- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC
Zrozum, że urzędnicy w Polsce czy operatorzy telekomunikacyjni w Polsce są chłopcem do bicia. Niestety nikt w Polsce nie ma tyle kasy by zinwentaryzować 100% infrastruktury. W Polsce jest koło 20 mln punktów adresowych. By sprawdzić na miejscu co jest, w systemach około 150 operatorów (nie tylko na poziomie excela) to wychodzi koło 50 zł za punkt adresowy (koszty paliwa, roboczogodzin pracowników i weryfikacji, utrzymanie IT). Niestety wydanie na samą inwentaryzację 1 mld złotych to nieracjonalny koszt ani dla urzędników, ani dla żadnego z operatorów. A po zwolnieniach w budżetówce od nowego roku nawet nie będzie komu odpisywać na Wasze maile 🤷🏻
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC
Bardzo przepraszam, to co napisałem w poprzednim wpisie nie jest w żadnym wypadku sarkazm ani wycieczka osobista,nie wiem dlaczego poczułeś sie urażony.
Operatorzy telekomunikacyjni w PL to chlopcy do bicia i zgodze sie zwlaszcza w kontekscie ARPU ( w Szwajcarii wiem ile co kosztuje a sprzęt kosztuje mniejwiecej tyle samo.
Chodzi mi o to ze nie wierze w dane ktore zakladaja ze na Marszalkowskiej czy Alejach Jerozolimskich bedzie sie instalowac VDSL. Przeciez to jest bez sensu. Szukam logicznego wyjasnienia i jedyne co mi przychodzi do glowy ze to sa jakies archiwalia sprzed lat, kiedy o FTTH/FTTB/FTTB/S nie myslano tak jak dzis sie mysli. Bo skoro w POPC podlacza sie Wolka Zakoscielna Najmniejsza to miastza typu Szczecin? ( gdyby to byly peryferia to zrozumialbym, Warszawa to tez nie tylko Rotunda czy Starowka)
IMHO tanio liczysz sprawdzenie punktu adresowego. Przeciez to usluga fachowa - jesli ma byc zrobiona dobrze to 50PLN od punktu nie wystarczy.
No offence. A pozta tym to jestem Tobie wdzieczny za rozjasnianie metliku w glowie na forum.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC
U Ciebie wg mojego rozeznania problem jest z adresem. Gogolewo w innym województwie jest też w planach POPC i pewnie komuś filtr lub kwerenda w excelu się przesunęła nie tam gdzie trzeba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC
Gogolewo jest w wyszukiwarce UKE polaczone z Gogolewem w woj. wielkopolskim bo pokazuje mi uslugi Inea S.A, ktorej w zachodniopomorskim brak.
Lacza dedykowane czy IP Transit kosztuja inne pieniadze, moj znajomy ma w firmie symetryczne 10Gbit od Swisscom, z SLA nie wiem jaki Level i nie wiem co jeszcze tam maja ale miesiecznie placa 70.000 CHF a lacze do 10Gbit w ramach GPON od Salt kosztuje dla szwajcarskiego Kowalskiego okolo 40CHF miesiecznie.
Oczywiscie best effort, w ramach GPON i do...
- « Poprzedni
- Następny »