Brak VoLTE na Nothing Phone 3a Pro w Orange – jak to naprawić?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 307
  • 762
  • 2

Brak VoLTE - Nothing 3a Pro

Znaczy ze Orange ma niskiej klasy nadajniki i infrastrukture ?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12103
  • 74

Skąd taki pomysł 🙂 ?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 307
  • 762
  • 2

@atlas_cudownapisał(-a)

Taki jest urok posiadania niskiej klasy urządzeń. Trzeba się pogodzić z niedogodnościami, że nie wszystko będzie działać..

Telefon nie jest niskiej klasy urządzeniem, to nowoczesny smartfon który mial premierę 3 miesiące temu wiec musi chodzić o operatora...

• 2843
  • 12103
  • 74

@xethok

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 11
  • 1

@atlas_cudow Nie każdy musi chcieć posiadać nadgryzione jabłko czy koreańskiego giganta, których cena jest bezsensownie nadmuchana. A co do niszowości to konsultant Orange wprost mi powiedział, że nawet popularny flagowiec, jeśli nie jest z dystrybucji Orange, to dane funkcje mogą nie działać. Co rozumiem, że jeśli zakupie telefon np. w X-kom i on już nie zostanie obsłużony przez operatora? To chyba tu o żadna niszowość urządzenia nie chodz

• 2843
  • 12103
  • 74

Dlaczego tak się spinasz? Tak po prostu działa świat. Sam używam od zawsze tylko Pixeli. Raz coś działa, raz nie... Żyje z tym, bo wiem, że tych telefonów nie ma dystrybucji u operatorowa. Co prawda na razie wszystko jest OK , ale to loteria... Czasem można "ściemnić" na infolinii, że się ma urządzenie wspierane, aby zrobili reset ustawień. Czasem może to pomóc...

• 10
  • 11
  • 1

Wyrażam tylko swoją opinię, tak jak Ty 😉 

• 2843
  • 12103
  • 74

A działa Ci wi-fi calling  i RCS?

• 10
  • 11
  • 1

Mam dostęp do pełnych opcji RCS. Status w ustawieniach widnieje jako "połączono". Czy to działa nie wiem, głównie korzystam z mess/WhatsApp. WiFi calling nie sprawdzałem. Ale po wpisaniu "magicznego kodu" mam takie informacje:

Screenshot_20250624-160517.pngScreenshot_20250624-160530.png

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Ogólnie przyczyną braku VoLTE jest współpraca między operator <-> producent smartfona.

Ponadto, aż dziewięć miesięcy  trwało dostosowanie dwóch obecnych modeli do obsługi VoLTE. Dlaczego tak długo? Ponieważ proces dopasowania oprogramowania konkretnego telefonu do usługi w danej sieci wymaga wprowadzenia konfiguracji kilkuset parametrów. Ich wartość i zależności między nimi zależą od tego, jak każdy z operatorów wyobraża sobie działanie VoLTE w swojej sieci. Choć technologia ta jest standardem, nie jest czymś tak oczywistym jak wysyłanie SMS-ów. Wystarczy powiedzieć, że pierwsze komercyjne wdrożenie tej technologii odbyło się zaledwie dwa lata temu. Konfigurację VoLTE dla każdej z sieci trzeba następnie wdrożyć w telefonach danego producenta. Wbrew pozorom ich oprogramowanie mocno różni się w zależności od tego, kto przyłożył rękę do ich powstania.

Artykuł VoLTE od zaplecza, czyli kolejny tekst z cyklu „sieć szkieletowa” | Biuro Prasowe Orange ma prawie 10 lat, ale zgaduję że proces wdrożenia VoLTE nie zmienił się.