Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie działa internet za granicą.

MartaW70
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

Mam identyczny problem w Anglii, z jedną różnicą: protokół APN to ipv6, protokół roaming ipv4.

Spróbowałam wszystkiego, co tu powiedziano i ciągle nie łączy. W Polsce śmigał bez wifi.
Przetestowałam ze zmianą ipv6 na ipv4, nic. Zmieniłam oba protokóły na ipv6, potem oba z powrotem na ipv4, potem do stanu wyjściowego na oba róźne - też nie.

________

* Wpis wydzielony jako nowy temat - Bartłomiej

11 ODPOW. 11
marcin0216
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

Wiadomość zawiera hiperłącze

@MartaW70napisał(-a)

Mam identyczny problem w Anglii, z jedną różnicą: protokół APN to ipv6, protokół roaming ipv4.

Spróbowałam wszystkiego, co tu powiedziano i ciągle nie łączy. W Polsce śmigał bez wifi.
Przetestowałam ze zmianą ipv6 na ipv4, nic. Zmieniłam oba protokóły na ipv6, potem oba z powrotem na ipv4, potem do stanu wyjściowego na oba róźne - też nie.

________

* Wpis wydzielony jako nowy temat - Bartłomiej

A opcja roaming danych / dane w roamingu jest włączona?

atlas_cudow
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

1. Usuń całkowicie punkty dostępu. Zrób reset telefonu i pozwól na wygranie nowych ustawień.

2. Jeżeli to Android to wjedź w ustawienia APN i wybierz punkt dostępu "Internet" ( radiobutton / kropka).

3. Upewnij się, że masz włączony roaming.

ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

@MartaW70 sprawdź, czy masz ustawioną transmisję danych w roamingu. Może być włączona tylko transmisja danych bez roamingu. Wejdź w ustawienia ->karty SIM i ustawienia sieciowe -> Ustawienia zaawansowane -> Dane w roamingu. Ścieżka może się różnić w zależności od modelu telefonu. Ja mam zakładki Roaming krajowy oraz Roaming międzynarodowy. Najczęściej Roaming Międzynarodowy jest domyślnie wyłączony. Trzeba go włączyć i sprawdzić działanie internetu. APN zalecany jest aby był ustawiony na IPv4.

MartaW70

Wiadomość zawiera obraz

Dziękuję za odpowiedzi. To jest nowy telefon z przeniesionym numerem, Samsung 23FE, był dopiero co ustawiany na świeżo w Polsce i tam wszystko działało. Roaming międzynarodowy włączony, nie widzę innego...

1000000634.jpg

1000000635.jpg

1000000636.jpg

1000000637.jpg

Po resecie sieci komórkowej.

atlas_cudow
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

Zmień sobie APN z internetipv6 na internet.

APN Protocol na IPv4.

Kliknij trzy kropki w układzie pionowym i  kliknij ZAPISZ.

MartaW70

Ten profil jest nieedytowalny. Mogę dodać nowy z tymi samymi danymi i wtedy zmienić ipv, ale i tak nie łączy. Skłonna byłam sądzić, że może Orange musi włączyć coś po ich stronie, ale w Polsce działa, więc już nie wiem.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Spróbuj w ustawieniach ręcznie wybrać innego operatora roamingowego.
Pit2024
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

Wgrane może na eSIM?

MartaW70

Dziękuję za porady. Wszystkiego spróbowałam, ale ciągle nie działa, więc na razie poddaję się. To jest nowy telefon, ale poprzedni - też Samsung Galaxy - także nie miał dostępu do sieci poza wifi. Dlatego zastanawiam się, czy mam gdzieś blokadę na koncie. Wygląda, że wszystkie potrzebne usługi są aktywowane, ale może coś przegapiłam. UK wpadło w II strefę po Brexicie, ale nie widzę nigdzie Wielkiej Brytanii wymienionej w opcjach, np. nie ma jej na liście krajów w  opcji Bezpieczny Roaming. Więc nie wiem.