Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 480
  • 1807
  • 4

Patrząc na wątek to kilka zgłoszeń użytkowników było i chyba z błędu Orange. My tutaj niestety jako użytkownicy nic nie zrobimy - jedynie pomogą pracownicy OPL

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3087
  • 16250
  • 81

Takie tematy są mało popularne, nawet ci co mają taki problem i są zalogowani na NO, nic tu nie napiszą, bo temat ich nie zainteresuje, czytają wybiórczo i piszą zdublowane tematy, bo tak wygodniej, oczekują porady, bądź naprawy problemu od ręki 😎

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 101
  • 0

Różne urządzenia, różne lokalizacje, różni użytkownicy, a sprzęt jest współdzielony z T-Mobile co potwierdza sip2pem (raporty z pomiarów)

Trudno tu nie stwierdzić winy Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 93
  • 338
  • 2

@LTEFreezenapisał(-a)

W praktyce takie myślenie prowadzi do tego, że Orange może dalej wciskać kit, a potem, gdy głos nie działa pomimo zasięgu – zrzucać winę na telefon klienta, warunki lokalne czy „własny kontekst”.

To klasyczna arogancja i olewanie problemów.

Efekt jest już widoczny fala frustracji, masowe narzekanie na forach, grupach i mediach społecznościowych. Co zauważyliśmy nawet tutaj.

I jeszcze są tu osoby, które nieświadomie bronią tego wciskanego kitu sugerując, że problemu nie ma, bo przecież u niego wszystko działa 😎

@LTEFreezenapisał(-a)

Odnoszę wrażenie, że niektórzy tutaj mają jakoś dziwnie ograniczone postrzeganie rzeczywistości – jakby Orange kończył się na ich osiedlu i stacji bazowej za płotem z sygnałem RSRP -70 dBm 

Niestety tak to jest. U mnie sygnał również jest bardzo dobry, jednak trzeba pamiętać, że sieć mobilna to środowisko zmienne, w przeciwieństwie do telefonu stacjonarnego na kablu. Poruszamy się i znajdujemy w różnych warunkach radiowych, przez co sygnał może chwilowo spaść, a wtedy po drugiej stronie pojawia się przerywanie głosu. Nawet na dworze gdzie spaceruje w trakcie rozmowy między blokami sygnał na chwilę spadnie do -110 dBm i osoba po drugiej stronie to słyszy jako Voice-drop.

Tak jak napisał @LTEFreeze  przy warunkach radiowych typu -65 do -108 dBm zwyczajnie nie uświadczam zgubionych pakietów w trakcie rozmowy. 

@IreneuszCDnapisał(-a)

skoro Orange tu w temacie, dla kilku osób złe, to do T-MOBILE iść, po co dalsza dyskusja, telenowela się tu produkuje, bez diagnostyki, bez faktów to dyskusja jałowa i tyle.

Zrozum, że czasami można zmienić, czasami nie. Każdy z różnych powodów jest w danej sieci i nie na tym polega rozwiązywanie problemów, że za każdym razem będzie ucieczka do innego opa.

@IreneuszCDnapisał(-a)

@LTEFreeze tak mi się nie robi, pewnie jakieś zakłócenia są i tyle, można korzystać z 2G, chyba że nie masz 2G w ustawieniach telefonu:|

Zgłoś problem do rzecznika Orange, niech sprawą zajmą się technicy Orange, oni tu raczej nie bywają.

My to wiemy, że tu Rzecznik nie zagląda, ale chyba forum jest po to, aby edukować ludzi o wspomnianym problemie, więc nie baw się w strażaka, który gasi pożar i próbuje uciszyć temat. 

@IreneuszCDnapisał(-a)

Takie tematy są mało popularne, nawet ci co mają taki problem i są zalogowani na NO, nic tu nie napiszą, bo temat ich nie zainteresuje, czytają wybiórczo i piszą zdublowane tematy, bo tak wygodniej, oczekują porady, bądź naprawy problemu od ręki 😎

No są mało popularne, bo większość nie zna się i nie musi się znać. Większość ocenia jakość sieci przez to co sama słyszy, a nie przez to jak jak jego słyszą.

• 3087
  • 16250
  • 81

Dla mnie taki problem, to nie problem, nie mam abonamentu i zmiana operatora, to nie problem, mam SIM karty od 3 operatorów i każdy telefon ma 2 SIM karty, więc brak zasięgu, czy awaria jednego operatora, mi nie są straszne 😎

Co tu dużo pisać, innego operatora wybrać, czekanie na rozwiązanie problemu, może być uciążliwe 😎

• 34
  • 101
  • 0

To, że ktoś nie poogląda YouTube, pół biedy.

Ktoś kto w sytuacji krytycznej nie będzie mógł zadzwonić na numer alarmowy, bo operator ma taką, a nie inną konfigurację - to już bardzo słabo.

• 3087
  • 16250
  • 81

Połączenia alarmowe działają w 2G też, nie trzeba korzystać z 4G, zresztą będąc w szpitalu, korzystałem tylko z 2G, bo 4G było słabe, w windzie było tylko 2G, jakoś nie było katastrofy, ale to tylko moje zdanie, dla tysięcy klientów pewnie to usterka uciążliwa, w XXI windy powinny mieć system alarmowy i sterujący, oparty na sieci niezależnej od operatorów, ale to pewnie zaistnieje w Polsce w XXII wieku 🤔😎

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 312
  • 1

Prawda jest taka że u każdego operatora po wyłączeniu 3G zaczęło się sypać stabilne połączenie przy słabym zasięgu. Na początku w Tmobile też były zakłócenia, zrywanie głosu i rozłączania, dopiero po jakimś czasie udało im się naprawić płynne zejście z LTE do 2G podczas rozmowy. W Play tak jak wspomniałem też nie jest tak kolorowo bo jak już telefon jest daleko od nadajnika a w pobliżu nie ma innych to głos zanika a połączenie dalej trwa kilka sekund a potem brak usługi bo u nich 2G nie istnieje, jakieś DCS 1800 które w ogóle jeszcze nie widziałem przy zanikaniu LTE. Noi Orange jeszcze jak miał 3G nigdy złego słowa bym nie powiedział wszyscy dookoła narzekali że nie mogą w lesie rozmawiać a ja jedynie z Orange mogłem wykonywać połaczenia aż im kopara opadła z neta też bez problemu korzystałem gdzie cała trójka była bez zasięgu. Dopiero teraz po wyłączeniu 3G w Orange zaczęło się psuć. 

• 34
  • 101
  • 0

Jak ma zadziałać ci połączenie alarmowe skoro telefon zalogowany jest w LTE Orange, wybierasz numer i nic się nie dzieje ?

Żadnego H/O do GSM nic kompletnie na pewno nie w Orange

Coraz więcej producentów wycina wybór GSM only. Z resztą na wyraźne życzenie operatora...

Już szybciej jest wyjąć kartę SIM z telefonu i wpaść w tylko alarmowe niż być w Orange i mieć głuchy telefon.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8795
  • 35690
  • 298

@LTEFreezenapisał(-a)

Jak ma zadziałać ci połączenie alarmowe skoro telefon zalogowany jest w LTE Orange

...

Najprościej? Wylogować telefon z sieci operatora. Można np. wyłączyć lub wyjąć kartę SIM. Połaczenia alarmowe nie wymagają zalogowania telefonu do sieci operatora - telefon wybiera wtedy najmocniejszy BTS z widocznych.