Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jaki jest realny koszt podłączenia do sieci światłowodowej?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 515
  • 1954
  • 7

Mam światłowód z POPC, za podłączenie ze skrzynki 20m napowietrzanie i założenie gniazda nie płaciłem nic. Pytam z ciekawości, ile realnie kosztuje takie coś (materiały + usługa) ?

3 ODPOW. 3

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2011
  • 8786
  • 72

Wg mnie znaczna część do koszt usługi który jest trudno mierzalny (a każdy chce zarobić). 

Sam światłowód jest tani, to raptem kilka zł za 1 metr, gniazdka to koszty pomijalne, jeszcze opłata za słup kilka zł miesięcznie. Z ciekawostek:

telko.in napisał(-a)

Pierwsze miejsce w „rankingu drożyzny” przypada na adres Pustelnia 1 w gminie Człopa w woj. zachodniopomorskim, gdzie doprowadzenie światłowodu UKE wycenił na ponad 940 tys. zł. 

Pół miliona białych plam za 5,5 mld zł w 4. konkursie KPO na budowę sieci - TELKO.in

Milion złotych. Za taką kwotę można wybudować dom. Czy może kosztować realnie aż tyle nawet kilka km kabla nawet wkopanego do ziemi? 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 515
  • 1954
  • 7

@tolek napisał(-a)

Milion złotych. Za taką kwotę można wybudować dom. Czy może kosztować realnie aż tyle nawet kilka km kabla nawet wkopanego do ziemi? 

Dobre pytanie. Naczytałem się też podobnych artykułów jeszcze zanim podłączyli mi światłowód.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14841
  • 60909
  • 754

@Glut  każde podłączenie jest inne i inaczej skalkulowane 

Zależy od ogólnych kosztów sieci szkieletowo-dostępowej, kosztów przyłącza i zakresu instalacji. 

Powiem tylko jedno co wiem, jest standardowa kwota przeznaczona na wykonanie przyłącza i przekroczenie jej daje brak możliwości technicznych, stąd tak trudno dorejonizowac przyłącza doziemnie...to jest jakby pozycja wyjściowa dla techników w sprawie oceny opłacalności wykonywania przyłączy i robót wchodzących w skład czynności technicznych