Nie można wyświetlić tego widżeta.

Krajobraz pobojowiska po katastrofie KPO i FERC. Co nas czeka?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 31
  • 129
  • 0

Ja na tą chwilę dałem sobie spokój i ani nigdzie nie piszę ani nie dzwonię bo już nie wiem gdzie mam jeszcze uderzać. A że poruszam się na wózku i mieszkam gdzie mieszkam, nie bardzo mogę fizycznie dobijać się do różnych instytucji. Pozbyłem się Orange po ponad 20 latach bycia ich klientem, używam Internetu mobilnego od Playa i wyciągam max 30-40mb/s co w porównaniu do nędznych 5 mb jakie miałem przez lata jest jednak sporym skokiem. 

Adres wyleciał z mapy internet gov.pl, więc wiem że nie mam co liczyć że w ciągu najbliższych miesięcy/lat coś się ruszy, chyba że wydarzy się cud. Ciekawi mnie jednak czy w dalszej perspektywie powiedzmy 5-10-20 lat doczekam się tego światłowodu, czy celowo będą zostawiać takich ludzi jak ja na lodzie, bo dopóki jakieś białe plamy są, to mogą ciągnąć kasę z unii.... 

Anonim

Nie dotyczy

U mnie jeszcze lepsze jaja. Na ulicy (20 domów) zostały w bazie 2 białe plamy na końcu ulicy których nie podłączył lokalny druciarz. WIec formalnei ma być budowane z FERC. Reszta w bazie oznaczaona z zasięgiem. A tu ni z gruchy ni z pietruchy Orange zaczyna kopać kabel ale z poprzedniej dotacji POPCm bo FERC wziął kto inny.  Według słów monterów zrobili za mało punktów i groziła im utrata dotacji wiec na szybko dorabiają i padło na nas. Jak robili w okolicy 2-3 lata temu z POPC2, to nas nie wybrali do realizacji. Wiec robią 3/4 ulicy gdzie na tą chwilę wszystkie domy zasięg mają , ba, są oznaczone w bazie jako zasięg mający, i wykreśleni z FERC! Wykreślceni z POPC4, co nie zaczy ze nie można zrobić z POPC2. A co. Brakuje 200m kabla do konca ulicy gdzie są 2 niepodąłczone domy i dwa w budowie. Wiec jak nic się nie rypnie, to przyjdzie beneficjent POPC4, czyli FERC, i zrobi na ulicy 3 juz kabel. Wszystko żeby podłączyć 2 domy. Otymalizacja kosztów made by UE.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2758
  • 10139
  • 54

@Anonim no widzisz Ciebie to oburza a tu piszą tacy ludzie którzy wręcz się domagają aby ich podłączyć i to bez względu ile metrów trzeba kopać. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14235
  • 58519
  • 709

Zasłyszane: podobno KPO i FERC troszkę zmieniły podejście do dopisania do listy adresów ujętych w projekcie tych nieujętych/pominiętych we wcześniejszych listach..

Anonim

Nie dotyczy

@marder Oburza, i trochę wkurza bo wydadzą dziesiątki tysięcy z naszych podatków, raz że na dublowanie, dwa, że ten kto by chciał i potrzebował ten internet, to go nie dostanie zrobią go tym którzy już interneta mają. . Wkurza również, bo będzie wisiało 10 kabli na ulicy, nikt z nich nie skorzysta, ale mnie po 2 słupach do tych kabli przez te 5lat nie będzie można podłączyć bo są zarezerwowaen dla tych którzy ich nie chcą. Operator  nie podłączy bo dostałbyt karę za zrobienie tego na co de facto dostaje pieniądze - czyli łatanie białych plam. Mają się tabelki urzędasom zgadzać. Normalnie Bareja by tego nie wymyślił. Z mojego przypadku przebija prześwaidczenie że nie robią tego żeby komuś ułątwić życie i dostarzcyc mu internet, tylko po to żeby rozdawać/brać dotacje. Interes się kręci ale nie ma on prawie nic wspólnego z dostarczaniem internetu. To że do kogoś on w końcu dotrze to taki efekt uboczny, nice to have.

