Nie działające VoLTE przy połączeniu na numery innych sieci

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@j131 zwykły spacer przez miasto - potem od parkingu na kleparzu autem no i po wysiadce z auta też na 3G połączenie dalej było

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

No cóż, spacer przez miasto w Krakowie to jednak o tej porze roku coś drastycznie innego niż spacer przez miasto w Gdyni. Nie wiem jak inni Krakowianie sobie chwalą działanie sieci komórkowej, ale kiedy tam czasem bywam to powiedziałbym, że w porównaniu z Gdynią jest kiepściutko. Oczywiście wrażenie mocno subiektywne i absolutnie niemiarodajne. Przykład: liczyłem na to, że ruter (zgoda, antyczny) Huawei B315 który w Gdyni w bardzo słabym miejscu, a i praktycznie na całej trasie kolejowej Gdynia - Kraków łapał przyzwoity zasięg, na osiedlu w mieście Krakowie, z wysokości 5 piętra powinien wymiatać. Tymczasem ledwie-ledwie załapał kilka-kilkanaście Mbps, przy czym notorycznie up był większy niż down. Coś tam macie z zasięgami w tym Krakowie cieniutko.
Może wyłączenie 3G poprawi sytuację.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi pod moim postem - zgłosiłem do NJU na co dostałem, odpowiedź od pana Wiesława, że wszystko działa w porządku - z tego punktu widzenia ja już nie wiem jak oni to sprawdzają w Orange jak działa sieć i mówią że działa dobrze, tymczasem tak nie jest.

@j131 masz rację - poprostu czekam na wyłączenie 3G i uruchomienie LTE900 - może to poprawi sytuacje i przyzywczaje się do tego, że na ten moment połączenia spadają z LTE na 2G/3G

Jeśli macie jakieś uwagi/komentarze lub coś przydatnego to możecie to pod tym postem napisać - wszystko

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

Zmieniłem wczoraj numer przez *660*# i też nie działa mi VoLTE. 🤔🙄

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  zaryzykuję twierdzenie, że to jedna z tajemnic operatorów i układów między nimi. Do wielu ustawień nadajników, połączeń nie mamy jako klienci wglądu, a więc musimy się po prostu pogodzić ze stanem faktycznym. Jeśli to nie utrudnia życia, tym bardziej...

Skoro odpowiedź jest szablonowa i tak operator nic z tym nie zrobi.