- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próba zakupienia usługi internetu światłowodowego
Witam,
Dnia 29 września 2024 rozpoczęła się droga przez męczarnie z próbą uzyskania informacji o zakupie internetu światłowodowego. Otóż zadzwoniłem na infolinię orange 510 100 100 i zgłosiłem chęć zakupienia usługi światłowodu. Na tamten moment na mapie zasięgu moja lokalizacja nie wyświetłała możliwości przyłączenia.
Pan z infolinii złożył w moim imieniu wniosek o zapotrzebowanie na światłowód i wygenerował numer zgłoszenia, który otrzymałem na SMS. Od tego momentu po kilkumiesięcznym okresie czekania na odpowiedź postanowiłem udać się do salonu orange w celu zapytania o światłowód. Pani konsultantka oznajmiła, że wniosek został rozpatrzony NEGATYWNIE. Nie dostałem takiej informacji mailowo ani poprzez SMS. Tutaj rozpoczeła się lawina problemów.
Chciałem uzyskać informację o powodzie odrzucenia wniosku. Niestety z poziomu konsultantki jest to niemożlwie. Z poziomu infolinii BOK i działu technicznego również. Kontaktu z działem zajmującym się światłowodami nie ma. Jedynie można zgłosić formularz o zapotrzebowanie światłowodu.
3 lipca 2025 rok, udało się wygenerować drugi wniosek o zapotrzebowanie światłowodu. Do dziś nie uzyskałem odpowiedzi o statusie wniosku.
W między czasie pojawiła się infrastruktura umożliwiająca podłączenie światłowodu do naszego domu. Strony innych operatorów oraz internet.gov.pl wyświatlają możliwość przyłączenia. Orange dalej pokazuje brak zasięgu.
Dzień dzisiejszy (13.03.2026) - dwa tygodnie temu pojawiła się ekipa monterska. Zamontowali światłowód sąsiadowi którego jeszcze nie widzą mapki zasięgu. Na słupie pojawiła się skrzynka z dwoma adresami, moim oraz sąsiada. Zadzowniłem pod numer 510 100 100 w celu wyjaśnienia sprawy. Oczywiście standardowe odpowiedzi typu "brak kompetencji do udzielenia odpowiedzi na to pytanie", "proszę zadzownić do działu technicznego", "proszę złożyć formularz o zapotrzebowanie na światłowód", "jako dział sprzedaży nie możemy nic więcej pomóc".
Zwracam się do was forumowicze o pomoc. Czy taki tok sprawy można zgłosić do UOKIK ? Około półtora roku nie mogę zakupić usługi bo ktoś mi zawiesił wniosek o chęć zakupienia światłowodu.
Oczywiście w każdej z rozmów podkreślałem aby zgłoszono w moim imieniu skargę do decyzji wniosku. Brak odpowiedzi. Prosiłem o napisanie maila, bądź SMS z potwierdzeniem odbycia rozmowy w sprawie światłowodu - brak odpowiedzi. Prosiłem o zostawienie imienia i nazwiska osoby z BOK w celu ewentualnego powołania się na ich słowa - brak jakich kolwiek działań.
Proszę o pomoc bo już naprawdę kończy mi się cierpliwość.
PS: Dodałem ten wątek aby już nie martwić się problemem (braku rzetelności) znikania korespondencji z orange. W załączniku dla podglądu wycinek z portalu "internet.gov.pl" ukazujący zasięg dla mojego domu (386).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam997 może jeszcze nie wszystko jest ustalone/działa. Kabel to jedno, a to czy jest w nim sygnał to drugie i następne co czy Orange może tam działać. Czy infrastruktura należy do Orange?To, że internet.gov.pl tak pokazuje znaczy tylko tyle, że kiedyś powinien być. Co Ci pokazuje jak klikniesz w adres?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jak najedziesz na szczegóły w tej mapce, to wyswietla zasięg której sieci? Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W mojej lokalizacji sieć telekomunikacyjna należy do orange. Więc każdy inny operator zawsze kieruje mnie właśnie do nich.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No różnie z tym bywa, nowe kable potrafi podłączyć inny operator. W szczegółach to znajdziesz. Możesz też uderzyć do gminy. Zgodnie z info w ramce w prawym górnym rogu, to ona odpowiada za prezentowane tu dane. Być może Orange faktycznie coś szykuje, a gmina pospieszyła się z publikacją? Lub na odwrót - opóźnienie po stronie operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety śledzę temat od września 2024 roku gdy dom sąsiada nie był nawet gotowy do odbioru.
Sąsiedzi mieszkający pod naszym adresem również nie widnieli na mapach zasięgu a światłowody mieli.
Słupy i infrastruktura sieciowa należy do orange więc żaden inny operator nie zrobi nic bez ich zgody.
Klikając w adres : "Adres w zasięgu sieci"
Dom stoi ponad 7 lat. Sąsiedzi korzystają z światłowodu więc to nie są tylko kable. Aktualnie wychodzi na to że zbyt wczesne zgłoszenie spowodowało, że tylko my nie mamy światłowodu.
Kłania się powiedzenie " Ostatni będą pierwszymi ".
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Adres w zasięgu jakiej sieci? Bo to że jest na niebiesko nic nie znaczy. Może tam być tylko RWE od Play i będzie już oznaczony jako w zasięgu sieci. Zaloguj się do portalu i pokaż zrzut ekranu jak to wygląda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam997 dopiero po zalogowaniu zobaczysz jacy operatorzy i jakie usługi są dostępne pod Twoim adresem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Adam997 pytanie: czy na mapie gov.pl to zasięg tylko usług szerokopasmowych czy i FTTH?
Adres mógł zostać pominięty z różnych powodów. Przeważnie to ekonomia o tym decyduje. Za duże koszty przyłączenia. Czy sąsiedzi mają przyłącza doziemne? Jeśli tak, to po zakończeniu inwestycji planowej i ekonomicznie uzasadnionej, ciężko jest dorejonizowac adres .
Ja bym napisał pismo do Skierniewic na adres korespondencji Orange z zapytaniem o dorejonizowanie. To chyba jedyna droga do uzyskania informacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)
@Adam997 pytanie: czy na mapie gov.pl to zasięg tylko usług szerokopasmowych czy i FTTH?
Adres mógł zostać pominięty z różnych powodów. Przeważnie to ekonomia o tym decyduje. Za duże koszty przyłączenia. Czy sąsiedzi mają przyłącza doziemne? Jeśli tak, to po zakończeniu inwestycji planowej i ekonomicznie uzasadnionej, ciężko jest dorejonizowac adres .
Ja bym napisał pismo do Skierniewic na adres korespondencji Orange z zapytaniem o dorejonizowanie. To chyba jedyna droga do uzyskania informacji.
Tutaj informacje wyświetlane przed portal gov
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »