- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G 700 Mhz dlaczego to tyle trwa?
Mam nadzieję, że ktoś kompetentny z Orange przeczyta to albo przekaże gdzie trzeba. Ludzie czekają.
Dlaczego w tych czasach są cały czas miejsca, w których nie ma dostępu do rozmów jak i Internetu?
Miejscowość Czechyń zaznaczona na mapie, zero zasięgu, czasami jedna kreska LTE 800 MHz B20 pojawi się i to tyle. Na drugim zdjęciu nadajnik który obsługuje ten teren.
Szumnie zapowiadane 5G/LTE 700 MHz na pewno rozwiązało by ten problem ale od początku lipca 2025 nie dzieje się nic na tym nadajniku. Ups zapomniałem, prawie nic, bo ostatnio włączyliście z tego nadajnika pasmo 3500 MHz dla kilkunastu domów położonych blisko nadajnika. To jest śmieszne i niewiarygodne. A 700 Mhz które jest przewidziane dla wiejskich terenów nie ma.
Na infolinii Orange nikt nic nie wie. Dodam, że wg portali branżowych i UKE ten nadajnik znajduje się w wykazie dla pasma 700 MHz w Orange. Ile mamy jeszcze czekać by połączyć się ze światem?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widzę, że kolega to taki bardziej żartowniś. Nam do śmiechu nie jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@manio1981napisał(-a)Widzę, że kolega to taki bardziej żartowniś. Nam do śmiechu nie jest.
Raczej nie, ale adres i tak nie ten.
https://nasz.orange.pl/t5/O-spo%C5%82eczno%C5%9Bci/Zasady-Nasz-Orange/td-p/45
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@manio1981 obszar leśny. Stąd cześć problemów. Nadajnik w Szwecji oddalony o około 6,5km. Z tego co się dowiedziałem skraj zasięgu panela na BTS. Te trzy aspekty się sumują i wyniki znasz.
Info o dołożeniu 700-ki brak
Sugeruję testy zestawu ODU/IDU ukierunkowanego na ten BTS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedź. Sąsiad ma idu odu i Szwecji nie łapie, tylko lokalizację którą wymieniłem powyżej ( łapie pasmo B20 i czasami B3). Nie wiem w takim razie po co uruchomili 3500 MHz dla kilkunastu domów.
Co do 700 MHz dla tej lokalizacji to tu jest link:
https://gsmonline.pl/artykuly/to-tutaj-orange-wykorzystuje-lub-bedzie-wykorzystywal-pasmo-700-mhz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety 700Mhz nie rozwiąże jakoś specjalnie problemów z zasięgiem ponieważ:
- to pasmo NSA a więc musi być doagregowane do jakiegoś pasma LTE
- większość telefonów nie potrafi agregowac niskich pasm razem więc agregacja 800 z 700 zwykle nie jest możliwa. Więcej info tutaj: https://gsmonline.pl/artykuly/eksperci-z-cellnex-i-nokii-studza-entuzjazm-po-starcie-5g-700-mhz-w-t-... iPhone sobie nie radzi, ale ponoć telefony Sony sobie radzą
- rozwiązaniem mogłoby okazać się uruchomienie samego LTE w paśmie 700 jak robi np. Play. Gdzieś czytałem że Orange też gdzieś tak to uruchomił.
- wymuszając LTE 700 na routerze z włożoną kartą Playa, udało mi się podłączyć do stacji oddalonej o prawie 20km więc potenciał jest
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@manio1981 ten zasięg do Szwecji jest teoretyczny i wynika z algorytmu systemu.
Przy ODU/IDU to odbiór kierunkowy, więc sam ustawia nadajnik na który kieruje antenę
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włączenie pasma 700Mhz niewiele da. Na takie obszary najlepiej byłoby 400-450Mhz, z którego lata temu zrezygnowano.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, mimo wszystko chciałabym się przekonać sam. Napisz mi proszę w takim razie jak uzasadnić włączenie w takim terenie pasma 3600 MHz? Złapałem je jadąc do Piły i przejeżdżając nie daleko nadajnika. W promieniu 2-3 km od tego nadajnika stoi kilkanaście domów jednorodzinnych.Gdzie tu sens? Podsyłam zrzuty ekranu.
- 1
- 2
- Następny »