Światłowód Katowice, obecnie jest tylko miedź. Co mogę zrobić, aby pojawił się światłowód?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11197
  • 65

Światłowód Katowice, obecnie jest tylko miedź. Co mogę zrobić, aby pojawił się światłowód?

@WitoldO Katowice było jednym z pierwszych miast w Polsce gdzie robiliśmy FTTH. Inwestycja była prowadzona w latach 2015-2018. Później już sporadyczne prace na mniejszą skalę. Jankiego też robiliśmy. Jeśli budynek wówczas był ruiną to prawdopodobnie albo nie był ujęty w planach albo negocjator od umów oznaczył go jako ruina a więc wyleciał z planu. Jankiego 188 zostało z tego co pamiętam zasilone drogą napowietrzną. Obecnie można by próbować z tego słupa przed budynkiem bo jest tam mufa i macie jakiś przepust w ścianie z tego co napisałeś, albo przejść piwnicą od 188 do Was (wymagana zgoda mieszkańców sąsiedniej kamienicy). Oba rozwiązania uzależnione są od możliwości technicznych (zajetości na splitterze i ogólnie na sieci w tym rejonie miasta). Druga rzecz to kwestia wykonastwa. Obawiam się że firmy które pracowały w Katowicach już dawno zeszły z placu budowy. Monterzy-instalatorzy takich prac nie robią bo to jest grubsza sprawa (budowa pionu i skrzynki dystrybucyjnej).    

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 46
  • 0

@marder

Dokładnie jest tak jak mówisz była to ruina kabel do 188 idzie na słupie bo go widzę. Chyba najprościej byłoby puścić kabel tak jak do 188 i wejść tym naszym przejściem (ten peszel prowadi do skrzynki przygotowanej dla dostawcy Internetu, w tej skrzynce nawet gniazdko jest przygotowane i od tego miejsca leci do każdego mieszkania osobny peszel, który wychodzi w skrzynce przygotowanej w każdym mieszkaniu - u mnie akurat szafa rack. Dlatego dla mnie wydaje się, że jest to przeciągniecie kilku kabli i pewnie spięcie wszystkiego w tej głównej skrzyni na klatce. Nie potrzebne jest wiercenie itp, ,chyba najgorzej wygląda przeciągniecie kabla po słupach. 

Cały czas korzystam z Orange, mam telefony internety itp jakieś tam zniżki jak to na firmę a tak bardzo nie chce mi się tego przenosic znowu do konkurencji... byłoby idealnie jakby jednak ktoś znalazł się żeby pomoc :(. Ja rozumiem, że taki Witek i kilka osób z kamienicy to żaden klient i żaden biznes ... ale ja i moja firma niestety musimy mieć stabilny internet, stałe ip, żeby móc po prostu pracować 😞 

No bo jaka jest różnica, że Orange proponuje mi internet po miedzi jak przecież ten kabel i tak będzie musiał do budynku doprowadzić, z tego względu, że tam wszystko było robione od nowa i przepust na internet jest zamknięty na miedź 😜 

• 2997
  • 11197
  • 65

@WitoldO Kabel byłby jeden w Waszym przypadku standardowo 12J i wyspawany na splitterze który albo jest na słupie koło Was albo gdzieś dalej. Nie wiem tylko jak zrobiliście tą skrzynkę bo musi tam wejść tacka spawów i czy wszystkie peszle z mieszkań tam się schodzą. To już trzeba by sprawdzić na miejscu. Niestety ciężko będzie to zrealizować bo to jest normalna robota przyłączeniowa całego budynku a nie jednego abonenta. Musi być projekt, musi być wytypowana firma wykonawcza i musi być kasa. Dlatego nie dziwie się że wasz opiekun nie odpowiada bo nic nie może zrobić kiedy się dowiedział jak to wygląda od strony realizacyjnej.   

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64191
  • 825

@WitoldO  to już nie chodzi o ilość klientów, a o zakres prac nieinstalacyjnych. W przypadku domku jednorodzinnego doradziłbym co innego ( jeden kabel wypuścić na słup od gniazdka w domu i spokój) 

Tu jednak trzeba myśleć o wszystkich lokatorach i prowadzenie osobnej instalacji od OPP dla każdego jest bzdurą.

Dlatego trzeba pomyśleć o punkcie dystrybucyjnym wewnątrz i dopiero o instalacjach 

Pod uwagę trzeba też brać zasoby tego najbliższego OPP, gdyż ten budynek i kilku lokatorów nie były ujęte w rezerwach i może po prostu brakować wolnych włókien dosyłowych

Aspektów wiele, choćby kwalifikacja budynku jako mieszkalny z punktami handlowymi, czyli biznes ale indywidualny klient też...

Dasz radę😉

• 13
  • 46
  • 0

@agat13 tak mniej więcej rozumiem co do mnie mówisz :). Tylko wiesz jaka jest różnica, że chcą poprowadzić kabel miedziany, jak to wydaje się taka sama robota, czyli ze słupa wejście do budynku przez peszel do skrzyni, przygotowanej i nawet zasilonej w prąd pozniej peszlem do mojego biura przecież droga jednego kabla i drugiego taka sama :).

a ja niedaleko mam teraz biuro na Zbozowej to zwolnie trochę mocy 😉 - to już taki smiech przez łzy ... 

a tak serio to naprawdę potrzebuje pomocy 😞 

• 2997
  • 11197
  • 65

@WitoldO Miedzianych instalacji praktycznei już się nie robi to nie wiem kto Ci tak powiedział. A nawet jakby to raczej mają na myśli nie prowadzenie nowego kabla tylko podłączenia do starego który jest w budynku od wieków. 

PS. Prąd nie jest potrzebny. GPON to sieć pasywna.

• 13
  • 46
  • 0

@marder skrzynka jest taka jak na liczniki elektryczne i wydaje się, że powinno się wszystko zmieścici bo jest dosyc spora. 

Niestety nie zgodzę się z tym, że mógł się przestać odzywać 🙂 wyobraź sobie sytuacje, że np. lekarz przestaje się do Ciebie odzywać bo stwierdził, że juz Ciebie nie da się wyleczyć i pieniędzy już z Ciebie nie bedzie mieć ... Podobne odczucie miałbyś w stosunku do niego jakie ja mam teraz do tego przedstawiciela. 

Ja rozumiem, że jest to jakiś nakład pracy itp, ale podobno nie ma rzeczy niemożliwych 

• 13
  • 46
  • 0

@marder  da sie jakoś zmienić to oznaczenia ze rozwiazany problem bo chyba kliknąłem źle ... 

No tak, ale zamówienie na kabel miedziany mogę złozyć w orange i mowią, że podłączą 🙂 

• 2997
  • 11197
  • 65

@WitoldO nie wiem jak to się oznacza, może tam gdzie te 3 kropki po prawej przy poście.

Tak odpowiedzieć Wam powienien, tylko jak tam mówię że go rozumiem, ale Wam odpowiedź powinien dać to jest normalne.  

• 13
  • 46
  • 0

@marder podobno tacka spawów powinna się zmieścic bez problemu i wszystko inne co jest potrzebne taka informacje otrzymałem od osoby projektującej to przyłącze.