Migracja z Implus do Orange - problem z ograniczeniem prędkości oraz ONT

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 42
  • 0

Witam serdecznie,

niestety Orange zakupiło lokalnego dostawce, jakim jest Implus i tutaj zaczynają się problemy. Ponieważ to ogromny moloch to nie za bardzo jest z kim konkretnie porozmawiać... Obecna konfiguracja to zupełnie przezroczysty Halny, który konfertuje mi światło na miedź. Na moim routerze mam zestawione połączenie PPPoE i wszystko sobie pięknie śmiga. Przychodzi do migracji do Orange bo zaraz zostanie wyłączona całkowicie stara usługa. Mimo tego, że teraz mam łącze grubo powyżej 1GBps słyszę od handlowaca Orange, że na ten moment dla mojej wsi będzie ograniczenie do 900Mbps... troche tego nie rozumiem bo nie jest to napewno ograniczenie techniczne, tylko nie wiem jakie...

Informowałem handlowca, że potrzebuje instalacji z zewnętrznym ONT z całkowitym pominięciem FunBox7. Dostaje 15 min przed terminem instalacji telefon od technika i na moje pytanie czy jest przygotowany na taką instalację otrzymuje odpowiedz, że nie jest... poza tym zewnętrzne ONT ogranicza przepustowość do 600GBps i będę musiał podpisać oświadczenie, że się na to zgadzam.... WTF???

Uprzejma prośba o doradzenie co w takiej sytuacji zrobić? Czy zew ONT rzeczywście mają takie ograniczenia? Jeżeli te od Orange mają to jakie inne kupić żeby miało przynajmniej 1Gbps (router na porcie WAN mam 2.5GBps. Z kim docelowo porozmawiać skąd biorą się te ograniczenia i dlaczego nie można zamówić usługi większej niż 1Gbps? Dziękuję.

50 ODPOW. 50

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

To nie są ograniczenia technologiczne, tylko biurokratyczne. Pewne jest że ich nie przeskoczysz. ONT na obcej infrastrukturze jest dawany zawsze, na własnej na usilne życzenie. Samodzielny zakup ONT jest zabroniony. Co do warunków umowy to możliwe są tylko takie warianty jakie system przyjmie. Tak, Orange jest tu bardzo nieelastyczny.

PS. Może zostawią ci istniejący ONT? Wtedy zmienią się tylko dane do logowania...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Ja zauważyłem na przykładzie mojej wsi, że na światłowodach Nexery, które były kładzione 5 lat temu można wybrać w Orange maksymalnie 900mb, a to co kładli w lipcu przez Światłowód Inwestycje 2gb

Screenshot_20250923_172523_Samsung Internet.jpgScreenshot_20250923_172419_Samsung Internet.jpg

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Jeżeli Orange przejęło łącze po lokalnym operatorze, to prawdopodobnie te ograniczenia są tymczasowe. Za kilka miesięcy infrastruktura powinna zostać dostosowana i przejęta całkowicie przez Orange lub SI i wtedy puszczą 2GB lub więcej. 900Mbps to taki standard na obcym łączu, u Orange.  Zapewne dostaniesz nowe ONT. Funboxa nie będziesz musiał nawet używać. Kiedy łącze zostanie przejęte, to będziesz mógł zrobić aneks i podwyższyć prędkość.

• 21
  • 42
  • 0

Niestety obecne urządzenia nie mogą pozostać - w całości do zwrotu. Pytałem pod kątem zakupu tego zewnętrznego ONT ponieważ kompletnie nie rozumiem, dlaczego miałbym mieć zamontowane takie, które mimo tego, że mam 900Mbps ogranicza do 600 i jeszcze mam podpisywać jakieś oświadczenie, że się na to zgadzam. Jeżeli mam zewnętrzne ONT bez Funboxa to gdzie jest nawiązywane połączenie i jakie? Zakładam, że wówczas do połączenia dochodzi na moim routerze, czy jest to PPPoE czy inny protokół? W ostateczności będę musiał zgodzić się na ten Funbox 7 i zrobić go jako przezroczystego a ze swojej sieci ustawić do niego statyczny routing, ale chciałbym tego uniknąć dlatego liczę jeszcze na dodatkowe rady jak do tematu podejść.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

ONT nie mają ograniczenia do 600Mbps. To są urządzenia do 1GB.   Jeżeli dostaniesz ONT, to możesz używać swoj własny router.  Tam masz protokół pppoe. 

