- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód na 2 osobne budynki
@Fade1224 100 metrów od słupka Orange do warsztatu to jest dużo. Znalazłem takie pytanie kiedyś było zadawane na forum Nasz Orange w czasie AMA- dostępność światłowodu Jaka jest maksymalna dozwolona odległość podłączenia kabla światłowodowego od słupa do budynku? Nie powinno to przekraczać 50 metrów. Przesyłam linka https://nasz.orange.pl/t5/AMA-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-%C5%9Bwiat%C5%82owodu/Jaka-jest-maksymalna-d... i jeszcze jeden link Maksymalna długość kabla światłowodowego od słupa do budynku https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Maksymalna-d%C5%82ugo%C5%...
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Pablo5 a nie chodziło tam czasami o linię napowietrzną 🤔
Słup a słupek to różnica...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak @slav72 dotyczyło światłowodu/ linii napowietrznej bo były słupy w tym temacie co podesłałem 🙂 @Fade1224 wspomniał że światłowód był zrealizowany w ramach POPC ale nie napisał czy instalacja światłowodu jest napowietrzna czy ziemna.. @Fade1224 jakbyś mógł doprecyzować czy linia idzie powietrzem czy ziemią?
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest słupek Orange, idzie studzienkami czyli ziemią
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Fade1224napisał(-a)Wolał bym wziąć 2 osobne łączą ponieważ te w domu jest mocno obciążane, ale nie wiem jak to wyjdzie z tym podłączeniem bo warsztat znajduje się 100metrow od słupka Orange
OK, oczywiście spróbuj. Natomiast w kwestii "mocnego obciążenia" to na czym opierasz swoją ocenę? Nie jest tak łatwo tak "mocno obciążyć" światłowód, żeby nie było sensu go dzielić. Jakie są Twoje oczekiwania co do tego łącza, co masz zamiar takiego intensywnego robić? Oczywiście rozumiem że to nie o to pytałeś, ale może akurat jakieś opinie NO mogłyby Twoje rozeznanie sytuacji poprawić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Należy
1. Wypełnić i wysłać formularz do Orange https://uniaswiatlowodowa.pl/
2. Zaznaczyć na mapie zgłoszenie popytu na usługi na https://wyszukiwarka.uke.gov.pl/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Fade1224 jeśli POPC i ziemia, to tylko normalny wniosek o internet. Nie dorejonizują doziemnie. Będą trudności jeśli dystans długi. Ja bym się zastanowił nad współdzieleniem jeśli to ta sama posesja i adres
Może spróbować w biznesie? Tam inaczej patrzą na przyłącza
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W sumie czemu między domem a garażem nie puścić kabla RJ45 (jeżeli jest do 100 metrów) ? Będzie tylko 1 abonament 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adrjannnnapisał(-a)W sumie czemu między domem a garażem nie puścić kabla RJ45 (jeżeli jest do 100 metrów) ? Będzie tylko 1 abonament 🙂
Ja bym poszedł o krok dalej i zamienił miedź na światłowody plus konwertery lub switche z wkładkami. Pytanie czy ze względu na działalność gospodarczą można dokonać takiego udostępnienia (lub w ogóle poza lokal)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie można dzielić usługi z sąsiadem, natomiast jeżeli dobrze rozumiem to działka jest ta sama, a garaż i dom znajdują się na tej samej posesji (ogrodzone siatką). Kto zabroni klientowi posiadać urządzenie internetowe w garażu? 🙂
Natomiast jeżeli są to całkiem inne działki to w teorii nie można (ale jakby wystawić antenę z routera na kominie, która zasięgiem przypadkowo obejmie garaż) ? 🙂