Nie można wyświetlić tego widżeta.

Podłączenie światłowodu do nowego domu

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 3
  • 0

Cześć,

gdy budowana była sieć światłowodu (fiberhost) w miejscowości, w której mieszkam, mój dom bym jeszcze w budowie.Sieć przebiega przez moją działke a najbliższa skrzynka jest około 100m od mojego domu. Próby kontaktu z tą firmą, tj. wypisanie formularza i czekanie, spełzło na niczym, zero odzewu od pół roku. Adres jest widoczny na geoportalu. Czy mogę jakoś temu zaradzić żebym tez ja mógł korzystać ze światłowodu? Jest na to szansa? Dziękuje

4 ODPOW. 4

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7008
  • 28746
  • 229

@decorte 

Położyli kabel na Twojej działce bez pytania cię o zgodę? To zaszantażuj ich. Masz prawo żądać usunięcia kabla, jeśli był położony bez Twojej zgody, masz też prawo wycofać zgodę - ale to już zależy jaki był układ. Tak czy owak Fiberhost to nie Orange, więc to forum to też średnio nadaje się do dyskusji tego konkretnie problemu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14648
  • 60264
  • 743

@decorte  sprawę sieci z lokalnym operatorem załatwisz TYLKO z tym operatorem. 

Możesz wystosować pismo oficjalne do FH na adres korespondencyjny i zagrozić wycofaniem zgody na trasę światłowodów przez Twoją działkę i natychmiastowego ich usunięcia z powodu prac wykopaliskowych w tym miejscu. Warunkiem będzie uzyskanie dostępu do sieci. Szantaż, ale w szczytnym celu 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1946
  • 8508
  • 71

Standardowo nie zaszkodzi też weryfikacja i zgłoszenie na https://internet.gov.pl/

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 400
  • 1549
  • 6

@decorte  weryfikacja, czy adres Twojej działki znajduje się na listach, czy to z inwestycji prywatnych operatora, czy publicznych dużo wyjaśni.