Próba zakupienia usługi internetu światłowodowego

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 22
  • 0

Aktualizacja tematu.

Niestety temat wciąż pozostaje nierozwiązany.

Początkiem marca napisałem email na adres kontaktowy ORANGE.
Oczywiście ślepo liczyć na jakąkolwiek odpowiedź z ich strony.

Po okresie 30 dni od napisania wiadomości zadzwoniłem na infolinię konsumencką zapytać czy wiadomo coś w moim temacie. Niestety standardowo nikt nic nie wie. Dowiedziałem się, że inwestycja zakończyła się miesiąc przed planowanym końcem a mój adres pominięto. 
Skrzynka z adresem domu stoi, formularze złożone, wnioski gdzieś wiszą w etherze a światłowodu jak nie było tak nie ma.

Pozostaje czekać i słuchać braku kompetencji pracowników ORANGE. 
Ręce opadają. Pozostaje droga oficjalna przez rzecznika praw konsumenta z racji na brak jakiejkolwiek odpowiedzi pomimo zapewnień automatycznego bota cytuję " Dzień dobry,

dziękujemy za wiadomość. Przyjęliśmy Twoją sprawę i odpiszemy jak najszybciej.

Odpowiedzi udzielimy w ciągu 30 dni.
Nie musisz do nas dzwonić i pisać w tej sprawie ponownie. Jeśli będziemy potrzebować dodatkowych informacji, skontaktujemy się z Tobą.

W przypadku przesłania sprawy dotyczącej przekazania danych lub wyjaśnień dla uprawnionych organów państwowych , konieczne jest przesłanie pisma na adres Orange Polska S.A., Aleje Jerozolimskie 160, 02-326 Warszawa lub skorzystanie z dedykowanych systemów informatycznych. Wnioski przesłane za pośrednictwem poczty e-mail nie będą realizowane.

To jest wiadomość automatyczna, prosimy nie odpisywać na nią"

Dodam, że na infolinii rozbawiła mnie odpowiedź " nie dostał Pan odpowiedzi ponieważ orange odpisuje tylko z konkretami, a Pana wniosek wciąż jest rozpatrywany. Zapytany o status wniosku. Niestety nie mam takich kompetencji by sprawdzić na jakim etapie jest wniosek aczkolwiek jest rozpatrywany".

Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd i nie oznaczać dyskusji jako "ROZWIĄZANE". To, że nie ma z mojej strony odpowiedzi oznacza, że wciąż czekam na reakcję orange. 

@marder "Co do sąsiada to dopytaj go czy ma światłowód z Orange czy może to jakieś łącze od innej firmy albo wręcz po kablu miedzianym. " - Sugerujesz, że również mogę samodzielnie wykonać przyłącze do domu? Uznam to jako sarkazm. Oczywiście, że sąsiad posiada łącze od Orange bo cały sektor należy do Orange i inne firmy mogą jedynie użyczyć ich słupów.
Na koniec pozwolę sobie zacytować jakże mój ulubiony tekst "Pozostaje więc spokojnie czekać" (tak czekałem, że aż skończyli inwestycje)

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3935
  • 18430
  • 95

Po zrzucie ekranu z internet.gov można spokojnie założyć, że w tym roku raczej nie będzie przyłącza. Może w ciągu 2 lat, o ile operator się zdecyduje na Twój adres. Na razie adres jest tylko wytypowany do planów KPO. Potem zmieni się status na "Planowany" i dopiero od tego momentu możesz wyczekiwać przyłącza. Raczej  będzie to zdecydowanie później niż 2027r. 

Miałem dokładnie taką samą sytuację. Operator hurtowy zakończył budowę światłowodu na adresie przed moją posesją i potem kontynuował bezpośrednio za  moją działką. Pozostało mi wtedy zamówić internet u lokalnego dostawcy.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3102
  • 11697
  • 70

@Adam997 pytałem o sąsiada bo zdarzały się na forum przypadki że ktoś pisał że sąsiad ma a później się okazywało że miał ale po miedzi albo od zupełnie innego operatora. 

Podaj adres to zobaczę na mapach jak to wygląda. I podaj adres tego sąsiada. Zrób zdjęcie tej skrzynki z opisanym adresem i zaznacz na mapce gdzie ona się znajduje. Zobaczę jakie są odległości i przez co ten kabel musi iść.