Nadajnik Orange ID: T-57522 - problem z zasięgiem w obrębie 3 km

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

Witam, mam problem z zasięgiem sieci Orange w lokalizacji Stale ul. Brzozowa, woj. podkarpackie.
W BTSearch sprawdziłem, że w tej miejscowości przy ulicy Tarnobrzeskiej 3 jest zlokalizowana wieża Cellnex na której jest m.in. nadajnik ID: T-57522. W linii prostej do nadajnika mam około 3 km ale po drodze są pagórki na których rośnie las i podejrzewam, że to wpływa na problem z zasięgiem.

Orange_Stale.jpgOrange_stale.pngOrange_stale2.jpg

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 94
  • 359
  • 6

@Burito  Biorąc pod uwagę dane z si2pem anteny play są najwyżej pod nimi networks niżej plus z swoim 5G2600 jeszcze niżej LTE plusa.

Co prawda pomiarów networks nie udało mi się znaleźć ale biorąc pod uwagę odstępy w pionie między antenami tak to wywnioskowałem.

Zrzut ekranu 2025-09-7 o 02.03.05.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

30 ODPOW. 30

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@Burito  niestety ukształtowanie terenu robi swoje. Zawsze można dopytać Maxa, czy wszystko ok z nadajnikiem. Po wpisaniu adresu swojej lokalizacji zrobi Ci analizę.

• 76
  • 349
  • 0

Na tej wieży są nadajniki wszystkich polskich sieci i wiem, że Play, Plus i Orange stamtąd słabo "sieją" w tą lokalizację. T-Mobile nie wiem, bo nie mam numeru w tej sieci. Ale pewnie też nie ma rewelacji jak po drodze ten lasek na pagórkach blokuje sygnał. 

Ten nadajnik T-57522 chyba też nie jest jakiś wysokich lotów, bo nawet nie ma 5G.

• 1487
  • 5929
  • 57

@Burito  5g w sprawie zasięgu raczej nie pomoże. Problemy z zasięgiem warto zgłaszać w BOK. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa, że coś z tym zrobią.

• 352
  • 1549
  • 5

Trzeba jeszcze sprawdzić zasięg T-Mobile. Być może są inaczej anteny skierowane i będzie lepszy sygnał.

• 76
  • 349
  • 0

Nie mam i nie zamierzam brać kolejnego kontraktu w T-Mobile.

• 352
  • 1549
  • 5

Wystarczy kupić starter i przetestować

• 1487
  • 5929
  • 57

@artur912napisał(-a)

Wystarczy kupić starter i przetestować

IMHO to raczej nie pomoże.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Burito  nie sama odległość stanowi o zasięgu. Wspomniane ukształtowanie terenu, zadrzewienie, czy częstotliwości nadawane przez BTS, albo wysokość masztu.

W Twoim przypadku liczy się też kierunek w którym są ustawione panele anten.

Jeśli są 3 panele,to kąt pracy jednej sekcji wynosi 120 stopni

Wystarczy, że Twój dom jest na skraju tych kątów, to zasięg będzie gorszy. Najlepiej być na wprost każdego z paneli anten , bo transmisja będzie najlepsza.

Podjedź pod nadajnik i sprawdź to.

To powie sporo, ale np na tym dystansie ważne jest też jakimi częstotliwościami nadajnik dysponuje i które pasma się łączą dając starszy kanał dla transmisji, czytaj: agregacja 

Jak widzisz aspektów jest sporo...

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Jeśli jest się w zasięgu między jednym a drugim sektorem bo kąt ustawienia sektorów jest taki, to moim zdaniem można by tutaj zastosować antenę zewnętrzną i ustawić ją w kierunku konkretnego sektora, tak aby antena repetowała sygnał do telefonu z jednego sektora a nie przełączała się co chwilę z jednego sektora do drugiego. 

Zjawisko dosyć znane w sieciach GSM i eNodeB - wyjątkiem są anteny dookólne na niektórych BTS - ale ich w dzisiejszych czasach jest bardzo mało, bo często takie stacje są albo likwidowane albo zastępuje się je antenami sektorowymi.