Jak sprawdzić gdzie blisko mnie jest centrala telefoniczna?

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9664
  • 40072
  • 331

Ale przecież to wszystko to są określone struktury sieciowe, mające swoje fachowe nazwy i funkcje. Czegoś co się nazywa "centrala telefoniczna" to raczej po prostu nie ma. Mnie się przynajmniej ten termin kojarzy z pomieszczeniem, w którym siedzi jedna lub nawet cała zgraja osób ze słuchawkami na uszach i przekłada kabelki na ścianie przed sobą. Wszyscy jednocześnie gadają do mikrofonów sczepionych ze słuchawkami i panuje straszny hałas. Takich miejsc już od jakiegoś czasu nie ma.
A kable idą tam gdzie idą - do innych kabli, tworząc sieć złożoną z kabli. W węzłach sieci na tych kablach wiszą rozmaite rzeczy, ale czy to są "centrale"... Nie mam przekonania.
Bo można też pytanie oryginalne było rozumieć jako "budynek dawnej centrali telefonicznej" i trochę w tym kierunku też prowadził AI. Tylko OP wyraźnie doprecyzował, że chodzi mu o tu i teraz i o kable. Miedziane kable telefoniczne. Takie jak ten co ostatnio zwijałem w garażu. Nigdzie już nie prowadzi bo go zwinąłem w kłębek. Tzn. z drugiej strony oczywiście prowadzi do kłębka, ale to chyba wszyscy znają...

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2641
  • 10297
  • 38

W kwestii formalnej. W tradycyjnym znaczeniu centralą nazywało się łącznicę telefoniczną. Pominę rodzaje łącznic ze względu na przeznaczenie, umiejscowienie w sieci, wielkość, czy technologię (zmieniającą się na przestrzeni dziesięcioleci), ale ich wspólnym mianownikiem jest funkcja, czyli zestawianie dróg rozmównych, metodą komutacji łączy. Czyli tych kabli które się do nich  schodzą. Słowo centrala natomiast, nie mam dowodów, ani nie sprawdziłem, ale wnioskuję, że wywodzi się najpewniej z angielskiego pierwotnego nazwania "central office", w skrócie CO. "Office" czyli miejsce, w którym pracują ludzie, tu konkretnie telefonistki, "central", bo w centralnym punkcie, do którego schodzą się kable.