ŚI pominęło mój dom a ADSL wyłączyli - co teraz?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2403
  • 7419
  • 232

Czy jak kopali światłowód byłeś przy tym ? Widziałeś żę zostawiają, zakopuja zapas, rurkę? Czy widziałeś jak do sąsiadów kopią, a ciebie pomijają ?
Faktycznie strasznie mało info podajesz.
Może inaczej jest zaewidencjonowany twój adres . Próbowałeś sprawdzić mozliwość podłączenia po numerze działki w formacie D/xxx wpisując całośc tylko w numerze budynku ?

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 76
  • 0

IMG_1998.jpeg

Nic nie było kopane. Studzienki byly zrobione podczas kopania miedzi i adsl2.  Rurka została przepchnięta obok miedzi i starej technologii. Panowie gdy to robili to mówili że ktoś inny będzie później wdmuchiwał światłowód. Ich praca zakończyła się na zakręceniu pomarańczowej rurki zabezpieczeniu pod domem i zrobieniu zdjęcia rurki i adresu. 

W rurce NIE ma światłowodu. Do skrzynki węzła mam 10 metrów, znajduje się ona przed domem. 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@Marcin91pl  czyja jest ta skrzynka?

• 13
  • 76
  • 0

Spółka Światłowód Inwestycje, której właścicielem jest Orange. 

• 1943
  • 8315
  • 69

@Marcin91pl  moim zdaniem polecony do Skierniewic z dokładnym opisaniem sprawy może tu "zdziałać cuda". Z resztą patrząc po wpisach kolegów, nie tylko moim.

• 13
  • 76
  • 0

Dziękuję za pomoc. Ktoś odezwał się na priv i niby ma możliwości pomocy. Skontaktowałem się też z tym rzecznikiem. Jak to nie pomoże to skontaktuje się listownie. 

• 3079
  • 11570
  • 68

@Marcin91pl czyli byłeś w planach ŚI skoro pociągnęli Ci mikrorurkę. Nie pozostaje nic innego jak kontakt tylko do ŚI i zgłoszenie zapotrzebowania na usługę. Jeśli Ci odmówią bo brak sieci to im dołączysz zdjęcie i opiszesz kiedy to było robione plus plan i zdjęcie skrzynki rozdzielczej. Może mają bałagan w bazie i nie wiedzą że Ci to podwykonawca już wybudował. PS Do Orange nie pisz bo to nie ich działka i oni nie pośredniczą w takich sprawach.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3194
  • 13230
  • 130

Cześć @Marcin91pl 

Niestety ale forum NO jest to forum samopomocowe klientów Orange, którzy posiadają usługi Orange 🙂 Najlepszym rozwiązaniem jest opisanie dokładnie całej zaistniałej sytuacji i wysłanie pisma listem poleconym na wskazany adres: 

Światłowód Inwestycje Sp. z o.o.
Al. Jerozolimskie 160
02-326 Warszawa

Może równiez do pisma dołączyć zdjecia  🙂

@Marcin91pl zastanawiam się czy jesli pominięto Twój dom to czy nie mógłbys skorzystać z wariantu dorejonizowania czyli zgłoszenia zapytania o podłączenie budynku przez Orange ze środków własnych OPL . Zerknij do tego artykułu który jest na forum NO POPC – pytania i odpowiedzi https://nasz.orange.pl/t5/Baza-wiedzy-Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87/POPC-pytania-i-odpowiedz...

@Marcin91pl czy sprawdzałeś na stronie Światłowód Inwestycje na mapie zasięgu w tym linku https://swiatlowodinwestycje.pl/mapa-zasiegu/ jaki jest status inwestycji pod Twoim adresem 🙂

Miłego popołudnia 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 13
  • 76
  • 0

Ś I uparcie twierdzi że nie jestem w zasięgu ich inwestycji ani planowanych przez nich. Kontakt zawsze się urywa gdy wspominam o tej rurce podciągniętej pod dom i puszce przed domem. 

Jeden z użytkowników pomógł i faktycznie odezwało się do mnie Orange, które poprosiło o zgodę na inwestycje i wtedy będą uderzać do ŚI. 

Ja mogę nawet zapłacić za wdmuchanie światłowodu. Ale jak oni uparcie twierdzą że to nie oni, nie ich rurka. . Nie wiem czy tam jest taki burdel czy nie ma kompetencji na stanowiskach.  

na mapie jest tak 

czarna kropka moj 

zielone kropki z zasięgiem internetu od SI. Skrzynka jest pod TS 

Zrzut ekranu 2026-04-28 141742.png

• 1943
  • 8315
  • 69

@Marcin91pl  pamiętając jeszcze swoją walkę o internet, niestety muszę przyznać, że niekompetencja potrafi namieszać.