Migracja z Implus do Orange - problem z ograniczeniem prędkości oraz ONT

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 42
  • 0

Podsumowujac zeby poukladac ostatnia kwestie, Orange nie ma w ofercie zew ONT 600Mbps i to technik wprowadzil mnie w blad, sa jedynie 1Gbps, czy tak? Docelowo jak bede chcial wziac za 6-8 miesiecy jak juz wprowadza wiecej niz 1Gbps i tak bede musial wrocic do konfiguracji z Funbox7, takie jest moje rozumienie 🙂

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

A dlaczego DECO ma nie działać? Po prostu bramą będzie Funbox, dla głównego routera Deco...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

• 21
  • 42
  • 0

No tylko w konfiguracji z Funboxem rozumiem ze w DECO juz nie musze kombinowac z vlanamai, calosc bedzie robil Funbox. W DECO musze tylko zadbac o statyczny routing do funboxa, zeby miec ze swojej podsieci do niego dostep.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Możesz tak zrobić, ale jeżeli ci się nudzi to możesz tylko przez deco :0

• 2842
  • 12100
  • 74

600 Mbps może wynikać z ograniczen umowy między Orange a właścicielem infrastruktury. ONT jest do 1GB.  Funbox 6 na WAN ma 2.5Gb ale na LAN 1GB. Nie wiem, czy można w czasie trwania umowy zmienić router...

• 21
  • 42
  • 0

No wlasnie tutaj to nie wynika z ogarniczen na siebi tylko z tego co usluszalem od technika, "ze urzadzenie ONT ma ograniczenie do 600Mbps"... 🙂 W ofercie mam Funbox 7 a nie 6. Mimo tego, widze ze 7 ma tylko jeden port 2,5Gbps reszta 1GBps. Smuteczkek bo DECO ma 4 porty 2.5GBps

• 2842
  • 12100
  • 74

Jeżeli masz funbox 7 to raczej nie dostaniesz ONT.  Technik po prostu mówi losując słowa...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@kalatos 

Kilka słów dodam dla wyklarowania.
IP TV nie będzie ci działać na tym DECO prawie na pewno. Nie sądzę żeby omada pozwolił skonfigurować igmproxy odpowiednio, a to jest konieczne poza obsługą multicast. Podobnie nie zadziała ci IPTV za DECO, nawet jeśli głównym ruterem będzie FB7, z tego samego powodu. Ten multicast idzie bowiem z niestandardowej adresacji prywatnej 10/10.
IP TV na dekoderach działa wyłącznie w sieci lokalnej do której przypisana jest umowa. Poza siecią lokalną może działać IP TV przez aplikację na telewizorach (nie sprawdzałem tego osobiście więc 100% pewności też nie mam), do której także dostaniesz dostęp.
Orange TV GO to jeszcze inna (trzecia) aplikacja, daje dostęp do TV na telefonach i tabletach, działa w każdej sieci ale ma mniejszy bitrate (no i na telewizorze nie pooglądasz).
Sprzedawcy notorycznie mieszają pojęcia i warunki oferty TV, generalnie nie do końca się orientują w tym co sprzedają.
Na Twoim miejscu wziąłbym tego FB7, do tego dokupił switch 2,5GB i przez ten switch popodłączał DECO i inne sprzęty. WiFi w FB7 całkiem bym wyłączył, a DECO przełączył w tryb AP. Wszytko będzie działać jak złoto. ONT bym sobie darował, i tak ci się nie przyda a komplikacji z podpisywaniem umowy będzie mniej. FB7 ma wbudowany ONT który pozwoli ci obsłużyć łącze 2Gbps, niczego więcej nie potrzebujesz. Co prawda ograniczenie do 600Mbps na ONT to jakiś mit, ale i tak te ONT którymi Orange dysponuje są znacznie gorsze niż ten który jest wbudowany w FB7. Przy takich planach o jakich piszesz, staranie się o ONT to strzelanie sobie w kolano.

• 21
  • 42
  • 0

Mój model Omada to SG3218XP-M2,

rzeczywiście nie ma igmproxy, jest multicast i IGMP Snooping. 

Wciąż nie chce rezygnować z DECO jako głównego routera. Za dużo mam tam usług (VPN, DDNS, DHCP, statyczne rezerwacje etc.)Preferowana konfiguracja jest taka, że FB7 ustawiam w bridge dla internetu i robię go przezroczystym. Czy da się jednocześnie zostawić domyślną konfigurację dla TV i wydzielić jeden port dla dekodera ? Wówczas dekoder podłączam bezpośrednio kablem sieciowym do FB7 do jednego z portów 1GBps a port 2,5GBps wykorzystuje do spięcia z WAN Deco. Czy tak da się zrobić ?