Orange i APG wstępnie kupują Nexerę

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8844
  • 35907
  • 300

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Od kiedy Gdynia jest "trudna organizacyjnie" albo "ryzykowna"? I dlaczegóż to, skoro już się wybudowało samemu sieć to nagle bardziej niż po prostu ją eksploatować, opłaca się ją sprzedać SI?
Pewnie że zadowoleni, co mają nie być zadowoleni.
Nie wiedziałem że Orange zajmuje się handlem nieruchomościami, i to jest chyba jedyna ciekawa informacja w tym wpisie. BTW: za czym ten cytat?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3029
  • 11350
  • 67

To jest typowa korpo-mowa nie mająca za wiele wspólnego z prawdą. W 2000 roku Francuzi też mówili że kupują TPSA bo chcą zainwestować w firmę i ją rozwijać a następnie lekką ręką zaczęto wszystko zwijać, sprzedawać budynki a ludzi zwalniać lub wydzielać jak w przypadku monterów do firm zewnętrznych.

@j131 to powiem Ci jeszcze że był cudowny pomysł wejścia Orange w sektor bankowy ale jakoś nie wypalił.  

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 163
  • 702
  • 3

@j131napisał(-a)
Nie wiedziałem że Orange zajmuje się handlem nieruchomościami, i to jest chyba jedyna ciekawa informacja w tym wpisie. 

To nic szczególnego. Po prostu oferują na sprzedaż (lub wynajem) nieruchomości, których Orange nie wykorzystuje już do swoich działań biznesowych. 

@j131napisał(-a)
Od kiedy Gdynia jest "trudna organizacyjnie" albo "ryzykowna"? I dlaczegóż to, skoro już się wybudowało samemu sieć to nagle bardziej niż po prostu ją eksploatować, opłaca się ją sprzedać SI?

W każdy mieście, nawet dużym, są takie rejony, a nawet tylko ulice, gdzie biznesowo bardziej opłacają się inne rozwiązanie niż standardowe. Ja ze Śląska, Katowice to też duże miasto. Jednak są tu duże osiedla z wieżowcami, i osiedla z kamienicami i domkami jednorodzinnymi. Wiadome jest, że kablowy biznes inaczej kalkuluje się, gdy na ulicy X masz cztery bloki z ponad 200 mieszkaniami, a inaczej na ulicy Y z trzema kamienicami po 6 mieszkań.

Przykład chociażby promocji. Tez są czasami pod daną ulicę. U siebie mogłem otrzymać rok za free światłowodu przy 1 Gb/s (u mnie w bloku światełko Orange i PŚO + dwie miedziane kablówki). W tym samym czasie znajomy z innej części miasta już tylko standardowe pół roku, bo nie było u niego konkurencji (w bloku tylko Orange). To samo miasto, różne osiedla (moje większe, jego mniejsze), dwie różne oferty dostosowane do lokalnej sytuacji.

Swoją drogą, po pobliskich sieciach WiFi u siebie w bloku widzę, że "Orange_Światłowód_XXX" to ja. Jeden sąsiad w pobliżu ma światełko magenta, a reszta mocno trzyma się miedzianych kablówek, które zadomowiły się na dobre. 

Firma sama wie co jej się opłaca, by się opłacało. Mimo, że z zewnątrz wygląda, ze wszystko gra i buczy 🙂

Przykład lokalny nie oznacza, ze teraz cała sieć własne Orange będzie w SI. Chociaż pewnie będą takie części sieci własnej Orange, że bardziej będzie opłacało się "wrzucić" do biznesu w ramach ŚI. Dlatego przywołałem cytat, który wpadł mi w święta. Że po to powstała spółka ŚI, by budować / rozwijać sieć hurtową, tam gdzie koszty są wysokie a ryzyko biznesu większe, gdyby sieć miała dla jednego operatora. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 495
  • 1947
  • 5

U nich taka sprzedaż jest, że niby sprzedają ale inwestor musi zachować część budynku dla Orange. Jeszcze za pomocą tego można zdobyć adresy budynków teletechnicznych Orange (najprawdopodobniej z DSL)

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8844
  • 35907
  • 300

Koledzy, oczywiście że motywy są aż nadto dla mnie zrozumiałe.
To co mnie irytuje, to rozbieżność oczywistych motywów z oficjalnymi deklaracjami. Wolałbym szczerość. Wiem, wiem.... 🙂