- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych? Będą kopać i przeprowadzą ziemią czy jakoś inaczej? Najbliższy słup mam za drogą wjazdową na posesję wyłożoną kostką i nie chciałabym, żeby trzeba było to w jakiś sposób naruszyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@DomiW Jeśli w rejonie infrastruktura prowadzona jest drogą napowietrzną, to przeważnie instalacja do domu również. Oczywiście zdarzają się przypadki mieszanego typu przyłącza. Na przykład od słupa w granicy działki ktoś nie chce podwieszki, wtedy albo ustala to z ekipą instalacyjną i wkopują odpowiedni kabel, albo sam układa rurę HDPE (może być Arot) i instalatorzy w niej wciągają kabel do domu.
Sami technicy wolą podwieszki, bo szybciej i mniej roboty.
Przed wykonaniem instalacji warto przemyśleć jak będzie przebiegała podwieszka, gdzie zamontować hak na domu/elewacji/podbitce, oraz którędy wejść do domu, aby w najlepszym dla siebie miejscu założyć gniazdo optyczne i przeważnie modem.
Warto to sobie zaplanować, bo później są problemy z zasięgiem wifi, czy dojściem do dekodera od modemu, bo modem stoi w garażu 🙂 po drugiej stronie domu...
Monterzy powinni wysłuchać Twoich propozycji i zachować miejsce ustawienia gniazda optycznego. To TY decydujesz co i gdzie chcesz mieć...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych
@DomiW jeżeli instalacja światłowodowa jest poprowadzona napowietrznie, to tak samo będzie doprowadzona do Ciebie do domu. Ważne, aby zdecydować, w którym miejscu ma być wejście światłowodu do domu i uzgodnić z wykonawcą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@DomiW Jeśli w rejonie infrastruktura prowadzona jest drogą napowietrzną, to przeważnie instalacja do domu również. Oczywiście zdarzają się przypadki mieszanego typu przyłącza. Na przykład od słupa w granicy działki ktoś nie chce podwieszki, wtedy albo ustala to z ekipą instalacyjną i wkopują odpowiedni kabel, albo sam układa rurę HDPE (może być Arot) i instalatorzy w niej wciągają kabel do domu.
Sami technicy wolą podwieszki, bo szybciej i mniej roboty.
Przed wykonaniem instalacji warto przemyśleć jak będzie przebiegała podwieszka, gdzie zamontować hak na domu/elewacji/podbitce, oraz którędy wejść do domu, aby w najlepszym dla siebie miejscu założyć gniazdo optyczne i przeważnie modem.
Warto to sobie zaplanować, bo później są problemy z zasięgiem wifi, czy dojściem do dekodera od modemu, bo modem stoi w garażu 🙂 po drugiej stronie domu...
Monterzy powinni wysłuchać Twoich propozycji i zachować miejsce ustawienia gniazda optycznego. To TY decydujesz co i gdzie chcesz mieć...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych
@DomiW W takim przypadku najczęściej do domu też będzie napowietrznie. Przyłącza ziemne są droższe i operatorzy szczególnie w ramach projektu POPC rzadko je robią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli mieliby robić kabel w ziemi to musieliby od mufy na słupie lecieć światłowodem do dołu więc nie byłoby to optymalne. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W zasadzie o tym jak będzie wykonane przyłącze mówi projekt i tego trzymają się wykonawcy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72napisał(-a)W zasadzie o tym jak będzie wykonane przyłącze mówi projekt i tego trzymają się wykonawcy.
Dokładnie tak. Wszelkie odstępstwa od projektu muszą być konsultowane z kierownikiem budowy i projektantem.