Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Światłowód już w budynku. Czas oczekiwania na instalację w mieszkaniu.

ROZWIĄZANE
Cinmar2000
Poziom 15, Badacz Przestworzy
Solved!

Dzień dobry,

Chciałbym zapytać ile czasu trzeba czekać na pojawienie sie usługi w wyszukiwarce adresów Orange ?

Przedwczoraj zainstalowano nam w kamienicy światłowód ( puszka na każdym piętrze). Instalator powiedział, że instalacja została już odebrana przez Orange i powinna być dostępna w przeciągu paru dni.

W wyszukiwarce usług mam dostępny jedynie internet  do 10mbps po starych kablach miedzianych. Na czacie dostałem informację że nie ma w moim budynku możliwości podpięcia światłowodu. 

Dzisiaj z kolei w skrzynce były ulotki z Orange zachęcające do instalacji swiqtlowodu ale wyszukiwarka i czat dalej to samo: brak usługi

Pytam bo strasznie się niecierpliwie. Czekaliśmy na to ponad dwa lata. Obecnie używam LTE i przy dwóch osobach na spotkaniach online  i chorych dzieciach przy Netflixie dochodzi do awantur

dziękuję za zrozumienie i odpowiedzi.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy
Solution

@Cinmar2000 jeśli już był odbiór techniczny to teraz adres musi zostać zaraportowany przez podwykonawcę do Orange że jest gotowy. Inspektor nadzoru musi sprawdzić dokumentację powykonawczą i ją klepnąć w systemie. Później adres pójdzie do testlabu i jak przejdzie całą ścieżkę to zostanie zaliczony jako gotowy sprzedażowo. Ta informacja musi trafić do Pionu Sprzedaży i wtedy pojawi się w bazach z ktorych korzystają sprzedawcy. Ile to może potrwać? Od kilku dni do kilku tygodni. Za dużo czynników aby to jednoznaczne określić.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 ODPOW. 16
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

Wiadomość zawiera hiperłącze

@Cinmar2000  to może kilka dni potrwać. Jeśli chcesz, to kilka razy możesz sprawdzić na stronie mapy zasięgu. Ja tam się pojawi dostępność, od razu zamawiaj ..

https://www.orange.pl/view/mapazasiegu

Publikacja w tym miejscu oznacza obecność adresu w bazie Orange i zielone światło do zamówienia usługi 

Samotnick
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

@Cinmar2000 Jest na tych ulotkach jakiś numer do handlowca?

Cinmar2000

@agat13 

Dziękuję za sugestię. Niestety ten mapy nie da się używać. W największym przybliżeniu nie ma światłowodu nigdzie na ulicy. W oddaleniu już jest ale trudno powiedzieć w którym budynkuEmotikon: Smutny zadzwonię jutro do Organe. Ale obawiam się że korzystają z tych samych narzędzi

@Samotnick 

Linki i QR prowadzą do formularza zgłoszenia popytu. Wypełniałem coś podobnego parę lat temu Emotikon: Szczęśliwy. Numer telefonu jest do sklepu online. Przynajmniej taki jest komunikat. Niestety muzyka i nikt nie odbiera. Spróbuję jutro.

Pablo5
Poziom 35, Ekspert Galaktyczny

Cześć @Cinmar2000 

jeśli w tym linku co kolega wyżej podesłał nie ma jeszcze informacji o światłowodzie to  możesz zerknąć  na stronę Sidusis i sprawdzisz jaki internet jest dostępny w twojej miejscowości w tym linku https://internet.gov.pl/map/?center=2154743.367076522%3B6835763.784232147&zoom=6.400000000000001 w wyszukiwarce wpisujesz swój adres i możesz sprawdzić jakie usługi są dostępne pod danym adresem

Może coś to pomoże

Pozdrawiam

Cinmar2000

@Pablo5 

Dziękuję.  Nie znałem tej strony. Korzystałem wcześniej z wyszukiwarki UKE ale tam tez nic. 

Wg. tej strony obecnie dostępny internet od Orange/Netia/Polkomtel na kablach miedzianych 10Mb/s. Plus kilka firm krzaków. 

W planowanych inwestycjach trzy światłowody i jeden w realizacji przez Światłowód Inwestycje. Informacja nt. planowanego uruchomienia uslugi to 31/10. Wydaje mi się ze to właśnie oni. 

Chyba nic innego mi nie zostało tylko poczekać dalej  

Przy okazji mam pytanie. Czy fakt, ze instaluje to operator hurtowy oznacza, ze bede mogl korzystac z uslug innych operatorów (np plus/play/netia) czy tylko orange ? 

Serdecznie pozdrawiam i zycze milego weekendu!

slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@Cinmar2000  SI jest częścią Orange (pomarańcza ma tam 50% udziałów) więc sam rozumiesz...

Pablo5
Poziom 35, Ekspert Galaktyczny

@Cinmar2000  Światłowód Inwestycje współpracuje z Orange. Operator hurtowy to taki który udostępnia swoją sieć innym operatorom, którzy oferują na niej swoje usługi  W tym linku masz więcej informacji  https://swiatlowodinwestycje.pl/

Też życzę miłego weekendu

Pozdrawiam

Cinmar2000

@slav72 @Pablo5 

Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz ma to większy sens.

Dam znać jak się sprawą potoczy i kiedy będę mógł skorzystać z usługi.

Serdecznie pozdrawiam 

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy
Solution

@Cinmar2000 jeśli już był odbiór techniczny to teraz adres musi zostać zaraportowany przez podwykonawcę do Orange że jest gotowy. Inspektor nadzoru musi sprawdzić dokumentację powykonawczą i ją klepnąć w systemie. Później adres pójdzie do testlabu i jak przejdzie całą ścieżkę to zostanie zaliczony jako gotowy sprzedażowo. Ta informacja musi trafić do Pionu Sprzedaży i wtedy pojawi się w bazach z ktorych korzystają sprzedawcy. Ile to może potrwać? Od kilku dni do kilku tygodni. Za dużo czynników aby to jednoznaczne określić.