- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, mam problem z zasięgiem sieci Orange w lokalizacji Stale ul. Brzozowa, woj. podkarpackie.
W BTSearch sprawdziłem, że w tej miejscowości przy ulicy Tarnobrzeskiej 3 jest zlokalizowana wieża Cellnex na której jest m.in. nadajnik ID: T-57522. W linii prostej do nadajnika mam około 3 km ale po drodze są pagórki na których rośnie las i podejrzewam, że to wpływa na problem z zasięgiem.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Burito Biorąc pod uwagę dane z si2pem anteny play są najwyżej pod nimi networks niżej plus z swoim 5G2600 jeszcze niżej LTE plusa.
Co prawda pomiarów networks nie udało mi się znaleźć ale biorąc pod uwagę odstępy w pionie między antenami tak to wywnioskowałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadajnik Orange ID: T-57522 - problem z zasięgiem w obrębie 3 km
@Burito niestety ukształtowanie terenu robi swoje. Zawsze można dopytać Maxa, czy wszystko ok z nadajnikiem. Po wpisaniu adresu swojej lokalizacji zrobi Ci analizę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na tej wieży są nadajniki wszystkich polskich sieci i wiem, że Play, Plus i Orange stamtąd słabo "sieją" w tą lokalizację. T-Mobile nie wiem, bo nie mam numeru w tej sieci. Ale pewnie też nie ma rewelacji jak po drodze ten lasek na pagórkach blokuje sygnał.
Ten nadajnik T-57522 chyba też nie jest jakiś wysokich lotów, bo nawet nie ma 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Burito 5g w sprawie zasięgu raczej nie pomoże. Problemy z zasięgiem warto zgłaszać w BOK. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa, że coś z tym zrobią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Trzeba jeszcze sprawdzić zasięg T-Mobile. Być może są inaczej anteny skierowane i będzie lepszy sygnał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam i nie zamierzam brać kolejnego kontraktu w T-Mobile.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wystarczy kupić starter i przetestować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@artur912napisał(-a)Wystarczy kupić starter i przetestować
IMHO to raczej nie pomoże.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Burito nie sama odległość stanowi o zasięgu. Wspomniane ukształtowanie terenu, zadrzewienie, czy częstotliwości nadawane przez BTS, albo wysokość masztu.
W Twoim przypadku liczy się też kierunek w którym są ustawione panele anten.
Jeśli są 3 panele,to kąt pracy jednej sekcji wynosi 120 stopni
Wystarczy, że Twój dom jest na skraju tych kątów, to zasięg będzie gorszy. Najlepiej być na wprost każdego z paneli anten , bo transmisja będzie najlepsza.
Podjedź pod nadajnik i sprawdź to.
To powie sporo, ale np na tym dystansie ważne jest też jakimi częstotliwościami nadajnik dysponuje i które pasma się łączą dając starszy kanał dla transmisji, czytaj: agregacja
Jak widzisz aspektów jest sporo...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli jest się w zasięgu między jednym a drugim sektorem bo kąt ustawienia sektorów jest taki, to moim zdaniem można by tutaj zastosować antenę zewnętrzną i ustawić ją w kierunku konkretnego sektora, tak aby antena repetowała sygnał do telefonu z jednego sektora a nie przełączała się co chwilę z jednego sektora do drugiego.
Zjawisko dosyć znane w sieciach GSM i eNodeB - wyjątkiem są anteny dookólne na niektórych BTS - ale ich w dzisiejszych czasach jest bardzo mało, bo często takie stacje są albo likwidowane albo zastępuje się je antenami sektorowymi.
- « Poprzedni
- Następny »