Migracja z Implus do Orange - problem z ograniczeniem prędkości oraz ONT

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Router pppoe, z VLAN na WAN.  Faktycznie są już takie instalacje na obcych łączach, że ONT nie jest konieczne.  Funbox - router jak każdy inny. Tyle że ma wbudowane ONT.  Chyba dla klientów indywidualnych bez trybu bridge. 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 42
  • 0

Jaka część konfiguracji poza PPoE opiera sie o vlany? To nie jest jest SI. To jest infrastruktura Interkam - spólki przejętej przez Orange. Jeżeli chodzi o TV to zrozumiałem, że będę miał dekoder, który działa już na zwykłym internecie niezależnie od miejsca gdzie jest podłączony. Opcja bez multiroom oczywiście, jeden dekoder.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Ogółem są dwa VLANy - 35 do internetu i drugi do TV (nie pamietam, ale tam trzeba bawić z multicastem). Najlepiej jakbys podał swój router i co to za dekoder (bo aplikacja i dekoder 4K Stream działa na unicastcie i chyba działa na VLANie 35, choć nie jestem pewny)?

• 21
  • 42
  • 0

To pojawia sie w mojej glowie po co to zewnetrzne ONT w takim wypadku, skoro mozna ustawic Funboxa w przezroczysty sposob? Mnie najbardziej zalezalo zeby calkiem wywalic Funboxa z sieci.

• 424
  • 1538
  • 4

A to przepraszam, nie czytałem wyżej że nie chcesz Funboxa. To wiem, że na OpenWRT i Mikrotiku odpalisz TV z multicastu. Zewnętrzne ONT jest używane do własnych routerów, ale też do Funboxa. 

• 21
  • 42
  • 0

Moj Router to DECO BE65. Ma i PPPoE i Vlany oczywiscie. Wszystko dodatkowo spiete switchem zarzadalnym omada. Tam mam pokonfigurowane multicasty dla portow gdzie mam rejestrator i kamery. Jezeli dobrze zrozumialem handlowca, dekoder TV jak wspominalem ma byc taki, że zabieram go gdziekolwiek w swiat, podpinam do internetu i ma dzialac - takze dzkladam ze nie bede potrzebowal zadnego dedykowanego vlanu do TV.

• 424
  • 1538
  • 4

Nie wiem co ci mówi handlowiec, ale jedyny dekoder co jest w ofercie (oprócz multiroomu) to 4K Multi co działa na multicastcie.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@kalatosnapisał(-a)

To pojawia sie w mojej glowie po co to zewnetrzne ONT w takim wypadku, skoro mozna ustawic Funboxa w przezroczysty sposob? Mnie najbardziej zalezalo zeby calkiem wywalic Funboxa z sieci.

Funbox 6 w ofercie dla indywidualnych nie może być przezroczysty.

• 21
  • 42
  • 0

Zastanawiam sie w takim razie jak taki dekoder ma dzialac poza domem? 🙂 w ofercie mam Funboxa 7, czy tego da sie ustawic przezroczyscie? Przez przezroczyste ustawienie mam na mysli manuale wylaczenie firewalla, ustawienie DMZa i wylaczenie Wifi.

• 424
  • 1538
  • 4

Może przedstawiciel handlowy wciskał ci Orange TV GO.