- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak jest technicznie z internetem nielimitowanym we Flex?
Ale nie rozumiesz, że net używany w dużych firmach działa na innych zasadach i jest dużo, dużo droższy? Flex jest dla detalu lub małych firm. Używając go nawet jako główny net i oglądając Netflixa 24H nie złapiesz lejka.
Może i nie mieszkasz w Polsce, ale Polska cebula została 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To nie cebula ale rozważanie hipotetyczne. Wiem ile kosztuje lacze z SLA i nbawet wiem ile jest overbookingu u malych operatorow.
Mam obecnie XGS-PON w wersji swiss onion edition 19,95 CHF miesiecznie ...gdybym zrobil to co opisalem - podejrzewam ze w ciagu mniej niz godziny deaktywacja lacza...i problemy prawne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisationapisał(-a)masz 6 dyskow 30 TB SATA 3 w Raidzie, tethering po Flexie na kablu USB albo lepiej jeszcze - karte SIM z Flexem wkladasz do rutera przemyslowego Teltonika wymuszasz pasma 5G i robisz dowload 5 plikow 1000GB ze speedtestu downloaderem plikow dzielac te plioki na powiedzmy 20 czesci aby bylo szybciej.
Realnie to zapycha pasmo radiowe danego eNodeB - po wykryciu takiego czegos spodziewam sie deaktywacji karty SIM i roszczen operatora za abuse/generowanie sztucznego ruchu...
Po pierwsze to by pewnie naruszało punkt umowy o nie generowaniu sztucznego ruchu i automat zapewne zawiesiłby konto w ciągu kilku godzin. Całkiem podobnie jak w Szwajcarii. To nie jest lejek. Po drugie, jeśli ten automat by się nie uruchomił, to jestem niemal pewien że po prostu nie dostałbyś tyle pasma żeby cokolwiek złego w sieci się zadziało. Podejrzewam, że suma wszystkich transferów nie przekroczyłaby wartości typowych dla pojedynczego połączenia w danym miejscu i czasie, ewentualne dodatkowe połączenia byłyby zrywane, ale to też nie jest "lejek" tylko QoS. W Polsce "lejkiem technicznym" nazywamy planowe ograniczenie transferu na danym koncie ze względu na jakiś trywialny warunek techniczny, taki jak przekroczenie określonego transferu lub stanu konta, a nie mechanizmy zapewniające integralność sieci. Takiego lejka Flex nie ma, a inne oferty bywało że miewały. Ostatnio zresztą coraz mniej o tym słychać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@impetiginisationapisał(-a)
@j131napisał(-a)Nie słyszałem o lejkach technicznych we Flex. NA AMA zaprzeczono jakoby takowe istniały. Nikt ich działania też nie raportował. Osobiście także nie doświadczyłem, ale trudno mnie nazwać "użytkownikiem bardzo obciążającym". Tethering jak najbardziej jest dozwolony, zresztą w Polsce generalnie nie znam usługi w której tethering byłby zakazany. We Flex jest przecież dodatkowo możliwość jednoczesnego użycia nawet czterech kart, jaki byłby sens zakazywania dzielenia się łączem.
Zasoby może nie są z gumy, ale można nimi racjonalnie gospodarować. Na pewno jakiś QoS da o sobie znać, ale "lejkiem technicznym" bym tego nie nazwał.
w PL konkurencja Orange ta magentowa w regulaminach zaklada ze nie bedzie sie uzywac kart sim do tetheringu i ludzie kombinowali z adresami MAC co w swietle prawa jest nielegalne. ( Nabijali ruterowi LTE adres MAC smartfona)...
Nie mieszajmy pojęć. "Tethering" to udostępnianie sieci przez smartfona (więc manewrowanie konfiguracją rutera go nie dotyczy). Używanie karty w ruterze to nie tethering IMHO. Są zapisy ograniczające taką możliwość ze względu na charakterystykę generowanego ruchu - jeśli np. ktoś będzie próbował używać oferty "smartfonowej" w IoT to może się narazić na blokadę. Przy takiej charakterystyce ruchu lepiej wziąć taryfę do IoT, ona ma inną konfigurację sieci (inny APN) i inną cenę.
Nie słyszałem o tych ograniczeniach u konkurencji, ale spuśćmy na to lepiej zasłonę milczenia, w końcu to forum Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzewam że nawet w ofercie dla firm nie możesz ciągnąć wielu TB danych bo i tak stacja/operator może to jakoś ograniczyć przez QoS aby usługi dla innych klientów mogły być świadczone. Sam mam Flexa i na wszystkich SIMach nie raz przekraczam 1TB danych, ale jest to typowe normalne użytkowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
zbyt chaotycznie pisze- tethering wifi czy usb - nie ma nic wspolnego z podmiana adresu MAC w urzadzeniu i symulowanie smartfona przez router.
co do Polski i Orange to macie racje. Cywilizacja bo regulaminy sa dokladnie wyszczegolnione. Czy to co to jest no limit (konkurencja Orange swego czasu podawala ze jako no limit rozumiemy x minut w miesiacu) a Orange PL podaje zwykle dla swego swiatlowodu predkosci minimalne i zwykle osiagalne etc.
Tego mi w CH brakuje. Tu bywa uznaniowo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Urządzenia mobilne, modemy itp... są identyfikowane przez operatora po IMEI a nie MAC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
oczywiscie ze po imei i dostaja IMSI. Ale operator widzi co to za urzadzenie, czy to Iphone czy router ZTE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście, że tak. Pierwsze 8 cyfr w IMEI mówi dokładnie jaki to producent i model.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
i nadaje IMSI na podstawie tej sumy kontrolnej io innych zmiennych.
pochrzanilo mi sie. Ale zmiana IMEI jest z definicji nielegalna.