Ja nie licze na FERC. Idę o zakład, że jakoś POPC mnie ubije, bo ciągnąc 600m kabla dla 2 ludzi, gdzie są już 2 kable. Nawet oni pewnie dostrzegą że to nie ma sensu. Autoratywnie stwierdzą że przestaje być biała plamą i moje protesty nic nie dadzą. Ja już nie pisze, nie dzwonie, nie proszę nie wnioskuje. Od 15lat próbuje. LTE działa lepiej niż potrzebuje, światła nigdy nie będzie. Sorry taki mamy klimat.

*Post poddany edycji - moderator Wojciech.

Anonim

Nie dotyczy

@Agat1 Na to można w przypadku urzędasów liczyć. Już jest dym, bo im POPC wykreśla adresy z projektu o czym wcześniej nie było mowy. Umowa z POPC czegoś takiego nie przewidywała. Część adresów istniejący operatorzy opisywali w bazie jako zasięg teoretyczny, jak zgaduje jest blisko, albo trzeba pojedyńczy słup dostawić, albo była posesja z nadanym numerem ale bez domu itp, w czasie budowy. I by ly to punkty objęte FERMC/KPO. I POPC im hurtowo kilkadziesiąt tysięcy takich adresów wykreśliła, już po podpisainu umowy na dotacje. Umowy której częśćią była lista adresów do zbudowania. Tzn nie wykreślił tylko dorobiłą flagę bariera inwestycyjna. Umowa z POPC jasno definiowała kiedy jest bariera inwestycyjna ( przykłądowo brak zgody na przekop przez prywtną drogę kta jest jedyną mozliwą trasą) i jasno mówiła że tylko beneficjent może zgłosić że gdzieś jest bariera inwestycyjna konkretnego zdefinowanego wcześniej rodzaju. 

FIrmy robią projekt,y kontraktują podwykonwaców, zakup sprzętu, a tu łub, POPC mówi, a nie, musicie zrobić mniej i dostaniecie mniej kasy. W takim środowisku bizesowym nie da się sensownie tego zaplanować i wykonać i przetrwać. Podpisali umowę na konkretne adresy, jak idiotyczne czy dublujące sieci by to nie było, trzeba  to wykonać. PRzynajmniej z punktu widzenia beneficjenta.

*Post poddany edycji - moderator Wojciech.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14235
  • 58519
  • 709

@Anonim czyli jednak widzą, że coś nie pykło...Oby tak dalej, to więcej może uda się naprawić bubli

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2758
  • 10139
  • 54

Ponarzekał chłop, ponarzekał i usunął konto 🤔

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6374
  • 26055
  • 216

@mardernapisał(-a)

Ponarzekał chłop, ponarzekał i usunął konto 🤔

Nawet nie wiadomo czy chłop. Szkoda, bo choć trochę chaotycznie i z błędami, to dziarsko pisał/pisała. Pewnie myślał/myślała że tu nawrzuca komuś kto jest winien tej sytuacji. Zrozumienia widać nie szukał/szukała. Konkretów też trochę mało, więc równie dobrze mógł to być troll.

Anonim

Nie dotyczy

Panowie i Panie,

Przez szacunek dla osób z którymi przez chwilkę pisałem, zarejestrowałem się raz jeszcze, żeby tylko sprostować i pożegnać, bo to konto zamknę od razu również.

Zderzyłem że ścianą moderatorską. Nie akceptuje moderacji moich wypowiedzi w zakresie zmieniającym sens, treść wypowiedzi, z powodu naciąganych argumentów, w celu literalnego przestrzegania najświętszego regulaminu. Preferuje treść nad formę. Moderatorom się to nie podoba, ale że to ich piaskownica i ich zasady, których przestrzegać w oczekiwanym zakresie i dosłowności nie zamierzam, to nie ma tu dla mnie miejsca i muszę się pożegnać. Mam ciekawsze rzeczy do robienia.

Orangootan out.

szerokich internetów!