Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych?

ROZWIĄZANE

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych?

Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych? Będą kopać i przeprowadzą ziemią czy jakoś inaczej? Najbliższy słup mam za drogą wjazdową na posesję wyłożoną kostką i nie chciałabym, żeby trzeba było to w jakiś sposób naruszyć.

*Post poddany edycji - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15147
  • 62158
  • 786

Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych

@DomiW Jeśli w rejonie infrastruktura prowadzona jest drogą napowietrzną, to przeważnie instalacja do domu również. Oczywiście zdarzają się przypadki mieszanego typu przyłącza. Na przykład od słupa w granicy działki ktoś nie chce podwieszki, wtedy albo ustala to z ekipą instalacyjną i wkopują odpowiedni kabel, albo sam układa rurę HDPE (może być Arot) i instalatorzy w niej wciągają kabel do domu. 

Sami technicy wolą podwieszki, bo szybciej i mniej roboty.

Przed wykonaniem instalacji warto przemyśleć jak będzie przebiegała podwieszka, gdzie zamontować hak na domu/elewacji/podbitce, oraz którędy wejść do domu, aby w najlepszym dla siebie miejscu założyć gniazdo optyczne i przeważnie modem. 

Warto to sobie zaplanować, bo później są problemy z zasięgiem wifi, czy dojściem do dekodera od modemu, bo modem stoi w garażu 🙂 po drugiej stronie domu...

Monterzy powinni wysłuchać Twoich propozycji i zachować miejsce ustawienia gniazda optycznego. To TY decydujesz co i gdzie chcesz mieć...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 20902
  • 60178
  • 820

Jak doprowadzany będzie światłowód do mojego domu jeżeli podwieszony jest na słupach energetycznych

@DomiW jeżeli instalacja światłowodowa jest poprowadzona napowietrznie, to tak samo będzie doprowadzona do Ciebie do domu. Ważne, aby zdecydować, w którym miejscu ma być wejście światłowodu do domu i uzgodnić z wykonawcą.

• 15147
  • 62158
  • 786

@DomiW Jeśli w rejonie infrastruktura prowadzona jest drogą napowietrzną, to przeważnie instalacja do domu również. Oczywiście zdarzają się przypadki mieszanego typu przyłącza. Na przykład od słupa w granicy działki ktoś nie chce podwieszki, wtedy albo ustala to z ekipą instalacyjną i wkopują odpowiedni kabel, albo sam układa rurę HDPE (może być Arot) i instalatorzy w niej wciągają kabel do domu. 

Sami technicy wolą podwieszki, bo szybciej i mniej roboty.

Przed wykonaniem instalacji warto przemyśleć jak będzie przebiegała podwieszka, gdzie zamontować hak na domu/elewacji/podbitce, oraz którędy wejść do domu, aby w najlepszym dla siebie miejscu założyć gniazdo optyczne i przeważnie modem. 

Warto to sobie zaplanować, bo później są problemy z zasięgiem wifi, czy dojściem do dekodera od modemu, bo modem stoi w garażu 🙂 po drugiej stronie domu...

Monterzy powinni wysłuchać Twoich propozycji i zachować miejsce ustawienia gniazda optycznego. To TY decydujesz co i gdzie chcesz mieć...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2913
  • 10800
  • 62

@DomiW W takim przypadku najczęściej do domu też będzie napowietrznie. Przyłącza ziemne są droższe i operatorzy szczególnie w ramach projektu POPC rzadko je robią.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2206
  • 9566
  • 85

Jeżeli mieliby robić kabel w ziemi to musieliby od mufy na słupie lecieć światłowodem do dołu więc nie byłoby to optymalne. 😉

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29513
  • 271

W zasadzie o tym jak będzie wykonane przyłącze mówi projekt i tego trzymają się wykonawcy.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2913
  • 10800
  • 62

@slav72napisał(-a)

W zasadzie o tym jak będzie wykonane przyłącze mówi projekt i tego trzymają się wykonawcy.

Dokładnie tak. Wszelkie odstępstwa od projektu muszą być konsultowane z kierownikiem budowy i projektantem.