Nie rozumiem po co robią drugą linię światłowodu

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 90
  • 190
  • 1

3 lata temu na mojej ulicy zainstalowano światłowód INWESTYCJE ŚWIATŁOWODOWE, a teraz montują drugą linię światłowodowe POLSKI ŚWIATŁOWÓD OTWARTY. Nie rozumiem, po co to robią, czy ktoś też tak ma? Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@bytom2009  takiej decyzji biznesowej niestety nikt nie wyjaśni logicznie.

To przecież bez sensu że względu na popyt. No, chyba, że uzupełniają pominięte w pierwszej inwestycji adresy.

Czyli pierwsza inwestycja w planach miała dziury adresowe, a druga buduje infrastrukturę pod tym właśnie kątem 

Tylko takie wytłumaczenie jest logiczne 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

2 linie światłowodowe

@bytom2009 u mnie w miejscowości są obecni dwie linie światłowodowe. Obie mam podłączone, korzystam z jednej. W razie awarii jest możliwość w przeciągu kilku godzin uruchomienie drugiej linii. 

• 90
  • 190
  • 1

ketrasaartur Jak podłączone. do domu i płacić dwa rachunki?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@bytom2009 umowę nam podpisaną na jedną linię światłowodową. Druga była realizowana kilka miesięcy później z projektu i było założenie od razu wprowadzenie do domu, więc koszt 300 zł, czemu nie, niech będzie już przygotowana z gniazdkiem w domu. 

Jeśli jest dwóch operatorów, to nie widzę żadnego problemu, aby klient miał wybór. Do tego dochodzi jeszcze internet mobilny Orange w paśmie C, więc zabezpieczenie jest 🤗

• 90
  • 190
  • 1

ketrasaArtur no dobra u mnie na 1 linii  światłowód INWESTYCJE ŚWIATŁOWODOWE,Są operatorzy, którzy świadczą usługi, tacy jak Orange, Play, T-Mobile, Vectra, Netia i Inea. Czy na drugiej linii będą inni operatorzy, czy ci sami?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

2 linie światłowodowe

Na dole strony masz info z kim współpracują
https://www.swiatlowodotwarty.pl/

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@bytom2009 w blokach masz i po 5 operatorów i nikt tym się nie przejmuje no może poza wspólnotą lub zarządcą bo ileż to razy można montować korytka na ścianie 😄

• 90
  • 190
  • 1

Arti_Kn_Pl  Orange, Play, T-Mobile, Vectra, Netia i Inea to jedno i to samo. Co na kablu INWESTYCJE ŚWIATŁOWODOWE i cena też taka sama 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Odpowiadając na tytułowe pytanie (..po co robią..): od przybytku głowa nie boli. Lepiej mieć dwie linie do dyspozycji niż jedną. Jeśli jedna zostanie zniszczona, to może druga ocaleje.
Decyzje biznesowe operatorów telekomunikacyjnych nie są po to żebyśmy my, klienci je rozumieli, więc chyba nie ma powodu do niepokoju z powodu Twojego (skądinąd zrozumiałego) dyskomfortu poznawczego.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@bytom2009  takiej decyzji biznesowej niestety nikt nie wyjaśni logicznie.

To przecież bez sensu że względu na popyt. No, chyba, że uzupełniają pominięte w pierwszej inwestycji adresy.

Czyli pierwsza inwestycja w planach miała dziury adresowe, a druga buduje infrastrukturę pod tym właśnie kątem 

Tylko takie wytłumaczenie jest logiczne