Brak VoLTE na Nothing Phone 3a Pro w Orange – jak to naprawić?

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 11
  • 1

Witam,

czy jest jakikolwiek sposób na brak VoLTE? Wiem doskonale, że mój telefon nie znajduje się na wspieranej liście, ale jest to dla mnie niezrozumiałe że takie ograniczenia są narzucane. Wcześniej korzystałem z realme X2 wszystko pięknie działało, w trakcie połączenia internet działał. Około miesiąc temu jednak to przestało działać. Zmieniłem wysłużone urządzenie na NP 3a Pro i dalej problemy. A konsultanci Orange nic konkretnego nie potrafią powiedzieć.

* Temat przeniesiony z Abonament - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 10
  • 11
  • 1

Okazało się, że na mojej karcie SIM, jak już pisałem wymienianej, była wyłączona z jakiegoś powodu opcja VoLTE. Kontakt z infolinią pomógł, bez podawania danych sprzętu jaki posiadam. Kontaktując się przez czat, bot najpierw sprawdza urządzenie co jest widoczne dla konsultanta i rozkładają ręce "bo urządzenie nie wspierane".

Dziękuję wszystkim za pomoc w temacie 😉

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

28 ODPOW. 28

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5943
  • 57

Brak VoLTE - Nothing 3a Pro

@Animus_1_3  zawsze możesz poprosić o dodanie Twojego modelu do listy VoLTE. Czy to pomoże nie wiem, ale na pewno nie zaszkodzi.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

@Animus_1_3 warto zadzwonić na infolinię i sprawdzić, czy usługa jest włączona na karcie SIM. Jeśli nie, to poprosić o włączenie. Czasami pomaga, ale trzeba się liczyć, ze jeśli telefon nie jest wspierany przez operatora, to VoLTE może nie zadziałać. 

• 10
  • 11
  • 1

Rozumiem. Jednak trochę utrudnia to życie jak kiedyś SIM lock 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 307
  • 762
  • 2

Nie tylko trochę można by rzec ze nawet bardzo utrudnia, Orange wyłącza 3G i bez wsparcia telefonu dla VoLTE łączysz się po 2G i jakość rozmów jest jak na nokii 3310 

• 10
  • 11
  • 1

No tak, obecnie już zauważam że jakoś rozmów jest nie najlepsza. Usługi zamiast się poprawiać pogarszają się.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5943
  • 57

@Animus_1_3  te zmiany są po to żeby było lepiej. Wiadomo, że nie wszystko wszystkim zadziała od razu.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

@Animus_1_3  Pamiętaj, że masz dość egzotyczny telefon i nie każdy operator może być zainteresowany wsparciem  tak niszowego urządzenia.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 307
  • 762
  • 2

Bo to nie operator ma wspierać telefon tylko na telefonie powinny działać wspierane przez niego usługi.

Nie wiem mogole skąd pomysł z listami i wybieraniem co ma użytkownikowi danego telefonu działać a co nie. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

Taki jest urok posiadania niskiej klasy urządzeń. Trzeba się pogodzić z niedogodnościami, że nie wszystko będzie działać..