Czy na sieci Światłowód Inwestycje zawsze jest instalowany ONT?

ROZWIĄZANE

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Czy Światłowód inwestycje jest traktowany jako sieć obca i domyślnie wszystkim abonentom na niej montują ONT?

*Post wydzieliłem z tematu "Jak wygląda sytuacja z uzyskaniem ONT do nowej umowy w 2025 roku" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)

Czy Światłowód inwestycje jest traktowany jako sieć obca i domyślnie wszystkim abonentom na niej montują ONT?

Ja mam SI, ale sieć była budowana oryginalnie przez Orange i dopiero dwa lata później okazało się, że Orange ją odstąpił SI. ONT nie instalowali. Wydaje mi się, że sieć SI to w zasadzie nadal sieć Orange, tyle że można dodatkowe 5PLN sciągnąć od klientów. Technicznie jest to tożsame, a więc konieczności instalowania ONT "sieciowo - kompatybilnego" (cokolwiek miałoby to znaczyć) na SI, przy umowach z Orange nie ma.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Na SI zwykle działa bez ONT. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ŁysaKaszankaINC  z niektórymi operatorami sieci nie ma konieczności instalowania ONT (dziwne, ale prawdziwe). SI do nich należy.

Tylko na życzenie przy instalacji

Taka jest zapewne umowa międzyoperatorska 😁

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@agat13  Czy to wygląda mniej więcej tak?

"Umawiamy się, że dostaniecie wszystkie parametry techniczne naszej sieci."

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Glut  umawiamy się, że nie ma potrzeby wydawać kasy na dodatkowe urządzenia, skoro i tak będzie działać 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@agat13  czyli to raczej odblokowanie niż faktycznie dostosowanie się jedni do drugich.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Ja mam SI, ale sieć była budowana oryginalnie przez Orange i dopiero dwa lata później okazało się, że Orange ją odstąpił SI. ONT nie instalowali. Wydaje mi się, że sieć SI to w zasadzie nadal sieć Orange, tyle że można dodatkowe 5PLN sciągnąć od klientów. Technicznie jest to tożsame, a więc konieczności instalowania ONT "sieciowo - kompatybilnego" (cokolwiek miałoby to znaczyć) na SI, przy umowach z Orange nie ma.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

Z obserwacji wynika, że dla operatorów Orange oraz T-Mobile nie ma ONT na sieci Światłowód Inwestycje, u pozostałych operatorów na kablu SI są (Netia, Plus...).

Wiąże się to zapewne z certyfikacją routerów, do których jest wpięty bezpośrednio światłowód.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1555
  • 4

@j131napisał(-a)

U mnie tak samo, życzą sobie 5 zł za dzierżawę łącza, a w piwnicy skrzynka Orange. Sami panowie co montowali dzwonili na domofony i pytali czy chcą podpisać umowę z Orange :0

deest_2-1756498441005.jpeg