Jak jest technicznie z internetem nielimitowanym we Flex?

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9677
  • 40167
  • 332

@impetiginisationapisał(-a)

...

Ale zmiana IMEI jest z definicji nielegalna.

Nie tylko nielegalna, ale też znacznie trudniejsza technicznie niż (banalne i powszechne) podmienianie adresu MAC.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 703
  • 1890
  • 4

wiem, czytalem w wolnej chwili.

@atlas_cudow jeszcze raz dziekuje za poprawienie mnie.

Swoja droga we Flexie jak odpala sie pobieranie to system potrafi włączyć pasmo w nocy, ktore normalnie z powodow oszczedzania energii jest wylaczone.

Sprawdzalem empirycznie. W porze nocnej potrafi system wlaczyc pasmo wczesniej nieuzywane i wylaczyc gdy download sie skonczy.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4096
  • 19652
  • 100

Zarządzanie pasami raczej działa tak samo w Orange jak i Flex. Wątpię, aby był inny algorytm. Samymi pasmami zarządza też sam telefon lub modem. Zwłaszcza w telefonach to widać, że kiedy transferu nie ma to potrafi nie agregować, a kiedy coś pobieramy to agreguje co się da. Albo kiedy włączymy tryb oszczędzania energii, to telefon potrafi całkowicie odciąć pasma NR, zostawiając tylko LTE.  Tych czynników jest mnóstwo,  a o szczegółach wie tylko operator. Co do IMEI, to tak, w domowych warunkach jest to nielegalne ale są podmioty, które robią to zupełnie legalnie. Tak naprawdę IMEI nie jest przypisany na stałe do urządzenia, tylko SN, ale tu już odbiegam od tematu 🙂 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 703
  • 1890
  • 4

wymiana plyty glownej chociazby...zmiana imei 

• 4096
  • 19652
  • 100

A to zależy do producenta. Np. w Samsungu w naprawie gwarancyjnej przebijają IMEI na taki, jaki ma klient fabrycznie. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 820
  • 4720
  • 34

@atlas_cudownapisał(-a)

Np. w Samsungu w naprawie gwarancyjnej przebijają IMEI na taki, jaki ma klient fabrycznie. 

Ciekawostka: oddałem router do Orange na gwarancję. Po "naprawie" dostałem sztukę-nówkę, imei inny, poprzedni figurował w systemie jako własność Orange, bo był w trakcie spłaty, a ten który dostałem w zamian już nie 

• 4096
  • 19652
  • 100

Tak może być ale to co widzi klient w mailu od Orange nie zawsze jest prawdą. Serwisy weryfikują IMEI trochę inaczej i jeżeli wyślesz zablokowane urządzenie to autoryzowany serwis będzie wiedział, że masz blokadę, nawet jak się IMEI zmienił. Dość często spotykamy się z kombinacją, że klienci po wymianie płyty sprzedają urządzenie jako " swoje", a potem jest zdziwienie, że dostają odmowę naprawy.