- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód od Orange na infrastrukturze Inea
Witam, ostatnio mam problemy z miedzianym okablowaniem sieci w domu, więc pomyślałem, że to dobra pora żeby pomyśleć nad światłowodem. Jestem w pakiecie Orange love, więc nawet koszty by zostały podobne. Nic tylko brać. Światłowód położony w całej mieścinie dzięki POPC(2018), więc dzwonię na infolinie czy jest możliwość przejścia na światło w tym pakiecie, odpowiedź że jak najbardziej i pytają o adres. Podaję i okazuje się, że jednak nie ma takiej możliwości, bo UWAGA TWIST FABULARNY - infrastruktura założona przez inea. Myślę - szlag by to, ale trudno takie życie.
Z ciekawości jednak sprawdziłem mapkę zasięgów oragne i UWAGA KOLEJNY TWIST FABULARNY - sąsiad z lewej i prawej mają dostęp do światłowodu od orange. Z racji z tego, że z jednym sąsiadem jesteśmy kumplami od lat to od razu się dowiedziałem, że on tak samo jak ja(i pewnie wszyscy w mieścinie) ma do samej altany podprowadzony światłowód z kostką/punktem dostępu w środku. Oczywiście również przez inea. Sąsiad internet ma w neti a z usług orange nie korzysta wcale.
Odpowiedź na tę zagadkę mógł znać tylko wujek google, i okazuje się, że inea i orange dogadują się ze sobą i inea udostępnia adresy z POPC i moja mieścina usłana jest rdzawozłotymi piegami niczym policzki rudowłosej piękności. Niestety nie dane mi było dostać tego upragnionego piega orange(czym zawiniłem Panie Kleksie?)
Kończąc opowieść wprowadzającą i przechodząc do sedna mojego postu i tym samym pytania:
- Na jakiej zasadzie inea udostępnia te adresy orange?
- Czy mozna w jakiś sposób się o to ubiegać?(konsultant na infolinii mówił coś o wniosku w salonie orange, ale to po tym jak 2 razy mu wyrecytowałem moją historie, więc możliwe, że chciał mnie zbyć pięknymi kłamstewkami 😔)
- Czy ktoś z was był w takiej sytuacji albo słyszał o czymś takim?
Za odpowiedzi dziękuje z góry i pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podasz nazwę miejscowości?
Miejscowość znalazłem w google. Rychwał. A jaka ulica? W Twojej miejscowości nie wszystkie adresy są robione z POPC. Orange nie ma dostępu do wszystkich adresów z Inei/Fiberhostu. Dziś zakomunikowało o kolejnych adresach, ale to też nie jest dostęp do pełnej puli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ulica Tenisowa
W którym miejscu Orange komunikuje o kolejnych udostępnionych adresach?
(edit poprawiłem oznaczenie mojego domu)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podsumowywując - jestem zdany na szczęście, że mój adres znajdzie się w udostępnianej puli?
Czy krucjata do salonu Orange może być owocna?
Trochę problemy pierwszego świata, bo niektórzy wcale światłowodu nie mają a ja się rzucam bo chcę wszystko mieć od jednego operatora 😅
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Firennapisał(-a)Ulica Tenisowa
W którym miejscu Orange komunikuje o kolejnych udostępnionych adresach?
(edit poprawiłem oznaczenie mojego domu)
Hmm google maps podaje że to Piłkarska
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na twitterze polecono mi złożyć deklaracje - https://orange.pl/view/sfh
Na Messengerze również a po kilku wiadomościach z mojej strony dobitnie wyjaśniających, że ja już fizyczny światłowód mam pożegnano mnie informacją:
"W momencie złożenia zamówienia sprawdzane są możliwości przyłączenia danej usługi. Dla pozostałych budynków z podanej lokalizacji oprócz numeru 6 nie mamy jeszcze wyznaczonej daty dla inwestycji w światłowód."
Ulegam wątpliwości czy mnie zrozumiano i chyba nie pozostanie mi nic innego jak rozmowa w salonie orange. Nawet jeśli jedyne co mi z tej rozmowy przyjdzie to pewność, że istnieje osoba w tych trybikach, która zrozumiała mój problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Piłkarska to ta po lewo ze ślepym zaułkiem
- « Poprzedni
-