Czy 5G ma sens?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 21
  • 0

Czy 5G ma sens?

Witam - czy według was sieć 5G w ogóle ma sens?

Gdy tylko kupiłem telefon 5G to chwilę z tego korzystałem, ustawiłem LTE i w sumie 5G wypadło gorzej. Mam kilka wniosków.

1. 5G drenuje baterię fest.
  2. Stabilność połączenia jest słaba - często dochodzi do spadku wydajności sieci/zasięgu
  3. Połączenia głosowe są tak jakby gorszej jakości
  4. Prędkość internetu nie jest drastycznie szybsza - strony ładują się tak samo, filmy na YT na LTE działają tak samo

Co niby jest takiego extra w tym całym 5G?
Rozumiem przeskok między 3G -> LTE.
Ale nie rozumiem LTE -> 5G.

29 ODPOW. 29

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21991
  • 65031
  • 873

Czy 5G ma sens?

@Vules z Twojego opisu wnioskuję, że 5G odbierasz na częstotliwości 2100 MHz i pewnie na 700 MHz, dlatego nie widzisz różnicy między LTE, a 5G. Jak by był dostęp do 5G na 3,5 GHz, to różnica była by zauważalna w prędkości internetu. W przypadku LTE masz do dyspozycji więcej pasm, nie wiem, jak w Twojej lokalizacji, ale obecnie przy wszystkich dostępnych pasmach. LTE działa na częstotliwościach: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

Czy 5G ma sens?

@Vules  ,2,3 zależy od zasięgu, 1 częściowo też, 4 ładowanie materiałów w internecie zależy nie tylko od Twojego internetu, ale też od tego ile Ci wypuści druga strona (YT nie załaduje się szybciej niż on sam na to pozwoli)

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Czy 5G ma sens?

@Vules Tak, ma sens. Pasma LTE i 5G się agregują więc korzystając z 5G, korzystasz równocześnie z LTE.  Wyłączając 5G, odcinacz się od N78 i od 5G na 2100 ( w przypadku Orange), a zostaje LTE 2100. Czy 5G drenuje baterię? To zależy... telefon w stanie spoczynku odcina się od N78 i cały czas działa na LTE. Dopiero jak coś pobierasz to łączy się do czego tylko może, ale oto chyba chodzi? Co do rozmów, to i tak są prowadzone na LTE. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Czy 5G ma sens?

@Vulesnapisał(-a)

Witam - czy według was sieć 5G w ogóle ma sens?
...

1. Połączenia głosowe są tak jakby gorszej jakości

...

W technologii 5G w Polsce jak na razie nie są realizowane połączenia głosowe w ogóle, więc coś jest z tym stwierdzeniem nie tak. Nie zarzucam ci kłamstwa, ale albo to "jakby" jest świadectwem subiektywnej sugestii której ulegasz (a "jakość" połączeń głosowych nie koreluje z ustawieniami sieciowymi twojego telefonu w sposób dający się ocenić statystycznie), albo ustawienia twojego telefonu dają jakieś efekty uboczne i wtedy należałoby im się przyjrzeć, bo efektu o którym piszesz nie ma prawa być. Chyba że przełączasz telefon w jakiś tryb "tylko 5G" (spekuluję, nie powinno takiego trybu w ogóle być bo 5G samodzielnie w Polsce nie funkcjonuje - to nadal jest odmiana NSA, wymagająca łączności w 4G), wtedy w rozmowach zrzucałoby cię do 2G (wobec niemożności korzystania z 4G  z 3G), konsekwentnie jakość połączeń głosowych byłaby istotnie i bezdyskusyjnie słaba.

Jeśli chcesz ciągnąć temat to koniecznie napisz coś więcej o swoim sprzęcie, jego konfiguracji i lokalizacji. Bez tego możemy tylko bajki opowiadać.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 21
  • 0

Czy 5G ma sens?

Lokalizacja Tarnów, mam Motorolę Edge 60 Pro. Może rzeczywiście jakość połączenia było błędnym odbiorem wynikającym z tego, że ktoś jest w innej sieci.

Ale jeśli telefon nie może korzystać z samego 5G, to musi albo pracować na 5G + LTE; albo się przełączać. Co jest jeszcze bardziej kosztowne dla baterii. Może to wina infrastruktury w moim mieście, bo co chwilę mam LTE - nawet w mieszkaniu.

To tak jak operatorzy światłowodów ciągle zwiększają prędkość - nie zawsze są w stanie utrzymywać łącze w tej prędkości i właściwie to się przydaje tylko po to, żeby szybciej pobrać 100GB grę raz na rok.

Oglądając nawet 5 filmów w 4K na raz z platform streamingowych przesył nie przekracza 100 Mbps ze względu na ograniczenia uploadu po stronie hosta (jakieś 25Mbps). Zazwyczaj prędkość LTE to jakieś 30-60 Mbps - więc tutaj LTE daje radę z zapasem.

Ktoś naprawdę pobiera 100 GB pliki na telefon przez 5G albo robi hotspota, żeby 5 osób oglądało filmy na swoich urządzeniach?

Póki co jeszcze nikt nie przedstawił sensownych korzyści tej technologii.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Czy 5G ma sens?

Nikt nie ma obowiązku tłumaczyć ci zalet nowych technologii. Natomiast jeśli chcesz je poznać, to informacji na ten temat w sieci jest cała masa. W telegraficznym skrócie: nie, nie chodzi o to co napisałeś, tylko o większą pojemność i responsywność kanałów transmisji sygnału. To ważne. Więcej odbiorników może jednocześnie korzystać z sieci "na raz". Twoje wątpliwości nikogo specjalnie nie interesują, bo zupełnie nie o to chodzi.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Czy 5G ma sens?

Zużycie baterii będzie takie samo.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 539
  • 2659
  • 8

Czy 5G ma sens?

Z mojego punktu widzenia to do normalnego korzystania z internetu nie potrzebuje 5G. 5G przydatne jest wtedy gdy chcemy coś pobrać jakiś plik czy film bo będzie dużo szybciej. Do tego 5G przydatne jest do oglądania wideo w jakości 4K. Krótko mówiąc jeśli nie pobierasz dużo, nie oglądasz w 4K to nie ma potrzeby z 5G korzystać. Zawsze zresztą opcję tą w telefonie włączysz jak i wyłączysz.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 693
  • 3544
  • 29

Czy 5G ma sens?

@Vules Co prawda nie obserwuję, aby telefon z włączonym 5G (mam ustawiony tryb auto, a nie always on) strasznie pożerał baterię, czy żeby połączenia były z tego powodu gorszej jakości natomiast rzeczywiście podzielam doświadczenie, że yt/www na smartfonie doskonale radzi sobie na LTE i 5G nie robi istotnej różnicy. 

Ale co jest ekstra w tym całym 5G?

Używam 5G przede wszystkim w routerze - to mój podstawowy internet (brak światłowodu) i dzięki 5G Orange  + dobre taryfy Orange (szeroka oferta - abo, różne oferty prepaid dla każdego w zależności od profilu użytkownika) działa to- podłączone różne urządzenia, streamingi, mecze live etc. - znakomicie bez porównania do samego LTE, z którego korzystałem latami. Ale często zdarza mi się jeździć z internetem mobilnym po Polsce, gdzie 5G nie ma i wtedy dopiero jest bieda 🙂  Dlatego doceniam 5G. 5G zdecydowanie ma sens! 💪