- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange i APG wstępnie kupują Nexerę
Pewnie że zadowoleni, co mają nie być zadowoleni.
Nie wiedziałem że Orange zajmuje się handlem nieruchomościami, i to jest chyba jedyna ciekawa informacja w tym wpisie. BTW: za czym ten cytat?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To jest typowa korpo-mowa nie mająca za wiele wspólnego z prawdą. W 2000 roku Francuzi też mówili że kupują TPSA bo chcą zainwestować w firmę i ją rozwijać a następnie lekką ręką zaczęto wszystko zwijać, sprzedawać budynki a ludzi zwalniać lub wydzielać jak w przypadku monterów do firm zewnętrznych.
@j131 to powiem Ci jeszcze że był cudowny pomysł wejścia Orange w sektor bankowy ale jakoś nie wypalił.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Nie wiedziałem że Orange zajmuje się handlem nieruchomościami, i to jest chyba jedyna ciekawa informacja w tym wpisie.
To nic szczególnego. Po prostu oferują na sprzedaż (lub wynajem) nieruchomości, których Orange nie wykorzystuje już do swoich działań biznesowych.
@j131napisał(-a)
Od kiedy Gdynia jest "trudna organizacyjnie" albo "ryzykowna"? I dlaczegóż to, skoro już się wybudowało samemu sieć to nagle bardziej niż po prostu ją eksploatować, opłaca się ją sprzedać SI?
W każdy mieście, nawet dużym, są takie rejony, a nawet tylko ulice, gdzie biznesowo bardziej opłacają się inne rozwiązanie niż standardowe. Ja ze Śląska, Katowice to też duże miasto. Jednak są tu duże osiedla z wieżowcami, i osiedla z kamienicami i domkami jednorodzinnymi. Wiadome jest, że kablowy biznes inaczej kalkuluje się, gdy na ulicy X masz cztery bloki z ponad 200 mieszkaniami, a inaczej na ulicy Y z trzema kamienicami po 6 mieszkań.
Przykład chociażby promocji. Tez są czasami pod daną ulicę. U siebie mogłem otrzymać rok za free światłowodu przy 1 Gb/s (u mnie w bloku światełko Orange i PŚO + dwie miedziane kablówki). W tym samym czasie znajomy z innej części miasta już tylko standardowe pół roku, bo nie było u niego konkurencji (w bloku tylko Orange). To samo miasto, różne osiedla (moje większe, jego mniejsze), dwie różne oferty dostosowane do lokalnej sytuacji.
Swoją drogą, po pobliskich sieciach WiFi u siebie w bloku widzę, że "Orange_Światłowód_XXX" to ja. Jeden sąsiad w pobliżu ma światełko magenta, a reszta mocno trzyma się miedzianych kablówek, które zadomowiły się na dobre.
Firma sama wie co jej się opłaca, by się opłacało. Mimo, że z zewnątrz wygląda, ze wszystko gra i buczy 🙂
Przykład lokalny nie oznacza, ze teraz cała sieć własne Orange będzie w SI. Chociaż pewnie będą takie części sieci własnej Orange, że bardziej będzie opłacało się "wrzucić" do biznesu w ramach ŚI. Dlatego przywołałem cytat, który wpadł mi w święta. Że po to powstała spółka ŚI, by budować / rozwijać sieć hurtową, tam gdzie koszty są wysokie a ryzyko biznesu większe, gdyby sieć miała dla jednego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U nich taka sprzedaż jest, że niby sprzedają ale inwestor musi zachować część budynku dla Orange. Jeszcze za pomocą tego można zdobyć adresy budynków teletechnicznych Orange (najprawdopodobniej z DSL)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To co mnie irytuje, to rozbieżność oczywistych motywów z oficjalnymi deklaracjami. Wolałbym szczerość. Wiem, wiem.... 🙂
- « Poprzedni
- Następny »