Czy infrastruktura światłowodowa ze srodków UE na wsi będzie zdublowana?

ROZWIĄZANE

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@mardernapisał(-a)

@tolek generalnie na wioskach nie powinno się dublować sieci bo jest to poprostu nie opłacalne. Stąd zapis w ustawie że ten co wybudował ma obowiązek wpuszczać w swoją sieć innych operatorów po bodaj 5 latach od wybudowania. 

Infrastruktura FTTH nie ma u mnie jeszcze 5 lat u mnie na wsi. Kwestia opłacalności trochę się rozpływa przy środkach publicznych, niestety.

@mardernapisał(-a)

Jeśli fiberhost coś pominął to powinien dostać kasę i w ramach dogeszczenia uzupełnić brakujące adresy a nie że teraz inny operator będzie dublował sieć.  

Kiedy budowali infrastrukturę (albo nawet kiedy projekt był zgłaszany z adresami) to przez ten czas powstały nowe domy, niektóre nie zostały faktycznie ujęte ale są trochę na boku powiedzmy. No i pytanie o kwestie prawne jeśli chodzi o dogęszczenie czy to ne będzie podchodzić pod jakiś konflikt prawnyt że obecny właściciel infrastruktury dostałby kasę na dogęszczenie sieci bez konkursu. 

@mardernapisał(-a)

Jako właściciel działki obgadałbym sprawę z sąsiadami i wszyscy razem powinniscie nie wyrazić zgody na zawieszanie kolejnych kabli. Temat by został uwalony. 

Tu mam zupełnie inne myślenie. Mi nie zależy żeby uwalić temat, zależy mi żeby usługa była dostępna możliwe dla wszystkich. Ludzie na pawdę są zainteresowani światłowodem ale nie zawsze mogą z powodów technicznych. Od "ratowania" środków publicznych nie jestem ja, są inne instytuje i ludzie którzy powinni tego pilnować. Czytałem też artykuły na temat różnych absurdów przy budowaniu sieci więc problem nie jest nowy a raczej powszechny. A umówmy się że koszt zdublowania tego na mojej 500-600 osobowej wsi jest marginalny, a wartość dla wielu mieszkańców olbrzymia. "Cel uświęca środki" - ten światłowód mimo kosztów i różnych abstrakcji jednak dociera do domów na wsiach, więc to jest sukces, mogłoby go równie dobrze nie być jak jeszcze kilka lat temu gdzie ludzie siedzieli na LTE a na kominach były anteny kierunkowe na stacje bazowe. Teraz mogą mieć 1Gbps dla siebie, wtedy nadajnik mógł być zasilany taką albo mniejszą przepustowością.

Możemy jeszcze przyjąć że jednak infrastruktura nie będzie zdublowana ale na razie nic nie wskazuje że tak nie będzie. 

Jeszcze przed rozstrzygnięciem projektu KPO ze ~2 lata temu zgłosiłem na internet.gov.pl u mnie na wsi zamkniętą stację gazową jako pustostan. Budynek jest oddalony od innych domów, nie ma słupów po drodze do niego. Patrzę, że jest ujęty w planach światłowodowych w PKO - koszt 16500zł. Zgłosiłem inne pustostany, nawet dom który został już rozebrany i jest tam równa ziemia i rosną piękne krzaczki, do krzaczków koszt podłączenia jak patrzę 13500zł. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@tolek jeśli nie przeszkadza Ci to że sieć będzie dublowana tylko po to żeby dociągnąć neta do kilku nowych domów to nie wiem czego dotyczy twoje pytanie? Kable będą wieszane ponownie i wszystko będzie leciało tak jak sieć Fiberhost. Kable abonenckie będą albo czekały na słupach albo zostaną wkopane do granicy działki i tam będą czekać aż klient mający już przyłącze od Fiberhost będzie jakimś cudem chciał drugi kabel na swojej działce.

• 2398
  • 10489
  • 94

@mardernapisał(-a)

@tolek jeśli nie przeszkadza Ci to że sieć będzie dublowana tylko po to żeby dociągnąć neta do kilku nowych domów to nie wiem czego dotyczy twoje pytanie? 

Bardziej chodzi co bym wolał. A czy mi przeszkadza? - wolałbym żeby to było optymalnie zrobione. Logiczniej.

@mardernapisał(-a)

Kable abonenckie będą albo czekały na słupach albo zostaną wkopane do granicy działki i tam będą czekać aż klient mający już przyłącze od Fiberhost będzie jakimś cudem chciał drugi kabel na swojej działce.

Domy które już mają dojście do infrastruktury Fiberhostu nie są ujęte w adresach które będzie doświetlał lokalny operator. Dublowanie polega na tym że główny kabel będzie ciągnięty tą samą trasą przez całą miejscowość i będzie rozdzielany w mufie do jeszcze "niedoświetlonych" domów. 

