Migracja z Implus do Orange - problem z ograniczeniem prędkości oraz ONT

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

FB7 dla klientów indywidualnych nie ma trybu bridge.  

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 42
  • 0

To zostanie mi wyłączyć firewalla, ustawić DMZ do mojej sieci, i wyłączyć WiFi. Chyba inaczej tego nie widzę 😞

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Trybu bridge nie wymusisz, chyba że zawrzesz umowę na firmę.
Multicast idzie tylko do tych portów które tego chcą, po to jest protokół IGMP. Niczego po stronie LAN konfigurować nie trzeba żeby "samo" to się działo.
Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć wszystkie te usługi (i inne) w LAN, FB7 (czy każdy inny) w tym nie przeszkadza. Nie mam kontrolera omada więc nie jestem w stanie sprawdzić konfiguracji, ale te DECO które mam (X60 i X55) eksponują śladowe tylko opcje, mimo iż działają wyśmienicie jako AP. Nie wyobrażam sobie konfigurowania na nich głównego rutera.

PS. Oczywiście że jeśli się uprzesz to możesz sobie w kaskadzie postawić drugi LAN za FB7, będziesz miał najwyżej podwójny NAT. Lub oczywiście możesz zrobić trick z DMZ (choć nie wszystko trafia do DMZ, w ogóle słabo jest to udokumentowane). Jeśli tylko podłączysz kabelkiem dekoder z FB7 to IP TV zadziała bez żadnych dodatkowych warunków i niezależnie od tego co masz jeszcze w LAN. Pasmo zużywane przez IP TV w multicast nie jest wliczane do umowy, więc jak najbardziej opłaca się dekoder podłączyć do jednego z tych wolniejszych portów a całą resztę pod ten jeden szybszy. Nic na tym nie tracisz, nawet jeśli w przyszłości uda się podbić prędkość łącza.

• 21
  • 42
  • 0

Mnie BE65 jako ruter sprawdza się doskonale. Nic więcej tam nie potrzebuje.

Podsumowujac FB7 jako ONT. Wyłączam na nim WiFi, wyłączam firewalla, robię DMZ żeby móc wystawiać sobie usługi na zewnątrz przez DDNS. FB7 spinam portem 2.5GBps z DECO. Rozumiem, że PPPoE zapinam na FB7.

Na Deco robię statyczny routing do FB7 żeby móc nim zarządzać ze swojej sieci. Dekoder do tv podłączam do jednego z trzech pozostałych portów bezpośrednio do FB7. Czy to ma sens i tak będzie to działać ? 

• 8676
  • 35090
  • 293

Nie, na DECO robisz NAT. FB7 nie wspiera statycznych tras. Nie wiem co ma DMZ do DDNS, nie widzę związku.

PS. FW w FB7 nie da się "wyłączyć", można co najwyżej przełączyć ją w tryb "niski", cokolwiek to znaczy.

• 21
  • 42
  • 0

Chce żeby DECO było widoczne na zewnątrz po domenie ddns na konkretnych portach, które wystawiam. 

• 8676
  • 35090
  • 293

No i? W czym problem? Chodzi ci o przekierowanie portów? No to można zrobić i bez DMZ, FB7 przekieruje porty jak chcesz (oczywiście jeśli sesja pppoe będzie zestawiona w IPv4, co wcale nie jest takie pewne). Bo rejestrację publicznego IP w dDNS można zrobić z poziomu FB7 (dla kilku wybranych serwisów, nie jestem w stanie sprawdzić których). Natomiast jeśli DECO nie będzie znał swojego publicznego IP to nic mu nie pomoże DMZ, i tak się nie zarejestruje. DMZ niby teoretycznie to takie "masowe" przekierowanie wszystkich portów na jeden komputer, ale nie jestem pewien jak to działa w przypadku FB7 - sam nigdy nie używałem, ale ktoś z kolegów pewnie będzie w stanie napisać więcej.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@kalatos ONT nie ma ograniczenia do 600 MB/s. Być może monter miał na myśli fakt że Orange na tej sieci może Ci zaoferować na ten moment  maksymalną prędkość 600 MB/s. Dopytaj na infolinii żeby później nie było zaskoczenia. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 77
  • 154
  • 3

@kalatos Nieprawda - mam ONT i Internet 1Gbps od 5 lat

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

@Tonynapisał(-a)

@kalatos Nieprawda - mam ONT i Internet 1Gbps od 5 lat

No tak, od dawna tak jest - ale tu chodzi o kupno operatora przez Orange i tu sa problemy