- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dom musi powstać zanim Orange zaplanuje inwestycje by zostać podłączonym, czy to prawda?
Muszę myśleć pozytywnie.
Sytuacja jest taka że pracuję zdalnie więc bez dobrego światłowodu u mnie nie ma sensu budować w danej lokalizacji domu, ale w inny sposób tego zrealizować się nie da. Zadzwoniłem do Orange i kazałem zgłosić już zapotrzebowanie przy numerze działki na chęć podpięcia.
Zobaczymy jak to będzie w przyszłości, tak jak mówisz, przygotowany ubezpieczony więc wyciągnę dodatkowo rury by minimum jeden/dwa kable były wolne jeszcze na "w razie w"
Odnośnie braku numeru to racja bo pewnie muszą gdzieś tą usługę zarejestrować czy tym podobne.
Także postaram się wszystko przygotować i liczyć na lepsze czasy 🙂
Dziękuję wszystkim za pomoc 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dom musi powstać zanim Orange zaplanuje inwestycje by zostać podłączonym, czy to prawda?
@adriank13 podpowiem, że widzialem usługi nie na numer domu i ulicę, a na numer działki, więc kombinuj...
To legalne jest i spotykane u operatorów...Najlepiej dogadasz się z obrotnym konsultantem w Salonie stacjonarnym..Powodzenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie sąsiad mi mówił że on ma podpisane z Orange przyłączenie dla nabywcy swojej działki, a tam nie ma żadnego budynku.
Problem jest taki że w mojej okolicy to Ci konsultanci to wiedzą mniej niż ja a jedyne co potrafią zrobić to wejść na stronę Orange z zasięgiem i sprawdzić czy jest czy nie ma dostępności...
Może natrafię w końcu kiedyś na porządnego konsultanta i uda mi się coś załatwić, no nic pewnie będę próbował dalej.
Może coś się uda, a jak nie to ewentualnie będę jeszcze próbował pocztą pantoflową jakiegoś dobrego konsultanta ogarnąć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adriank13 Będzie dom będzie temat. W szczere pole żaden operator niczego nie wybuduje. Co do planowania i owszem planuje się z pewną rezerwą na przyszłość ale czy w konkretnym miejscu będzie możliwość podłączenia to wiedzą tylko służby techniczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, jednak nie mogę planować tego inaczej, posiadam firmę i ustalone kontrakty które muszę wykonać, są kary umowne itd. nie jest to zabawa 😉
Nie mam możliwości realizacji kontraktów bez światłowodu, bezprzewodowy ma to do siebie że raz jest a za chwilkę wiatr i go nie ma, a dla mnie stałe łącze jest obowiązkiem ze względu na pracę.
Myślałem że żyjemy w takich czasach że można sobie zapewnić informacje o podłączeniu jeszcze przed kupieniem działki i budową, ale widocznie się pomyliłem 😉
Trzeba po prostu się budować i liczyć na to że może w ciągu 15 lat dociągną mi światłowód, chociaż w sumie wtedy to nie ma już znaczenia bo po tygodniu opóźnienia z kontraktem mogę skakać do Wisły przez kary umowne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adriank13napisał(-a)Myślałem że żyjemy w takich czasach że można sobie zapewnić informacje o podłączeniu jeszcze przed kupieniem działki i budową, ale widocznie się pomyliłem 😉
Niestety nie ma takiej możliwości. Dziś klient mówi że na 1000% procent wybuduje dom i weźmie usługę a jutro okaże się że tylko tak sobie mówił. Jedyna rada to rozważnie planować budowę domu. Rozeznać teren czy jest w pobliżu sieć telekomunikacyjna kogo i jaka. Ilu jest potencjalnych operatorów itd. Reszta to wróżenie z fusów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mardernapisał(-a)
@adriank13napisał(-a)Myślałem że żyjemy w takich czasach że można sobie zapewnić informacje o podłączeniu jeszcze przed kupieniem działki i budową, ale widocznie się pomyliłem 😉
Niestety nie ma takiej możliwości. Dziś klient mówi że na 1000% procent wybuduje dom i weźmie usługę a jutro okaże się że tylko tak sobie mówił. Jedyna rada to rozważnie planować budowę domu. Rozeznać teren czy jest w pobliżu sieć telekomunikacyjna kogo i jaka. Ilu jest potencjalnych operatorów itd. Reszta to wróżenie z fusów.
W sumie racja 90% ludzi tak robi i nie dotrzymuje słowa więc operatorom też nie ma się co dziwić, taki nasz kraj 😉
Ogółem w pomorskim i okolice Gdańska to jest tylko Orange z racji projektu unijnego więc na innych dostawców nie mam co liczyć. Pozostało tylko marzyć o tym by zostać podłączonym po budowie.
W takiej sytuacji to chyba lepszym rozwiązaniem będzie szukanie działki blisko nadajnika by mieć chociaż w miarę opcje skorzystania z bezprzewodowego przy zamontowaniu 821 anten.
Bo w szybkie podłączenie po budowie nie chce mi się wierzyć (o ile kiedykolwiek został bym podłączony).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adriank13 Nie po, a w trakcie 🙂 Załatwiać trzeba zacząć wcześniej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Racja, tylko teraz w takiej sytuacji już światłowód nie staje się priorytetem przy szukaniu odpowiedniej lokalizacji, bo co mi po tym jak szansa na przyłączenie jest 50 na 50, więc w sumie bez różnicy czy jest czy go nie ma bo szansa na podłączenie po realizacji budowy i tak jest mała 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adriank13 szukaj działki gdzie niedaleko jest światłowód czy osiedle, nadajniki LTE też fajnie jak są blisko, wtedy jest alternatywą, bez domu działki ci nie dodają do projektu 😎