- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy Światłowód inwestycje jest traktowany jako sieć obca i domyślnie wszystkim abonentom na niej montują ONT?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)Czy Światłowód inwestycje jest traktowany jako sieć obca i domyślnie wszystkim abonentom na niej montują ONT?
Ja mam SI, ale sieć była budowana oryginalnie przez Orange i dopiero dwa lata później okazało się, że Orange ją odstąpił SI. ONT nie instalowali. Wydaje mi się, że sieć SI to w zasadzie nadal sieć Orange, tyle że można dodatkowe 5PLN sciągnąć od klientów. Technicznie jest to tożsame, a więc konieczności instalowania ONT "sieciowo - kompatybilnego" (cokolwiek miałoby to znaczyć) na SI, przy umowach z Orange nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy na sieci Światłowód Inwestycje zawsze jest instalowany ONT?
Na SI zwykle działa bez ONT.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC z niektórymi operatorami sieci nie ma konieczności instalowania ONT (dziwne, ale prawdziwe). SI do nich należy.
Tylko na życzenie przy instalacji
Taka jest zapewne umowa międzyoperatorska 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Czy to wygląda mniej więcej tak?
"Umawiamy się, że dostaniecie wszystkie parametry techniczne naszej sieci."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut umawiamy się, że nie ma potrzeby wydawać kasy na dodatkowe urządzenia, skoro i tak będzie działać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 czyli to raczej odblokowanie niż faktycznie dostosowanie się jedni do drugich.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)Czy Światłowód inwestycje jest traktowany jako sieć obca i domyślnie wszystkim abonentom na niej montują ONT?
Ja mam SI, ale sieć była budowana oryginalnie przez Orange i dopiero dwa lata później okazało się, że Orange ją odstąpił SI. ONT nie instalowali. Wydaje mi się, że sieć SI to w zasadzie nadal sieć Orange, tyle że można dodatkowe 5PLN sciągnąć od klientów. Technicznie jest to tożsame, a więc konieczności instalowania ONT "sieciowo - kompatybilnego" (cokolwiek miałoby to znaczyć) na SI, przy umowach z Orange nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z obserwacji wynika, że dla operatorów Orange oraz T-Mobile nie ma ONT na sieci Światłowód Inwestycje, u pozostałych operatorów na kablu SI są (Netia, Plus...).
Wiąże się to zapewne z certyfikacją routerów, do których jest wpięty bezpośrednio światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
U mnie tak samo, życzą sobie 5 zł za dzierżawę łącza, a w piwnicy skrzynka Orange. Sami panowie co montowali dzwonili na domofony i pytali czy chcą podpisać umowę z Orange :0