Nie działające VoLTE przy połączeniu na numery innych sieci

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Cześć, od dzisiaj na numery zarejestrowane w innych sieciach nie mogę wykonać połączenia przez VoLTE - sprawdziłem na innym telefonie i na Huawei p20 lite i na iPhone 13 zmienia na 3G przy połączeniu. Zauważyłem to jak zadzwoniłem do bliskiego z rodziny (numer w TMPL) i zmienił na 3G, potem aby sprawdzić czy wszystko OK i zadzwoniłem na numer który jest w Play również zmienił na 3G. Za to jak dzwonie na numer w Orange to łączy przez VoLTE - ktoś wie o co chodzi?

VoLTE i numer aktywne (nju abonament)

14 ODPOW. 14

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15600
  • 64196
  • 825

@ign24467  zgłoś na czacie nju. Ciekawe czy to tak samo działa przy innych nadajnikach? Próbowałeś z innego miejsca? 

• 390
  • 1168
  • 1

@agat13 to nie u mnie w domu - tylko wczoraj jak byłem na spacerze w centrum Krakowa to tak się działo. Cały czas od Wawelu przez dworzec kolejowy i obrzeża miasta, aż do domu - i tak przez cały czas. Jak dzwoniłem do osób (te które wiedziałem, że są w Orange), to łączyło przez VoLTE, a jak dzwoniłem do numer w Play do przełączyło na 3G i to samo gdy zadzwoniłem na numer stacjonarny (w Netii chyba).

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21569
  • 62800
  • 860

@ign24467 dla mnie to dziwna sytuacja, bo operator na którego numeru się dzwoni nie ma wpływu czy połączenie od nas wychodzi po VoLTE, czy po 3G. To byłby dziwny zbieg okoliczności.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Nigdy na to nie zwracam uwagi. Po co sobie zawracać głowę?

• 390
  • 1168
  • 1

@j131 ja do tej pory też nie zwracałem - połączenie głosowe to tylko połączenie, ale tylko na numery Orange realizuje w VoLTE, bo do pozostałych to jakość rozmów to masakra (2G/3G)

@agat13 zgłosiłem już do nju przez infolinię i powiedziała mi pani, że to sobie odnotowała i przekaże do odpowiedniego działu - teraz tylko wystarczy czekać i pytanie co zrobią?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Rozumiem że słaba jakość połączenia skłania do szukania poprawy, ale żeby od razu robić śledztwo w kwestii tego z kim ma umowę interlokutor, to trochę ekstremalne. Ja nie mam zielonego pojęcia z jaką siecią się łączę. Nigdy tego nie dochodzę. Jeśli wykonałeś tylko kilka połączeń (a nie setki) to całkiem możliwe że żadnej  korelacji nie ma. Od Wawelu jechałeś tramwajem czy szedłeś spacerkiem? Plantami czy przez Rynek? Duży ruch turystyczny, na Drodze Królewskiej pewnie tłum? Warunki do rozmów komórkowych takie sobie.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

@ign24467 sprawdź następnym razem na innym telefonie, bo coś mi się widzi, że twój iPhone ma usterkę u tak sobie zrzuca do 3G, bywa że sygnał słaby, teoria o problemie z niektórymi połączeniami jakoś się nie klei, albo jest do wszystkich volte, albo nie chyba że ten do którego dzwonisz, ma telefon z poprzedniej epoki i 2G/ 3G tylko ma 

• 390
  • 1168
  • 1

@IreneuszCD sprawdziłem na Huawei P20Lite (pisałem wcześniej) - na telefony na które dzwoniłem, obsługiwały VoLTE. Nie znam ze swoich bliskich kogoś kto miałby telefon tylko na 2G i 3G

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3026
  • 15991
  • 80

@ign24467 to dziwny przypadek masz, zdalnie tego się na forum nie zdiagnozuje, jedynie BOK operatora 😎