- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód - Olewanie domów jednorodzinnych
Nie zgodzę się z Tobą, że starsze bloki są olewane. W moim mieście (Łomża) są też stare bloki podłączane. Obecnie jest podłączonych lub w trakcje podłączania zdecydowana większość bloków i starszych i nowych.
Co do domków - pojawiła się pierwsza ulica domków wolno-stojących ze światełkiem (dziś był odbiór). Mam nadzieję, że niebawem inwestycje na domki w Łomży się bardziej rozwiną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nowa Huta, Kraków też stare bloki są podłączone.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No ok to u Was, ale u mnie akurat dzielnica gdzie są stare domy jest jak na razie olewana, i nawet nie sądze ze bedą tu podlaczac brame za bramą w przyszlosci skoro u mnie juz zrobili tylko moją bramę na calej ulicy/dzielnicy i na tym sie skonczylo. Nawet na początku nie mieli tego dlugi czas w systemie i nie dowierzali ze jest tu podciągniety swiatlowód 🙂 byl paradoks tego typu ze mialem gniazdko w mieszkaniu a nie moglem zamowic uslugi 😉 bo nie moglo przejsc przez system zamowień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@PeterMac83 zapewne w wielu sytuacjach jest tak jak piszesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja mam z kolei inne pytanie. Moja gmina przyłączyła się do unii światłowodowej, która ma rzekomo usuwać białe plamy i chyba doprowadzić światłowód do domów, które nie mają 30Mb/s. Spojrzałem na adresy, które są objęte programem i jest tam pół mojej mniej więcej 700 metrowej ulicy. Są tam tylko wpisane domy, koło których stoją słupy telefoniczne. Ja jak chciałem założyć w orange neostradę dowiedziałem się, że brakuje 200m kabla, 2 słupów i 12m uziemienia. Czy to oznacza, że będę do końca życia korzystał z LTE, które w mojej okolicy wyciąga śmieszne 1Mb/s, a domy 200m dalej będą miały światłowód? To trochę śmieszne i dyskryminujące. Też trochę mnie dziwi, bo wpisane tam adresy to same domy jednorodzinne, a połowa ulicy, pozbawiona internetu kablowego, to bloki i domy wielorodzinne, więc byłby to potencjalnie wyższy zysk dla Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Samorząd udostępnił wnioski do wypełnienia i można je wrzucać do urn, ale na stronie mojej gminy jest napisane coś takiego: "W ramach projektów POPC inwestycja realizowana jest do granicy działek, na których znajdują się budynki mieszkalne (zabudowa jednorodzinna). Jeżeli mieszkańcy – poprzez złożenie deklaracji – wyrażą zainteresowanie doprowadzeniem światłowodu do budynku, po zakończeniu inwestycji POPC Orange wykona przyłącza na własny koszt." Jeśli to ma być tylko dla domów jednorodzinnych, to niezbyt rozumiem sens tego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zastanawiam się też, bo według tego https://wyszukiwarka.uke.gov.pl te domy, które nie mają internetu kablowego mogą mieć 80Mb/s, a te które mają i mają dostać też światłowód mają powpisywane do 10/20Mb/s, więc w sumie jest opcja, że ktoś uznał, że mamy tutaj te 80Mb/s, a to nieprawda. Swoją drogą fajnie by było jakby dało się zgłosić jakieś poprawki do tej mapy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spotkałem się z taką sytuacją. W zeszłe wakacje Orange dowiadywało się o zainteresowanie FTTH na osiedlu domków jednorodzinnych i koleś jak sam powiedział "pognał złodziei". Orange podłączyło wielu sąsiadów, a jego dom ominęło. Teraz chodzi po sąsiadach i płacze, że też chce, a złe Orange już nie chce 😄