- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównałem dzisiejszą mapę zagrożeń w tv z komunikatem otrzymanym na telefon. Chyba na oba numery w Dual SIM, bo dotarły w odstępie minutowym. Tylko jak praktycznie dostosować się w trakcie przemieszczania, gdy komunikat był z lokalizacji BTS-a w punkcie A, a np.300 km dalej to zagrożenie też wystąpi. Zakładam, że o innych terenach objętych komunikatem nic nie wiem. Chyba nie będą co jakiś czas wysyłać to samo na już raz otrzymaną wiadomość w początkowym punkcie podróży? W alercie nie było ani słowa o rejonie zagrożeń, więc szok może być. Unikaj otwartych przestrzeni, to końcowe zdanie ostrzeżenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim dlatego polecam aplikacje RSO.
Wybieramy wojewodztwo ktore nas interesuje, rodzaj informacji jakie chcemy otrzymac (pogoda, info drogowe, stany wod) wiele opcji i informacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Praktyczne zastosowanie alertu RCB
@Anonim ostatnie alerty otrzymałem chyba w wakacje w tamtym roku. Już dawno nic nie otrzymywałem, a ostrzeżenia w radiu co jakiś czas się pojawjają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam obecnie aktywne numery telefonów z UK i Czech. Jak przychodziły alerty, to częściej na zagraniczne numery niż na nasze krajowe, bądź wcale.
SMS z alertem przychodził z numeru:
+48 885 886 616. Po wybraniu połączenia pod ten numer dostaję komunikat z automatu w języku angielskim.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Operatorzy nie mają wpływu na treść smsów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim dlatego polecam aplikacje RSO.
Wybieramy wojewodztwo ktore nas interesuje, rodzaj informacji jakie chcemy otrzymac (pogoda, info drogowe, stany wod) wiele opcji i informacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@byczyn_86 , super sprawa. Skonfigurowałem i komunikat jest bardziej szczegółowy. Przepraszam więc @Piotrekk85 .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 , skoro więc operator jest oszczędny w słowach komunikatu czy ostrzeżenia, a one wychodzą najpierw z IMiGW do RCB, a także do WCZK przy wojewodzie, to aplikacja RSO spełnia szerszą rolę. Jest bardziej szczegółowa w przekazie niż komunikat z RCB odebrany przez operatora. Ciekawe, jak inni operatorzy do tego podchodzą? Sądzę, że treść musi być zawarta w ramach jednego smsa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Operatorzy wykonują obowiązki ustawowe i tyle. W zeszłym roku Orange dodatkowo ostrzegał przed burzami by wyłączyć sprzęty elektryczne ale to chciał chyba sam zaoszczędzić na ich wymianie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlatego z praktycznego punktu widzenia, osoba będąca w podróży, prędzej się dowie szczegółów z aplikacji. Ten alert RCB sms-em pobudzi jedynie moją wyobraźnię.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »