- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Witam - czy według was sieć 5G w ogóle ma sens?
Gdy tylko kupiłem telefon 5G to chwilę z tego korzystałem, ustawiłem LTE i w sumie 5G wypadło gorzej. Mam kilka wniosków.
- 5G drenuje baterię fest.
- Stabilność połączenia jest słaba - często dochodzi do spadku wydajności sieci/zasięgu
- Połączenia głosowe są tak jakby gorszej jakości
- Prędkość internetu nie jest drastycznie szybsza - strony ładują się tak samo, filmy na YT na LTE działają tak samo
Co niby jest takiego extra w tym całym 5G?
Rozumiem przeskok między 3G -> LTE.
Ale nie rozumiem LTE -> 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vules z Twojego opisu wnioskuję, że 5G odbierasz na częstotliwości 2100 MHz i pewnie na 700 MHz, dlatego nie widzisz różnicy między LTE, a 5G. Jak by był dostęp do 5G na 3,5 GHz, to różnica była by zauważalna w prędkości internetu. W przypadku LTE masz do dyspozycji więcej pasm, nie wiem, jak w Twojej lokalizacji, ale obecnie przy wszystkich dostępnych pasmach. LTE działa na częstotliwościach: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vules ,2,3 zależy od zasięgu, 1 częściowo też, 4 ładowanie materiałów w internecie zależy nie tylko od Twojego internetu, ale też od tego ile Ci wypuści druga strona (YT nie załaduje się szybciej niż on sam na to pozwoli)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vules Tak, ma sens. Pasma LTE i 5G się agregują więc korzystając z 5G, korzystasz równocześnie z LTE. Wyłączając 5G, odcinacz się od N78 i od 5G na 2100 ( w przypadku Orange), a zostaje LTE 2100. Czy 5G drenuje baterię? To zależy... telefon w stanie spoczynku odcina się od N78 i cały czas działa na LTE. Dopiero jak coś pobierasz to łączy się do czego tylko może, ale oto chyba chodzi? Co do rozmów, to i tak są prowadzone na LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vulesnapisał(-a)Witam - czy według was sieć 5G w ogóle ma sens?
...
- Połączenia głosowe są tak jakby gorszej jakości
...
W technologii 5G w Polsce jak na razie nie są realizowane połączenia głosowe w ogóle, więc coś jest z tym stwierdzeniem nie tak. Nie zarzucam ci kłamstwa, ale albo to "jakby" jest świadectwem subiektywnej sugestii której ulegasz (a "jakość" połączeń głosowych nie koreluje z ustawieniami sieciowymi twojego telefonu w sposób dający się ocenić statystycznie), albo ustawienia twojego telefonu dają jakieś efekty uboczne i wtedy należałoby im się przyjrzeć, bo efektu o którym piszesz nie ma prawa być. Chyba że przełączasz telefon w jakiś tryb "tylko 5G" (spekuluję, nie powinno takiego trybu w ogóle być bo 5G samodzielnie w Polsce nie funkcjonuje - to nadal jest odmiana NSA, wymagająca łączności w 4G), wtedy w rozmowach zrzucałoby cię do 2G (wobec niemożności korzystania z 4G z 3G), konsekwentnie jakość połączeń głosowych byłaby istotnie i bezdyskusyjnie słaba.
Jeśli chcesz ciągnąć temat to koniecznie napisz coś więcej o swoim sprzęcie, jego konfiguracji i lokalizacji. Bez tego możemy tylko bajki opowiadać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Lokalizacja Tarnów, mam Motorolę Edge 60 Pro. Może rzeczywiście jakość połączenia było błędnym odbiorem wynikającym z tego, że ktoś jest w innej sieci.
Ale jeśli telefon nie może korzystać z samego 5G, to musi albo pracować na 5G + LTE; albo się przełączać. Co jest jeszcze bardziej kosztowne dla baterii. Może to wina infrastruktury w moim mieście, bo co chwilę mam LTE - nawet w mieszkaniu.
To tak jak operatorzy światłowodów ciągle zwiększają prędkość - nie zawsze są w stanie utrzymywać łącze w tej prędkości i właściwie to się przydaje tylko po to, żeby szybciej pobrać 100GB grę raz na rok.
Oglądając nawet 5 filmów w 4K na raz z platform streamingowych przesył nie przekracza 100 Mbps ze względu na ograniczenia uploadu po stronie hosta (jakieś 25Mbps). Zazwyczaj prędkość LTE to jakieś 30-60 Mbps - więc tutaj LTE daje radę z zapasem.
Ktoś naprawdę pobiera 100 GB pliki na telefon przez 5G albo robi hotspota, żeby 5 osób oglądało filmy na swoich urządzeniach?
Póki co jeszcze nikt nie przedstawił sensownych korzyści tej technologii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
Z mojego punktu widzenia to do normalnego korzystania z internetu nie potrzebuje 5G. 5G przydatne jest wtedy gdy chcemy coś pobrać jakiś plik czy film bo będzie dużo szybciej. Do tego 5G przydatne jest do oglądania wideo w jakości 4K. Krótko mówiąc jeśli nie pobierasz dużo, nie oglądasz w 4K to nie ma potrzeby z 5G korzystać. Zawsze zresztą opcję tą w telefonie włączysz jak i wyłączysz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G ma sens?
@Vules Co prawda nie obserwuję, aby telefon z włączonym 5G (mam ustawiony tryb auto, a nie always on) strasznie pożerał baterię, czy żeby połączenia były z tego powodu gorszej jakości natomiast rzeczywiście podzielam doświadczenie, że yt/www na smartfonie doskonale radzi sobie na LTE i 5G nie robi istotnej różnicy.
Ale co jest ekstra w tym całym 5G?
Używam 5G przede wszystkim w routerze - to mój podstawowy internet (brak światłowodu) i dzięki 5G Orange + dobre taryfy Orange (szeroka oferta - abo, różne oferty prepaid dla każdego w zależności od profilu użytkownika) działa to- podłączone różne urządzenia, streamingi, mecze live etc. - znakomicie bez porównania do samego LTE, z którego korzystałem latami. Ale często zdarza mi się jeździć z internetem mobilnym po Polsce, gdzie 5G nie ma i wtedy dopiero jest bieda 🙂 Dlatego doceniam 5G. 5G zdecydowanie ma sens! 💪
- « Poprzedni
- Następny »