomie sygnału rzędu −109 dBm i niższym regularnie dochodzi do utraty pojedynczych słów, co wskazuje na realny problem z transmisją pakietów głosowych. Wcześniej były już prezentowane logi jednoznacznie dokumentujące to zjawisko.
Proszę o zakończenie offtopu. Celem tego wątku jest zobrazowanie problemu oraz zebranie jak największej ilości danych dotyczących błędu polegającego na utracie pakietów głosowych podczas rozmów przy niskim poziomie sygnału w sieci Orange, a nie polemika na temat wyższości jednego operatora nad drugim.

Za nabijanie postów nie przyznajemy tutaj nagród.

Nie chcę żadnej nagrody i niczego nie chce od forum Orange nie zależy mi tutaj na nagrodach. Forum traktuję jak pomoc w niektórych sprawach w których nie radzę sam i proszę wtedy o pomoc doświadczonych osób i tutaj jest ich dużo. Nie decyduję również o tym który operator jest "najsilniejszym" nad wszystkimi, wyraziłem swoją opinię na temat Networks i przedstawiłem tutaj ponieważ to Ty zacząłeś pisać o tym że T-Mobile działa lepiej od Orange i wcześniej też byłem tego zdania dopóki nie doświadczyłem działania sieci Tmobile w warunkach trudnych. Pragnę zaznaczyć że mamy ten sam problem w Orange co spowodowało, że zapłacę karę i wyrzucam kartę Orange przenoszę się do Playa więc nie bierz mnie za obrońcę Orange.

• 97
  • 353
  • 2

@Roberto971 Również jestem w stanie wskazać na terenie mojego województwa analogiczne zachowanie obu sieci, przy założeniu porównywalnego obciążenia stacji bazowych. W takich warunkach jakość rozmowy może być pogorszona, a mowa ulega fragmentacji. W tej dyskusji odnoszę się jednak do sytuacji, w których poruszam się w obszarze ogólnie dobrego zasięgu, na przykład przemieszczając się pomiędzy budynkami, gdzie krótkotrwałe spadki poziomu sygnału do około −110 dBm skutkują natychmiastową utratą części ramek głosowych i dosłownym wypadaniem słów po stronie rozmówcy.
Moja wypowiedź nie ma na celu faworyzowania sieci T-Mobile, ponieważ w obu przypadkach mówimy o tej samej transmisji radiowej LTE tak jak sam pisałeś. W pierwszym poście wskazałem jedynie różnice w zachowaniu poszczególnych sieci w zbliżonych warunkach radiowych. W scenariuszach, które opisujesz, można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że żadna z tych sieci nie zapewni komfortowej jakości połączenia.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3119
  • 16473
  • 81

Chciałem na poważnie podejść do tematu, ale tej Netmonitor nie ma na iPhone, na Androida jest, ale subskrybować nie będę, na kartę prepaid  się nie da, karty płatniczej nie podepnę, jedno jest pewne, nikt ze znajomych nie spotkał się w mojej okolicy, z takim problemem, na Android podglądałem poziom sygnału i czy to -108 dBm, czy wzwyż 111 dBm, Volte działa i jakość polaczenia bardzo dobra, nikt nie narzeka, że mnie słabo słyszy, czy dźwięk przerywa, tak na sieci Orange i T-Mobile 😎

• 83
  • 339
  • 1

@IreneuszCDnapisał(-a)

Chciałem na poważnie podejść do tematu, ale tej Netmonitor nie ma na iPhone, na Androida jest, ale subskrybować nie będę, na kartę prepaid  się nie da, karty płatniczej nie podepnę, jedno jest pewne, nikt ze znajomych nie spotkał się w mojej okolicy, z takim problemem, na Android podglądałem poziom sygnału i czy to -108 dBm, czy wzwyż 111 dBm, Volte działa i jakość polaczenia bardzo dobra, nikt nie narzeka, że mnie słabo słyszy, czy dźwięk przerywa, tak na sieci Orange i T-Mobile 😎

To chyba tak na prawdę zależy od gęstości stacji i dużą rolę tutaj ma obciążenie stacji bo nie wszędzie trafisz na te problemy opisywane powyżej 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3119
  • 16473
  • 81

@Roberto971 odnośnie obciążenia BTS, do 17 mam słabe transfery po LTE i Volte działa ok, problem obstawiam jest, jak jeden BTS jest i masa ludzi z niego korzysta, ja mam w okolicy 4 BTS i nawet w polu łapie LTE, -108 więc chyba ok 😎

Tak w ciemno, gdy problem nie jest globalny, to się go szybko nie rozwiązuje, w tym wypadku to koszty są hamulcem 😎

• 97
  • 353
  • 2

@Roberto971napisał(-a)

@IreneuszCDnapisał(-a)

To chyba tak na prawdę zależy od gęstości stacji i dużą rolę tutaj ma obciążenie stacji bo nie wszędzie trafisz na te problemy opisywane powyżej 

Zjawisko to zależy od konkretnych stacji bazowych, choć w dyskusji pojawiały się stwierdzenia sugerujące, że problem występuje na wszystkich stacjach w sieci Orange.

W praktyce jego skala będzie zauważalna na znacznej części stacji, głównie z uwagi na parametry uplinku, w szczególności wartość UL SINR, która w obszarach miejskich jest istotnie obniżona na skutek wysokiego obciążenia sieci.

Poza aglomeracjami obserwuje się mniejszy poziom interferencji międzykomórkowej, natomiast w miastach, ze względu na dużą gęstość stacji, zakłócenia od sąsiednich komórek są nieuniknione. Skutkuje to wzrostem wskaźnika błędów transmisji BLER, który w środowisku miejskim ulega dodatkowej degradacji.

Nie zmienia to faktu, że w analogicznych warunkach sieć T-Mobile albo charakteryzuje się mniejszym obciążeniem, albo stosuje skuteczniejsze algorytmy adaptacyjne reagujące na błędy transmisyjne.

@IreneuszCD Nie wiem czemu kopiesz naokoło skoro żaden monitor sieci, jaki znam nie wymaga podpięcia karty płatniczej. Poszukaj dobrze, bo ja nie wiem czy mogę tu podawać nazwy aplikacji.