Dziwne ustawienia sieci 5G na iPhone w Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Hej, ostatnio zauważyłem, że mój telefon pokazuje ikonkę 5G nawet kiedy z nim nie łączy.

Np. łączy tylko z LTE800, i pokazuje 5G a w fieldtest śladu o N1 (DSS) lub N78 brak, z ciekawości spytałem GPT - ten na to, że to "błąd w oprogramowaniu telefonu lub na chwile telefon złapał LTE2100, a wraz z nim złapał też 5G2100 i potem "spadł" na LTE800, ale ikona 5G mogła nadal zostać nawet po fallback'u z 5G NSA na LTE." - telefon to iPhone 13 z systemem iOS 18.6.2

Wg. niektórych użytkowników tutaj na NO to nie możliwe - i że to tylko mój telefon takie bajki robi, oczywiście nie mam do nich pretensji - no ale ta cała sytuacja jest dziwna

Da się to jakoś zmienić / naprawić? - czy to już jest tak ustawione na BTS'ach w miastach, żeby pokazywał 5G nawet gdy łączy tylko z LTE - generalnie to tak jest z LTE800, LTE1800, LTE2100 i LTE2600. Natomiast jak dzisiaj po modernizacji i wyłączeniu 3G, pojawiło się LTE900 to wtedy zrzucił ikonę faktycznie na LTE, ale tylko wtedy gdy wykonałem połączenie. Potem z powrotem 5G - jednak co ciekawe jak wykonuje połączenie przez inne pasmo to normalnie zostaje ikona 5G.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Tzw. Fake 5G na częstotliwości 2100 MHz zostało uruchomione w bardzo dużej części kraju, można to sobie potwierdzić na mapie zasięgu Orange lub na http://mapa.btsearch.pl/ To nic dziwnego, że wyświetla Ci się 5G bez np. pasma C. Dodatkowo dochodzi agregacja pasm. iPhone no nie jest dobrym urządzeniem do prowadzenia tego typu analiz. Moja propozycja jest taka - uruchom speedtest, następnie podczas wykonywania testu przejdź na fieldtest. 

U mnie np. pomimo ikony 5G jest w fieldtest wskazane pasmo LTE, natomiast tylko podczas transmisji danych iPhone pokaże N78. 

W Samsungach z kolei również agregacja się pokaże często dopiero podczas intensywnej transmisji danych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@ign24467  nie przywiązywał bym zbyt dużej uwagi do ikonek. Ważne, że telefon spełnia swoje zadania.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Jeśli telefon jednocześnie utrzymuje połączenie w LTE i w 5G to co powinien według ciebie wyświetlać? Tobie się wydaje że wiesz co powinien wyświetlać, ale Twój telefon ma inną opinię. A że z iPhone nie podyskutujesz, to jedynie możesz się z tą sytuacją pogodzić.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Jednakże zauważyłem coś dzisiaj - telefon w zależności od miejsca łączy z innym BTS'em - ale ta zmiana miejsca to nie jest duża zmiana bo przesunąłem się o 3-4 metry dalej. I raz łączy z tym który jest ok. 830 metrów odemnie, a raz z tym który jest 430 m. odemnie

Sprawdziłem odległość i jeden jest 830 m. od mnie, a drugi 430 m.

Możliwe, że jestem na granicy dwóch różnych stacji i w raz z tym sektorów i to też może wyjaśniać dlaczego internet tak wolno chodzi i dlaczego jest ikonka 5G. Możliwe, że na jednej z tych dwóch stacji wychodzi 5G ale i tak łączy z LTE, bo poprostu 

Zostało już tam uruchomione LTE900, i nie ma już fallback'u na 3G - co jest dobrą informacją 

Obraz 17.09.2025, godz. 18.41.jpeg

Tylko niestety CID'y się nie zgadzają - do LTE 900 MHz jest przypisany CID który w BTSearch jest wpisany do LTE1800 i LTE800

Obraz 17.09.2025, godz. 18.45 (1).jpegObraz 17.09.2025, godz. 18.45.jpeg

Oba screenshoty CID'ów są ze stacji: ?,51113 (N!) - Osiedle Piastów 2, Kraków, Małopolskie

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Jechałem dziś znowu przez Polskę pociągiem, tym razem przez Śląsk, często patrząc w ekran tabletu. Ten model ma szeroki wybór ikonek połączeń i nie wacha się ich używać. Miejscami było E miejscami nic zupełnie, miejscami LTE+... Ten model nie ma 5G więc tego nie było. Ale się naoglądalem i tak. To czy internet był użyteczny, nie do końca zależało od prezentowanej ikonki. To tylko bardzo orientacyjna dekoracja.

A, jeszcze kiedy kilka dni temu koleją mijałem osiedle Piastów, to ikonka nie wyglądała optymistycznie. Połączenie też.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1543
  • 4

No właśnie ikonki nic nie znaczą, o 10 jak jechałem to ciągle 5G a teraz nawet 3G wyłapało i ciągle lte 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Tzw. Fake 5G na częstotliwości 2100 MHz zostało uruchomione w bardzo dużej części kraju, można to sobie potwierdzić na mapie zasięgu Orange lub na http://mapa.btsearch.pl/ To nic dziwnego, że wyświetla Ci się 5G bez np. pasma C. Dodatkowo dochodzi agregacja pasm. iPhone no nie jest dobrym urządzeniem do prowadzenia tego typu analiz. Moja propozycja jest taka - uruchom speedtest, następnie podczas wykonywania testu przejdź na fieldtest. 

U mnie np. pomimo ikony 5G jest w fieldtest wskazane pasmo LTE, natomiast tylko podczas transmisji danych iPhone pokaże N78. 

W Samsungach z kolei również agregacja się pokaże często dopiero podczas intensywnej transmisji danych.