• 2997
  • 11193
  • 65

@tolek logicznie to powinno być tak jak napisałem Ci wcześniej. Fiberhost dorejonizowuje adresy i nie wchodzi tam drugi operator za unijne pieniądze bo one mogą się przydać gdzieś gdzie jeszcze nie ma żadnej sieci. Czy lokalny operator pociągnie sieć tylko do nowych domów czy do wszystkich tego nie wiemy. Jakby nie robił to i tak jest to nieekonomiczne. 

• 2398
  • 10489
  • 94

@impetiginisationapisał(-a)

mam zhnajomego ISP w PL i twierdzi on ze...budowa sieci pasywnej optycznej to jedyna rzecz, ktora sie providerom naprawd eoplaca. Ze nie zyje sie z uslug tylko z budowy.

No właśnie to ciekawe bo jednak nie tak mało było rezygnacji przez ISP z budowy sieci, np.:

W marcu w tym poście podałem link m.in. o najdroższych punktach adresowanych do podłączenia światłowodu, spoiler:

Pokaż szczegóły
940106,73 zł

Najtańszy za to za 18gr. 🙂

A co do paradoksów cen budowy to "z innego podwórka":

Paradoksem w jego sytuacji jest, że koszt przyłącza do jego domu oszacowano na 1,5 tys. zł. Tymczasem do domu przy sąsiedniej ulicy, gdzie ten koszt wynosi ponad 10-razy więcej, bo 15,5 tys. złotych, PBT Zachód będzie realizować przyłącze.

źródło: Internet z KPO zmienia Polskę? Nie wszyscy mają powód do radości i mówią o patologii - TELKO.in (to może pokazywać że jednak zrabia się spore pieniądze na podłączeniach, ale żeby nie opłacało się podłączyć domu obok za 1,5tys...).

@mardernapisał(-a)

@tolek logicznie to powinno być tak jak napisałem Ci wcześniej. Fiberhost dorejonizowuje adresy i nie wchodzi tam drugi operator za unijne pieniądze bo one mogą się przydać gdzieś gdzie jeszcze nie ma żadnej sieci. Czy lokalny operator pociągnie sieć tylko do nowych domów czy do wszystkich tego nie wiemy. Jakby nie robił to i tak jest to nieekonomiczne. 

Program rządzi się swoimi prawami. Dla nas to wygląda na nieefektywne wykorzystanie środków, tymczasem prawnie zdublowany infrastruktura może oznaczać ujęcie tego samego adresu do podłączenia. Ale jeśli jest to dom na końcu wsi a sąsiad obok ma światłowód, to jeśli do tego domu bez światłowodu pociągniemy kilka kilometrów światłowodu w ramach innego projektu, to jest to zeralizowanie celu bo został doświetlony adres bez szybkiego internetu. Że można było pociągnać 100m kabla zmiast kilku kilometrów to już inna kwestia. Przedstawiam skrajną sytuację w przykładzie bo domów jest ujętych więcej w projekcie a nie tylko jeden, niemniej oczywiście można to zrealizować mniejszych nakładem pracy i materiału. Z drugiej strony jak to prawnie ograć że raz wygrana firma ma wg naszych założeń dożywotnie prawo do podłączenia kolejnych domów. Jeśli jednak to ma być inna firma która wpina się do istniejącej infrastruktury to rodzi się kolejny problem co do odpowiedzialności w trakcie awarii czy ogólnie utrzymiania sieci, drugi operator jest na łasce tego który był już wcześniej.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Duplikacja infrastruktury ma swoje zalety. Trudniej zniszczyć sieć.

• 2398
  • 10489
  • 94

@j131napisał(-a)
Duplikacja infrastruktury ma swoje zalety. Trudniej zniszczyć sieć.

Wspomniałem o redundancji w pierwszym poście - z punktu widzenia mieszkańców, domy mają dojście tylko do jednej infrastruktury.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Domy tak. Ale w przypadku... katastrofy jakakolwiek infrastruktura na terenie to zaleta.

• 2997
  • 11193
  • 65

@tolek dlatego te 100 metrów kabla powinna położyć firma która ma już tam wykonaną sieć strukturalną bo dla nich to będzie robota na kilka godzin za kilka tys. Tymczasem wchodzi nowa firma bo czemu nie skoro pojawiła się kasa unijna z innego portfela. I teraz ta firma wyda kilkaset tysięcy żeby dublować coś co już istnieje tylko po to żeby uchwycić ten przykładowy dom na skraju wioski. Mądre to jest? 

• 2398
  • 10489
  • 94

@mardernapisał(-a)

Mądre to jest? 

Nielogiczne i kosztowne. Jednocześnie to ma być konkurs ofert bo to środki publiczne więc nie można zlecić konkretnej firmie realizacji. Wygrali w ramach wcześniejszych wymagań, teraz są nowe wymagania (adresy). Rodzi się pytanie dlaczego Fiberhost nie wygrał bądź nie brał udziału (tego nie wiem) w tym kokursie skoro z góry są na lepszej pozycji niż konkurencja? No chyba że jest tak, że infrastruktura musi być niezależna z dwóch różnych projektów (bo np. jak to rozliczyć), więc kto by nie wygrał musi kłaść kable od punktu "zero".