Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dostępność światłowodu

ROZWIĄZANE
Rommie
Poziom 13, Tropiciel Przestworzy

Dostępność światłowodu

@vdsl2 chyba istnienie infrastruktury mówi samo za siebie... I w sumie nic mi do tego, ale zwyczajnie jestem zdziwiony, że kładą instalację bez podpisanych umów, i raczej spodziewałbym się, że to kwestia uzyskania zgody na położenie insfrastruktury w budynku, aniżeli samo świadczenie usług... 

@BORAX Oczywiście, będę marnował czas, by uzyskać informacje która i tak nijak nie zmieni mojej sytuacji.

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

Dostępność światłowodu

@Rommie (pytanie retoryczne) To po co ten temat?Dyskutujesz od wtorku, zamiast najpierw ruszyć tyłek, sprawdzić dokumenty u źródła i podjąć decyzję zostać/nie zostać. Może warto zweryfikować czy nie ma podpisanej umowy, a jeżeli nie ma to zapytać co to za instalacja? Może warto było najpierw zapytać w salonie/ u sprzedawcy mobilnego/ na infolinii o datę oddania inwestycji do użytku ? Gdy było odpowiednio wcześniej mogliby nawet zaoferować internet LTE za 0 PLN do momentu oddania światłowodu.

Rommie

Dostępność światłowodu

@BORAX  W salonie byłem, ale niewiele mi pomogli, stwierdzili, że jest jedynie neostrada, wprawdzie w drugim systemie mają informacje o modernizacji (lub coś w tym stylu) instalacji pod tym adresem, ale na tej podstawie nie są w stanie zaoferować mi usługi, bo nie przejdzie im przez system... I co najwyżej żebym próbował w późniejszym terminie. A do spółdzielni to za dużo zachodu Emotikon: Język

A internet lte za 0zł nic nie zmnienia, bo zbliża się koniec umowy na telefon, i potrzebuje dodatkowej usługi stacjonarnej do rabatu, bo w przeciwnym wypadku tak średnio się opłaca przedłużanie. A nie będę brać czegoś, z czego nie korzystam.

Tak, rabat, to gówny powód mojej motywacji, bo i od lokalnego dostawcy mogę mieć internet do 200mb - fakt, jest drożej, ale z drugiej strony jest sprawdzony. A okres wypowiedzenia i tak wynosi chyba 2 miesiące, bo umowa skończyła się pewien czas temu. Co nie zmienia faktu, że abonament na telefon kończy się wcześniej, zatem i umowę na internet potrzebowałbym wcześniej...

Rommie

Dostępność światłowodu

Ok, poddaje się, byłem ponownie w biurze, tym razem nie mieli jakichkolwiek informacji, nawet w systemie z inwestycjami, co jest dziwne, bo poprzednio była informacja o modernizacji w toku (o ile była to ta sama strona, bo poprzednio posługiwali się pojęciem "drugi system"). Chyba że wynika to z faktu, że inwestycja się zakończyła, ale jednocześnie nie została jeszcze oddana do użytku.

W każdym razie prawdopodobnie zostaje u lokalnego dostawcy, a w kwestie abonamentu, cóż, chyba zmiana sieci, bo niestety oferta niezachwyca... Miało być dobrze, a jest jak zawsze. Spróbuje jeszcze w przyszłym tygodniu, ale wątpię by zmieniło się coś w tej kwestii.

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

Dostępność światłowodu

Wiadomość zawiera hiperłącze

@Rommie zerwij z abonamentem. Oferty na kartę są super. Jeżeli masz abonament w Orange, to możesz przenieść numer do Play - dostajesz 20 GB + 200 PLN przez 2 miesiące. Korzystasz sobie z Playa i przechodzisz do Orange Free. Wtedy możesz aktywować sobie to http://www.orange.pl/kid,4002009309,id,4004953592,article.html  za 28 PLN

Lepszej oferty chyba nie ma.

Rommie

Dostępność światłowodu

Niby racja, ale ze względów praktycznych preferowałbym abonament wspólny, ogólnie wychodzi to taniej, przynajmniej przy uwzględnieniu rabatu z tytułu usługi stacjonarnej. W przeciwnym wypadku jest to średnio opłacalne. Trzeba będzie sprawdzić podobne oferty u konkurencji.

Najzabawniejsze, że wszystko zaczęło się od miłem Pani w salonie, do którego udałem się w kwestii przedłużenia umowy na telefon komórkowy, by dowiedzieć się co może mi zaoferować. I oczywiście padło pytanie o internet, gdy usłyszała, że i ta umowa (u loklanego dostawcy) dobiega mi do końca zaproponowała mi światłowód, ale stwierdziłem, że z tego co mi wiadomo to nie ma takowej możliwości, zatem zaczęła sprawdzać, i zapytała czy nic nie robią w budynku, bo ma informacje o pracach pod tym adresem.

Zatem gdy wróciłem do domu sprawdziłem tablicę informacyjną na klatce, na której wisiała właśnie informacja o udostępnieniu piwnic i klatek schodowych w dniu 7.08 ekipie kładącej instalacje pod światłowód orange. Póżniej byłem we wtorek w salonie, bo prace zakonczono już w poniedziałek, ale mieli jedynie informacje o pracach modernizacyjnych pod tym adresem, i stwierdzono żebym próbował w późniejszym terminie. I stąd ten temat. A wczoraj nie było ani informacji o modernizacji ani o możliwości podłączenia. Normalnie komedia! Dramat i komedia w wykonaniu orange!

Anonim
Nie dotyczy

Dostępność światłowodu

Rommie

Dostępność światłowodu

Interesujące. Ale dla mnie to i tak nie ma to sensu, bo osobiście się nie znam, ale wydaje mi się, że problemem jest otrzymanie zgody na wykonanie instalacji, szczególnie że wiąże się to z wierceniem i kuciem w budynkach. Ale instalacja została już wykonana, zakładam też, że pracownicy Pol-Netu kładący instalacje sieci światłowodowej orange dysponowali zgodami na prace w budynku... 

Zatem szczerze nie wiem w czym problem, bo nie wydaje mi się, by oferowanie usług wymagało umów, tym bardziej, że jakoś bez problemu mogą podłączyć neostrade i stacjonarny. Ale skoro nie chcą moim pieniedzy, to ich sprawa, a niech biurokracja ich całkowicie pochłonie...

Ale dziekuje za informacje, nieomieszkam poużalać się na ich blogaśku Emotikon: Bardzo szczęśliwy

Rommie

Dostępność światłowodu

Ok, zdobyłem zdjęcie kartki informacyjnej o pracach związanych z budową sieci światłowodowej: http://cubeupload.com/im/K6hGdX.jpg

Zatem bynajmniej tego nie zmyśliłem Emotikon: Język Może jutro tam zadzwonię, chociaż pewnie nie ma to sensu, bo zapewne chodzi o koordynatora prac, a nie koordynatora inwestycji po stronie orange...

Anonim
Nie dotyczy

Dostępność światłowodu

@Rommie Możesz to pokazać w salonie Orange.