Dzień dobry,
Chciałbym zapytać ile czasu trzeba czekać na pojawienie sie usługi w wyszukiwarce adresów Orange ?
Przedwczoraj zainstalowano nam w kamienicy światłowód ( puszka na każdym piętrze). Instalator powiedział, że instalacja została już odebrana przez Orange i powinna być dostępna w przeciągu paru dni.
W wyszukiwarce usług mam dostępny jedynie internet do 10mbps po starych kablach miedzianych. Na czacie dostałem informację że nie ma w moim budynku możliwości podpięcia światłowodu.
Dzisiaj z kolei w skrzynce były ulotki z Orange zachęcające do instalacji swiqtlowodu
Pytam bo strasznie się niecierpliwie. Czekaliśmy na to ponad dwa lata. Obecnie używam LTE i przy dwóch osobach na spotkaniach online i chorych dzieciach przy Netflixie dochodzi do awantur
dziękuję za zrozumienie i odpowiedzi.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
@Cinmar2000 jeśli już był odbiór techniczny to teraz adres musi zostać zaraportowany przez podwykonawcę do Orange że jest gotowy. Inspektor nadzoru musi sprawdzić dokumentację powykonawczą i ją klepnąć w systemie. Później adres pójdzie do testlabu i jak przejdzie całą ścieżkę to zostanie zaliczony jako gotowy sprzedażowo. Ta informacja musi trafić do Pionu Sprzedaży i wtedy pojawi się w bazach z ktorych korzystają sprzedawcy. Ile to może potrwać? Od kilku dni do kilku tygodni. Za dużo czynników aby to jednoznaczne określić.
@Cinmar2000 to może kilka dni potrwać. Jeśli chcesz, to kilka razy możesz sprawdzić na stronie mapy zasięgu. Ja tam się pojawi dostępność, od razu zamawiaj ..
https://www.orange.pl/view/mapazasiegu
Publikacja w tym miejscu oznacza obecność adresu w bazie Orange i zielone światło do zamówienia usługi
@Cinmar2000 Jest na tych ulotkach jakiś numer do handlowca?
Dziękuję za sugestię. Niestety ten mapy nie da się używać. W największym przybliżeniu nie ma światłowodu nigdzie na ulicy. W oddaleniu już jest ale trudno powiedzieć w którym budynku
zadzwonię jutro do Organe. Ale obawiam się że korzystają z tych samych narzędzi
Linki i QR prowadzą do formularza zgłoszenia popytu. Wypełniałem coś podobnego parę lat temu
. Numer telefonu jest do sklepu online. Przynajmniej taki jest komunikat. Niestety muzyka i nikt nie odbiera. Spróbuję jutro.
Cześć @Cinmar2000
jeśli w tym linku co kolega wyżej podesłał nie ma jeszcze informacji o światłowodzie to możesz zerknąć na stronę Sidusis i sprawdzisz jaki internet jest dostępny w twojej miejscowości w tym linku https://internet.gov.pl/map/?center=2154743.367076522%3B6835763.784232147&zoom=6.400000000000001 w wyszukiwarce wpisujesz swój adres i możesz sprawdzić jakie usługi są dostępne pod danym adresem
Może coś to pomoże
Pozdrawiam
Dziękuję. Nie znałem tej strony. Korzystałem wcześniej z wyszukiwarki UKE ale tam tez nic.
Wg. tej strony obecnie dostępny internet od Orange/Netia/Polkomtel na kablach miedzianych 10Mb/s. Plus kilka firm krzaków.
W planowanych inwestycjach trzy światłowody i jeden w realizacji przez Światłowód Inwestycje. Informacja nt. planowanego uruchomienia uslugi to 31/10. Wydaje mi się ze to właśnie oni.
Chyba nic innego mi nie zostało tylko poczekać dalej
Przy okazji mam pytanie. Czy fakt, ze instaluje to operator hurtowy oznacza, ze bede mogl korzystac z uslug innych operatorów (np plus/play/netia) czy tylko orange ?
Serdecznie pozdrawiam i zycze milego weekendu!
@Cinmar2000 SI jest częścią Orange (pomarańcza ma tam 50% udziałów) więc sam rozumiesz...
@Cinmar2000 Światłowód Inwestycje współpracuje z Orange. Operator hurtowy to taki który udostępnia swoją sieć innym operatorom, którzy oferują na niej swoje usługi W tym linku masz więcej informacji https://swiatlowodinwestycje.pl/
Też życzę miłego weekendu
Pozdrawiam
@Cinmar2000 jeśli już był odbiór techniczny to teraz adres musi zostać zaraportowany przez podwykonawcę do Orange że jest gotowy. Inspektor nadzoru musi sprawdzić dokumentację powykonawczą i ją klepnąć w systemie. Później adres pójdzie do testlabu i jak przejdzie całą ścieżkę to zostanie zaliczony jako gotowy sprzedażowo. Ta informacja musi trafić do Pionu Sprzedaży i wtedy pojawi się w bazach z ktorych korzystają sprzedawcy. Ile to może potrwać? Od kilku dni do kilku tygodni. Za dużo czynników aby to jednoznaczne określić.