Nie można wyświetlić tego widżeta.

Motorola Edge 40 VoWiFi, VoLTE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6535
  • 26790
  • 217

@berkley007napisał(-a)

@j131 No ciekawe, ogólnie mój model nie jest na liście, tylko wersja Neo. 

Ale tego system operatora nie widzi. Konsultant opiera się na tym co mu powiesz.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 22
  • 0

@ketrasaArtur Ja to rozumiem i będę czekał, mam nadzieję, że ze skutkiem, jeżeli nie będzie wsparcia w najbliższym czasie to pozostaje korzystać jedynie z internetu w Orange, jako dodatkowa karta a resztę usług mieć u innego operatora bo nie wyobrażam sobie mieć jeden numer i korzystać tylko z połączeń w 2G, pomijając jakość takich rozmów pozostaje jeszcze kwestia bezpieczeństwa połączeń w tym jakże starym, już paśmie.. Normalnie mam wyłączone w androidzie 2G, ale tu muszę pozostawić włączone bo w ogóle bym stracił możliwość wykonywania połączeń.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2535
  • 13705
  • 65

@berkley007 @Sieć 2G jest też szyfrowana i jest bezpieczna, ja bym poprosił na czy czy infolinii by włączyli ci volte na tym telefonie, bo jeśli się nie mylę, jeden model z tej serii ma wsparcie i kwesta jego podania, sieć skrótowo widzi model telefonu i powinno być voltę😎

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6535
  • 26790
  • 217

Z tym bezpieczeństwem to nie do końca. Podatność 2G na nieautoryzowane BTSy jest powszechnie znana, i jak najbardziej wykorzystywana.

• 2535
  • 13705
  • 65

@j131 2G to stara technologia, ale dane są szyfrowane, analogowa przed, była jeszcze gorsza, inna sprawa, aplikacje więcej danych wyciągają i tego bym się bardziej bał, Google na dostęp do wszystkiego 😎

• 1855
  • 8068
  • 66

@IreneuszCDnapisał(-a)

@j131 2G to stara technologia, ale dane są szyfrowane

Nie ma to znaczenia w przypadku kiedy to szyfrowanie zostało złamane dawno. 

• 2535
  • 13705
  • 65

Tak z ciekawości @tolek 🤔

Jakie to ma znaczenie dla zwykłego użytkownika, bo dla biznesmenów tak, ale oni nie korzystają z 2G, zagrożeniem jest telefon, na Android szczególnie, jak bez wsparcia jest, iPhone jest bezpieczniejszy i więcej zabezpieczeń ma, choć wspieram się Norton 360, bo syfu nie znoszę, 2G nie używam, nam dobry sygnał na 4G i volte, Motorola z tematu, też musi działać z volte, kwestia dogadania sprawy w Orange, ja bym to załatwił od ręki sobie, forum w tym nie pomoże 😎

• 1855
  • 8068
  • 66

@IreneuszCDnapisał(-a)

Tak z ciekawości @tolek 🤔

Jakie to ma znaczenie dla zwykłego użytkownika

Ma duże znaczenie bo nikt nie chce być podsłuchiwany ale nie chce mieć przechwyconego SMSa z kodem autoryzacyjnym do jakiegoś serwisu. Chodzi również o jakość połączenia o ile nie przede wszystkim. Ludzie również korzystają z szyfrowanych komunikatorów więc jednak wolą nie puszczać plain textem tego co piszą. Albo używają VPNa. 2G samo z siebie jest słabym ogniwem, więc nie ma znaczenia czy to Android stary czy nowy czy iPhone - 2G to 2G i to już jest niezmienna implementacja tego standardu. Tak samo nie ma znaczenia czy ktoś ma antywirusa na Androidzie czy nie ma jeśli chodzi o zagrożenia (przechwytywanie komunikacji w sieci 2G). A tak swoją drogą to bym dyskutował czy antywirus jest potrzebny na Androida ale to nie ten wątek. 🙂

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 22
  • 0

@IreneuszCD Czyli jak mogę to załatwić w Orange? Konsultant ma na liście Motorole Edge 40 Neo, jako obsługującą obie opcje, gdy mu napisałem, że moja to model bez Neo to odpisałe, że nic nie może zrobić, ewentualnie nowy telefon zaproponować i jakiś abonament jeszcze najlepiej 😕 

• 2535
  • 13705
  • 65

@berkley007 nie mógł włączyć Volte?

To dzwoń na Infolinie i próbuj do skutku, w końcu trafisz na poprawnego konsultanta, Volte bez łaski będzie działać w Orange, to są podobne telefony, tylko się nie wygadaj, że masz telefon z innej dystrybucji niż Orange.