- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nieruchomość pominięta w budowie światłowodu
Cześć,
Przychodzę do was z problemem. W mojej miejscowości wybudowano nowe linie światłowodu. Niestety inwestycja ominęła moją nieruchomość. Obecnie pozostałe domy, które nie zostały objęte początkową linią zostały dopisane do listy wniosków Programu Polska Cyfrowa. Niestety również na tej liście nie znalazła się moja nieruchomość. Według strony internet.gov.pl zasięg internetu światłowodowego wygląda obecnie tak
Czerwoną kreską zaznaczyłem moją nieruchomość, żółtą obecną instalację światłowodu a niebieską nowo planowaną inwestycje z środków PC. Skrajny dom po prawej według strony będzie mieć dofinansowanie ponad 30k zł. Moja nieruchomość według tej strony nie jest wpisana do żadnego z projektów i została jedynie oznaczona jako planowana. Termin realizacji 2026 rok!!!
Ze swojej strony kontaktowałem się już z Orange Polska, otrzymałem informacje od jednej z Pań, że brak możliwości rozbudowy z środków własnych Orange, bo odległość od linii przekracza 50 m (86m dokładnie), przerzucony do innej osoby z działu sprzedaży otrzymałem informacje o braku możliwości kontaktu do działu inwestycji i zostałem z prośbą o cierpliwie czekanie, w kolejnej transzy może zostanę uwzględniony 😕
Czy jest jeszcze możliwość gdzie można byłoby się skontaktować? Wysłałem jeszcze maila na adres biała.plama z programu PC, ale oprócz automatycznej wiadomości nic nie otrzymałem. Ponadto swoją prośbę do doradców ponowiłem ostatnio kolejny raz(wcześniejsza była rok temu), ale wciąż mam wrażenie, że moja sprawa jest odsuwana, a sprawy sąsiednich nieruchomości są popychane do przodu.
Dzięki z góry za wszelką pomoc
Pozdrawiam
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Jaroczek sporo jest tematów dotyczących "dorejonozowania"
Przyłącza ziemne czy napowietrzne ze słupa? Nie załączyli....trudno będzie przekonać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Napowietrzne, linie światłowodowe idą tak jak wspomniałem około 80 metrów w linii prostej, bez przeszkód na terenie. Głównie łąki polne i nieliczne drzewa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @Jaroczek
Jaka firma w Twojej miejscowości zajmowała się budową światłowodu? @Jaroczek przesyłam Ci także linka do tematu, który jest na forum NO POPC – pytania i odpowiedzi https://nasz.orange.pl/t5/Baza-wiedzy-Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87/POPC-pytania-i-odpowiedz...
2. Czy pomimo nieujętego adresu w POPC będzie możliwość podłączenia, jeżeli światłowód biegnie kilkadziesiąt metrów dalej?
Dla adresów, które nie zostały zrealizowane w procesie inwestycyjnym i nie są uwzględnione w planach inwestycyjnych, istnieje możliwość zgłoszenia zapytania o podłączenie budynku przez Orange ze środków własnych OPL (tzw. dorejonizowanie). W tym celu należy skontaktować się z doradcą na infolinii obsługowej.
Szansę na realizację mają te adresy, które spełniają określone kryteria:
- jest to zabudowa jednorodzinna (Klient indywidualny i SOHO)
- budynek znajduje się w bliskiej odległości od istniejącej infrastruktury Orange (np. słup jest w odległości do 50 metrów od budynku), a w przypadku obszarów Nexery - wybudowana sieć Nexery znajduje się w pobliżu zgłaszanego budynku (do 100 metrów)
- zostały już zakończone prace na danej ulicy/w danej miejscowości, co w praktyce oznacza, że budynki w okolicy mają już dostępną ofertę światłowodową
- budynek znajduje się na obszarze, w którym Orange prowadzi inwestycje własne lub inwestycje w ramach programu POPC, albo gdy inwestycje POPC realizowane są przez firmę Nexera
- nie ma konieczności przejścia przez działki/nieruchomości osób „trzecich” w celu podłączenia budynku.
4. Po jakim czasie od zakończenia projektu POPC pominięte adresy mogą liczyć na światłowód?
Po zakończonej inwestycji na danym obszarze można wnioskować o podłączenie światłowodu ze środków własnych Orange zgodnie z warunkami w pytaniu 2. Wszystkie przypadki weryfikowane są indywidualnie.
Więcej informacji w powyższym linku
Pozdrawiam 🙂