Nie można wyświetlić tego widżeta.

Co widzi operator komórkowy gdy jesteśmy w zasięgu?

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14819
  • 60842
  • 752

@ign24467  lokalizacji nie ma możliwości widzieć. U nas w kraju również...może określić w zasięgu jakiego BTS-a jesteśmy, w jakim sektorze i ewentualnie w jakiej odległości, choć i to pobieżnie. Aby kogoś namierzyć potrzeba kilku współrzędnych i punktu ich przecięcia...

Ja jedno wiem...operator wie o nas wiele....przecież zarządza naszymi połączeniami i wie z czego się łączymy...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 538
  • 1893
  • 3

Na jakiej stronie można zobaczyć , z jakiego urządzenia korzysta dana karta SIM w Mój Orange? Bo o ile pamiętam było to w starym MO, jeszcze w Play24 jest takie info

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2862
  • 10612
  • 58

@ign24467 operator wszystko widzi i słyszy. Nie jedną zbrodnię udało się wyjaśnić dzięki telefonom komórkowym. 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1256
  • 5126
  • 26

@marder Za dużo W11 😉 

• 618
  • 1196
  • 4

@ketrasaArtur  zapomniałeś o dns

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7179
  • 29361
  • 232

@ign24467napisał(-a)

Hej, ostatnio się tak zastanawiałem co widzi Orange gdy korzystamy z jego sieci? Ktoś coś wie albo ma jakieś pomysły/spekulacje?

Co widzi to jedno (niewątpliwie bardzo wiele). Natomiast co z tego loguje, to inna sprawa. Myślę że mimo wszystko loguje znacznie mniej niż by mógł, prawdopodobnie tylko to co musi. Uprzedzając: nie mam pojęcia co musi logować. Myślę że znacznie więcej loguje (i przetwarza!) np. Google, kiedy tylko korzystamy z ich usług  - wystarczy raz zalogować się w przeglądarce, i nasza teczka rośnie. Pozycjonowanie reklam to przecież gruba kasa.

PS. Przy korzystaniu z IP TV operator może też logować co oglądamy w TV, ale jest na to osobna zgoda w opcjach dekodera - tak więc mimo iż niewątpliwie operator "widzi" co oglądamy, to jednak nie wolno mu tych danych przetwarzać (bez naszej zgody).

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 377
  • 1335
  • 8

Podsumowując, dane są zbierane, ale nikt nie sprawdza, co Kowalski dzisiaj przeglądał, kwejka czy tylkofanów? Nikt nie szuka w logach haków na nielubianego sąsiada, albo zainteresowań dziewczyny, która mu się podoba, bo to oczywiste nadużycie i powód do zwolnienia, odpytywanie bazy też jest rejestrowane, a wszelkie wątpliwości wyjaśniane (mam nadzieję).

Informacje służą do bazodanowych analiz bigdata, projektowania rozwojowych rozwiązań technicznych czy udostępniania na umotywowany wniosek służb, nie ma się co bać, nie żyjemy w Panoptykonie na szczęście.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 377
  • 1335
  • 8

W jakim celu wykorzystujemy Twoje dane

1. zawarcia i wykonania łączącej nas umowy,
  2. wykonania ciążących na nas obowiązków prawnych,
  3. wykrywania nadużyć i zapobiegania im,
  4. ustalenia, obrony i dochodzenia roszczeń,
  5. marketingu bezpośredniego,
  6. tworzenia zestawień, analiz, statystyk,
  7. wsparcia obsługi.

Dane transmisyjne przetwarzane przez Orange:
Danymi transmisyjnymi, które wykorzystujemy, są dane o sposobie korzystania z naszych usług telekomunikacyjnych i z naszej sieci, w szczególności o tym, kiedy, jak często i w jaki sposób korzystasz:

z połączeń głosowych i wiadomości tekstowych, w tym:
o liczbie połączeń i wiadomości wychodzących, przychodzących, o ich typie (np. krajowe, międzynarodowe, w roamingu),
o czasie trwania połączeń
o numerach, z którymi się komunikowaliście;
z dostępu do internetu, w tym:
o czasie trwania sesji internetowych i ilości transferowanych danych,
o adresach odwiedzanych stron internetowych i aktywnościach na tych stronach,
o rodzaju używanej technologii (np. 3G, 4G),
o typie dostępu (np. krajowe, w roamingu),
identyfikatory urządzenia końcowego, za pomocą którego łączysz się z naszą siecią przewodowo (np. dekodera) lub bezprzewodowo (np. gdy korzystasz z karty SIM lub przez Wi-Fi łączysz swoje urządzenia z naszym modemem), oraz o systemie operacyjnym na Twoim urządzeniu,
o udostępnianiu internetu za pomocą telefonu (tethering).
https://www.orange.pl/mojedane

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2862
  • 10612
  • 58

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
nie żyjemy w Panoptykonie na szczęście.

...ale w świecie Wielkiego Brata już tak. 

• 618
  • 1196
  • 4

@ŁysaKaszankaINC  zależy czy korzystasz z domyślnych dnsów operatora czy może używasz szyfrowanych innego dostawcy. Jeśli szyfrujesz do innego dostawcy tylko ten dostawca widzi jakie domeny odwiedzasz. Jeśli nie robisz nic - operator zbiera te dane. tmobile nawet jawnie je wykorzystuje na co wyrażasz lub nie zgodę w umowie.