Współfinansowanie przyłącza światłowodowego. Zbyt duża kwota. Da się coś z tym zrobić?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 16
  • 0

Współfinansowanie przyłącza światłowodowego. Zbyt duża kwota. Da się coś z tym zrobić?

Witam

Chciałem przyłączyć światłowód do nowo wybudowanego domu na mojej ulicy, najbliższa skrzynka od mojej posesji to jakieś 35m, niestety orange stwierdził że jedynie może zgodzić się na współfinansowanie i tu jest problem bo liczyłem na wycenę jakieś 2-3 tyś zł a wycena to około 8 tyś. Tu pytanie czy da się zdobyć jakieś dofinansowanie czy mam jest jakieś inne wyjście?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

10 ODPOW. 10

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

Współfinansowanie przyłącza światłowodowego

@Maciej15  jeśli tak wyliczyli to jedyną możliwą propozycją jest wybudowanie we własnym zakresie rury HDPE od domu do miejsca połączenia z przyłączem operatora. Wykonasz za nich cześć prac i może uda się obniżyć koszty. Możesz zapytać o opłaty w ratach. Inaczej raczej kosztów nie obniżysz 

• 4
  • 16
  • 0

Wybudowanie we własnym zakresie rury HDPE raczej znacząco nie obniży kosztów, ponieważ osoba która to wyceniała stwierdziła że do podłączenia potrzebny jest projekt budowalny który kosztuje 5500zł

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@Maciej15  zgadzam się, projekty są drogie, ale może sąsiad też chce światłowód i warto zapytać, czy w grupie nie będzie taniej 

Na to tylko masz wpływ. Na koszty niestety nie 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

@Maciej15Jeżeli zależy Ci to i tak masz szczęście, że w ogóle masz taką możliwość. Często takie wnioski zostają odrzucane lub czekają na rozpatrzenie latami.  Ja bym brał bez dyskusji w, w ciemno, gdybym musiał.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@Maciej15 Wychodzi trzykrotnie drożej niż podłączenie doziemne prądu do granicy działki na takim samym dystansie. A przecież tam też jest potrzebny projekt, uzgodnienia, rozbudowa trafo.

• 4
  • 16
  • 0

@Samotnick Założenie prądu wychodzi trzy krotnie drożej czy założenie światłowodu? Bo za przyłącze prądu płaciłem niecałe 2 tyś

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@Maciej15 Prąd jest oczywiście tańszy a przecież nakłady materiałowe są nieporównywalnie kosztowniejsze. Mam w ręku wycenę za 35 metrów przyłącza doziemnego (22 KW) na niecałe 2500 zł brutto.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 3079
  • 11570
  • 68

@Maciej15 Panie to nie są tanie rzeczy 😄 A gdzie chcesz to łącze? Domek jednorodzinny czy blok mieszkalny? 

• 4
  • 16
  • 0

Dom jednorodzinny, jedyny nie podłączony na całej ulicy 😀