Jak jest technicznie z internetem nielimitowanym we Flex?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 701
  • 1876
  • 4

we Flex tethering był/nie wiem czy nadal jest dozwolony

co się dzieje jeśli dany uzyszkodnik bardzo obciąża siec? Zasoby radiowe nie są z gumy. Lejek techniczny ?

Najuprzejmiej dziękuje.

20 ODPOW. 20

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33161
  • 41231
  • 1407

Lejki są jak w głównej marce

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9676
  • 40137
  • 331

Nie słyszałem o lejkach technicznych we Flex. NA AMA zaprzeczono jakoby takowe istniały. Nikt ich działania też nie raportował. Osobiście także nie doświadczyłem, ale trudno mnie nazwać "użytkownikiem bardzo obciążającym". Tethering jak najbardziej jest dozwolony, zresztą w Polsce generalnie nie znam usługi w której tethering byłby zakazany. We Flex jest przecież dodatkowo możliwość jednoczesnego użycia nawet czterech kart, jaki byłby sens zakazywania dzielenia się łączem.

Zasoby może nie są z gumy, ale można nimi racjonalnie gospodarować. Na pewno jakiś QoS da o sobie znać, ale "lejkiem technicznym" bym tego nie nazwał.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16178
  • 67362
  • 874

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4082
  • 19539
  • 100

Nie ma lejka. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 814
  • 4662
  • 33

@impetiginisationapisał(-a)

we Flex tethering był/nie wiem czy nadal jest dozwolony

co się dzieje jeśli dany uzyszkodnik bardzo obciąża siec? Zasoby radiowe nie są z gumy. Lejek techniczny ?

Najuprzejmiej dziękuje.

@impetiginisatio Pytanie co oznacza dla ciebie, że "bardzo obciąża sieć". Operator musi dawać i daje sobie prawo do interwencji. 

Z praktyki użytkownika: Używam internetu z flex jako podstawowego internetu domowego od ponad półtora roku - w codziennej praktyce szacunkowe max zużycie na wszystkich kartach to 1,6 TB/mc i żadnych ograniczeń nie było.

Mój wniosek: lejka nie ma 👍

• 701
  • 1876
  • 4

masz 6 dyskow 30 TB SATA 3 w Raidzie, tethering po Flexie na kablu USB albo lepiej jeszcze - karte SIM z Flexem wkladasz do rutera przemyslowego Teltonika wymuszasz pasma 5G i robisz dowload 5 plikow 1000GB ze speedtestu downloaderem plikow dzielac te plioki na powiedzmy 20 czesci aby bylo szybciej.

Realnie to zapycha pasmo radiowe danego eNodeB - po wykryciu takiego czegos spodziewam sie deaktywacji karty SIM i roszczen operatora za abuse/generowanie sztucznego ruchu...

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4082
  • 19539
  • 100

@impetiginisatio Jeżeli prowadzisz  firmę i opierasz sieć od Orange Flex to zmień branże 😄 Serio, zrobisz sobię krzywdę 🙂 

• 701
  • 1876
  • 4

Nie mieszkam w PL nawet. Pytanie powyższe jest hipotetyczne. 

Skoro no limit to no limit a praktyka i rzeczywistosc. To co opisalem powyzej widze sam jako abuse

• 701
  • 1876
  • 4

@j131 napisał(-a)

Nie słyszałem o lejkach technicznych we Flex. NA AMA zaprzeczono jakoby takowe istniały. Nikt ich działania też nie raportował. Osobiście także nie doświadczyłem, ale trudno mnie nazwać "użytkownikiem bardzo obciążającym". Tethering jak najbardziej jest dozwolony, zresztą w Polsce generalnie nie znam usługi w której tethering byłby zakazany. We Flex jest przecież dodatkowo możliwość jednoczesnego użycia nawet czterech kart, jaki byłby sens zakazywania dzielenia się łączem.

Zasoby może nie są z gumy, ale można nimi racjonalnie gospodarować. Na pewno jakiś QoS da o sobie znać, ale "lejkiem technicznym" bym tego nie nazwał.

w PL konkurencja Orange ta magentowa w regulaminach zaklada ze nie bedzie sie uzywac kart sim do tetheringu i ludzie kombinowali z adresami MAC co w swietle prawa jest nielegalne. ( Nabijali ruterowi LTE adres MAC smartfona)...