Problemy z instalacją światłowodu w trudnym terenie

ROZWIĄZANE

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 3
  • 0

Witam 

Szybki rys historyczny

Do mojego budynku jest obecnie dostarczana neostrada 10 mb/s po miedzi kilka dni temu podczas podpisywania nowej umowy okazało się że można podłączyć światłowód przyjechał technik i stwierdził że nic nie będzie podłączane raz że już obecnie linia jest zarośnięta i częściowo gałęzie leżą na kablu i go dodatkowo naprężają, dwa jest skarpa i z nowym kablem trzeba byłoby lawirować między drzewami wersja dla zdeterminowanych, trzy za długi odcinek kabla od słupa do budynku około 80 metrów lub mniej , przyczym słup stoi na wyżej wymienionej skarpie około 3 metry nad budynkiem choć na upartego dałoby radę to obejść ponieważ za budynkiem juz nic innego nie ma sam las i wg technika wystarczyłoby wykonać dodatkowy naciąg na ścianie budynku, cztery blisko przebiega droga krajowa i należałoby wykonać "wahadło" na czas wycinki. Ten sam technik stwierdził że największym problem są drzewa i gałęzie bez tego o światłowodzie mogę zapomnieć.

Faktem jest że raz linia miedziana została zerwana przez gałąź zgłosiłem fakt na infolini "uszkodzenie infrastruktury, ale pierw przyjechali strażacy pocieli gałąź później technik posklejał, zgrzał i pojechał w siną dal i tyle zostało z tej wycinki.

Tutaj jest moje pytanie czy Orange bawi się w takie rzeczy w postaci wycinki lub gdzie to powinno się zgłaszać szczególnie że kabel leci po działce KOWR ?  

W załączeniu zdjęcie sytuacji na czerwono zaznaczono słup z którego kabel schodzi a białym kolorem sam kabel  

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź oraz czy ktoś miał podobą sytuacje  

kable.png

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15601
  • 64216
  • 825

@gregori181  ograniczenie możesz zrobić sam. Wycinka, tylko w porozumieniu z Gminą. Są specjalistyczne firmy zajmujące się takimi sprawami. Szybko i profesjonalnie. Sam ograniczałem i wycinałem za pomocą firmy z ogłoszenia w necie. Polecam....

Drugim aspektem jest dystans dla podwieszki. Oficjalnie jest to 50m dla przelotu pomiędzy słupami czy słupem i domem. Dłuższe tylko za pomocą specjalnego wzmocnionego kabla ( wtedy do 80m)

Podpowiem, że na własnej działce możesz postawić własny słup bez pozwolenia, lub dogadać się z instalatorami, aby utworzyli specjalne zadanie dostawienia słupa, które wchodzi w zakres finansowy przyłącza. Sam tak zrobiłem dla kabla miedzianego...i tylko dzięki temu długi czas miałem Neostradę po miedzi 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5968
  • 57

Drzewa i gałęzie a linia telefoniczna

@gregori181  jeśli chodzi o sam fakt gałęzi na linii, podpytaj w lokalnym OSP. Co do internetu póki jest brak możliwości technicznych to Ci nie podłączą.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8702
  • 35174
  • 294

Drzewa wyciąć może tylko właściciel działki. Gałęzie wychodzące na teren sąsiedni może obciąć właściciel terenu sąsiedniego. Bardzo wątpię żeby Orange się angażował w pośrednictwo.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5968
  • 57

@j131  wyciąć tylko właściciel, ale służby mogą przyciąć gałęzie jeśli zagrażają infrastrukturze.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15601
  • 64216
  • 825

@gregori181  ograniczenie możesz zrobić sam. Wycinka, tylko w porozumieniu z Gminą. Są specjalistyczne firmy zajmujące się takimi sprawami. Szybko i profesjonalnie. Sam ograniczałem i wycinałem za pomocą firmy z ogłoszenia w necie. Polecam....

Drugim aspektem jest dystans dla podwieszki. Oficjalnie jest to 50m dla przelotu pomiędzy słupami czy słupem i domem. Dłuższe tylko za pomocą specjalnego wzmocnionego kabla ( wtedy do 80m)

Podpowiem, że na własnej działce możesz postawić własny słup bez pozwolenia, lub dogadać się z instalatorami, aby utworzyli specjalne zadanie dostawienia słupa, które wchodzi w zakres finansowy przyłącza. Sam tak zrobiłem dla kabla miedzianego...i tylko dzięki temu długi czas miałem Neostradę po miedzi