Orange Światłowód na FTTB - czy to możliwe

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Hej, czy Orange oferuje w niektórych budynkach światłowód typu FTTB (Fiber-To-The-Buliding)? 

Wiem, że Orange też używa FTTH, ale czy w niektórych przypadkach jest możliwość, żeby Orange Światłowód działał na koncentryku? Chodzi mi o to, że mój budynek jest tylko w zasięgu Neostrady (max. 20 Mb/s), a jest też PLAY (wcześniej UPC) i działa on właśnie na koncentryku (FTTB). W moim budynku jest też Netia i Magentowy światłowód (TMPL) - ale nie wiem jakie one mają FTTx czy do budynku czy prosto do mieszkania.

* Temat przeniesiony z Internet domowy - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64191
  • 825

@ign24467  takie technologie są w użyciu, ale nie dla nowych klientów. Starzy, póki się nie wykruszą, działają. 

Jedyna możliwością FTTB jest deweloperski budynek z siecią ETH do każdego z lokali. Zakłada się wtedy szafę i montuje ONT wyniesiony/zewnętrzny. To jedyna możliwa wersja do wykonania.

Jest jeszcze działająca GFast, po kablu telefonicznym, ale też już nie instalowana nowym użytkownikom 

Tak więc o instalacji przez koncentryk możesz raczej zapomnieć 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 ODPOW. 22

• 15598
  • 64191
  • 825

@ign24467  takie technologie są w użyciu, ale nie dla nowych klientów. Starzy, póki się nie wykruszą, działają. 

Jedyna możliwością FTTB jest deweloperski budynek z siecią ETH do każdego z lokali. Zakłada się wtedy szafę i montuje ONT wyniesiony/zewnętrzny. To jedyna możliwa wersja do wykonania.

Jest jeszcze działająca GFast, po kablu telefonicznym, ale też już nie instalowana nowym użytkownikom 

Tak więc o instalacji przez koncentryk możesz raczej zapomnieć 

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 to Orange kiedyś oferował FTTB? - szczerze, pierwsze słysze. Zawsze myślałem, że używałem tylko i wyłącznie Światłowodu-Do-Domu (FTTH)?

Ale to FTTB Orange u starych klientów to ich własne linie czy na innych dostawcach? (np. PLAY często jeszcze ma FTTB)

Czyli jak zgłoszę im, że chcę Orange Światłowód to oni szukają na początku operatorów z FTTH w moim budynku czy odrazu decydują o utworzeniu własnego? - od czego to zależy?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35154
  • 293

Orange nie będzie się zastanawiał. Jeśli infrastruktury do której Orange ma prawa u ciebie nie ma, to po prostu nie zawrzesz umowy na usługę. Możesz co najwyżej zgłosić zapotrzebowanie, ale czy zaskutkuje ono inwestycją operatora w infrastrukturę, to loteria.

• 15598
  • 64191
  • 825

@ign24467  status budynku i instalacji jest jasno przypisany w systemach do adresu. Jeśli adres ma dostępną tylko miedź, jasno jest określona opcja ADSL lub VDSL. Jeśli ma koncentryki z piwnicy do lokali, jest konkretny opis i wstrzymana sprzedaż nowych usług. Tak samo w wypadku GFast.

Jeśli administracja się zgadza na wykorzystanie pionów, lub operator ma własną sieć wykonaną w czasie inwestycji, budynek ma oznaczenie pełne FTTH i tak są instalowane usługi. Nie ma OPP, możesz tylko pisać do Orange o podłączenie budynku do sieci, a w czasie inwestycji będzie uzgodniony tryb dostarczenia przyłączy do lokali 

To załatwia samo Orange bez oglądania się na sieć innych operatorów 

Co do FTTB, to wiem, co piszę...robili to na sieci zastanej administracji/dewelopera po wcześniejszym tego uzgodnieniu 

• 390
  • 1168
  • 1

@j131 

@j131napisał(-a)
Orange nie będzie się zastanawiał. Jeśli infrastruktury do której Orange ma prawa u ciebie nie ma, to po prostu nie zawrzesz umowy na usługę. Możesz co najwyżej zgłosić zapotrzebowanie, ale czy zaskutkuje ono inwestycją operatora w infrastrukturę, to loteria.

A jeśli zbiorę podpisy od mieszkańców bloku - i większość będzie za podłączeniem mojego bloku do Orange Światłowód? (np. więcej niż połowa zagłosuje za instalacją światłowodu) - to wtedy jakoś inaczej podejdą do zgłoszenia zapotrzebowania na FTTH u mnie?

• 15598
  • 64191
  • 825

@ign24467  nie. Operator kieruje się własnymi kryteriami 

Liczy się również konkurencyjność budynku, a dopiero na końcu popyt 

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 nie wiem czy to prawda, ale kiedyś kolega mi mówił, że Orange nie chciał zainstalować u niego własnego FTTH - więc posłużyli się liniami lokalnego operatora który również używa tego typu światłowodu. 

A jak pisałeś, że u starych klientów światłowodu Orange jest FTTB to na początku oferty orange światłowód oferowali oni tylko FTTB?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

@ign24467napisał(-a)

mój budynek jest tylko w zasięgu Neostrady (max. 20 Mb/s), a jest też PLAY (wcześniej UPC) i działa on właśnie na koncentryku (FTTB). W moim budynku jest też Netia i Magentowy światłowód (TMPL)

to zupełnie podobnie jak w pewnej znanej mi lokalizacji. O! nie wejdzie tu przy takim nasyceniu konkurentami. Co stoi na przeszkodzie skorzystanie z oferty tychże?

• 15598
  • 64191
  • 825

@ign24467  to jest wykorzystanie istniejącej nieczynnej infrastruktury. Tu jednak trzeba być ostrożnym, bo przy indywidualnych lokalach to jeszcze ujdzie pod warunkiem bliskości OPP operatorów o możliwości wypięcia z szafy jednego i włączenia instalacji do szafy drugiego. 

Jeśli to deweloper robił sieć wewnętrzną o ma podpisaną umowę z jednym operatorem, to może nie udostępnić jej dla innego, konkurencyjnego. Przypadków różnych jest wiele...

Kiedyś były jeszcze prócz pełnego FTTH trzy sposoby dostarczenia usługi na ostatniej mili, czyli przyłączy do lokalu. 

Obecnie nie ma możliwości skorzystania z żadnej z powyższych, tak jak napisałem wcześniej..Jedynie funkcjonuje wyniesiony ONT przy sieci eth w budynku