Poza tym.... Jakie oświadczenie, że zgadasz się na 600? Jeżeli weźmiesz 600/100 to po kij podpisywać cokolwiek, że wyrażasz zgodę? Przecież będziesz płacił za 600Mbps. Jeżeli weźmiesz 900/300 to będziesz miał 900...

• 21
  • 42
  • 0

Mnie wlasnie dzis technik poinformowal, ze zewnetrzne ONT owszem, ale ograniczone do 600Mbps - nic z tego nie rozumiem.

• 424
  • 1538
  • 4

@kalatos  odnośnie tego, zapytaj technika co to za urządzenie ONT, ponieważ ONTki mają najczęściej port 1 GbE

• 21
  • 42
  • 0

To wszystko co tutaj piszemy ma sens, tyle że pisze tylko to co dziś usłyszałem od technika - do tego stopnia, że odmówiłem montażu dając sobie czas na zastanowienie... Zamówiona usługa to 900/300 z zewnętrznym ONT właśnie... Technik poinformował mnie po pierwsze, że nie jest gotowy na instalacje ONT, bo "nikt mu nie powiedział", po drugie jak już będzie gotowy to "urządzenie ONT będzie miało ograniczenie do 600Mbps i mam podpisać świadomą zgodę, że się na to zgadzam". Osłupiałem bo nie znam takich interfejsów hardware jak 600Mbps. Może być 10/100/1000 jak wiadomo.

Rozumiem więc, że zostałem wprowadzony w błąd, czy jednak jest jakiś model ONT, którymi dysponuje Orange, a który ma takie ograniczenie?

Czy to może być dowolny router, który ma PPPoE, gdzie wpisuje xyz@neostrada.pl i hasło i już? Czy musi być jakiś specjalny? Jak dziś zapytałem technika w jaki sposób mój router będzie nawiązywał połączenie z usługą i czy to jest protokół PPPoE dostałem odpowiedź: "nie wiem".

- jak w przyszłości infrastruktura Interkam / Timplus zostanie dostosowana, czy przejęta przez Orange i będą wyższe prędkości dostępne rozumiem, że wówczas tylko przez ONT w Funbox, czy tak? Macie jakieś negatywne doświadczenia z Funbox i użyciem go wyłącznie jako takiego ONT z wyłączonym firewallem / DMZ / wyłączonym WiFi etc?

Będę wdzięczny za odpowiedzi zanim jakieś decyzje zostaną podjęte. Nie wiem czy trafiłem na technika fajtłapę, który tylko funboxy podłącza, ale moja percepcja jest taka, że nie ma tam za bardzo z kim technicznie porozmawiać 😞 Ja rozumiem, że 95% użytkowników bierze Funboxa w standardowej konfiguracji, ale jednak te 5% bardziej zaawansowanych użytkowników również powinno zostać obsłużonych....

• 424
  • 1538
  • 4

Sieć Światłowód Inwestycje korzysta z ONT Huawei - HG8010Hv6.  Ogółem z routerem to tak wygląda, że każdy co ma obsługę VLANu i PPPoE (czyli większość) pozwala na dostęp do internetu. Jeżeli chciałbyś TV z 4K Multi to będą małe problemy. Ale jak wiem, to dostajesz Funboxa i możesz przełączyć Funboxa na konfiguracje z zewnętrznym ONT, wtedy problemu nie ma.