Dopłaty w ofertach orange.

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

Czasem sprawdzam oferty przedłużenia umowy i ostatnio zauważyłem że obecnie Orange przy przedłużeniu "woła" opłatę za modem nawet jeśli w poprzedniej umowie był za 0 żeby go zmieniać.

Naprawdę nie chodzi o 5zł w jedną czy w drugą stronę, zastanawiam się tylko jak głęboko ukryty musi być sens prezentowania oferty za Xzł skoro po jej przeklikaniu i tak cena jest o 10-20zł wyższa niż ta prezentowana na stronie bo dochodzi opłata za modem opłata za internet na infrastrukturze innego operatora czy opłata za domek 😄 o której dowiemy się dopiero kiedy przeklikamy całą ofertę i dojdziemy do koszyka. 
Wiem że taki rynek i że wszyscy tak robią ale to przecież zupełnie bez sensu....

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

a dodałeś tę ofertę do koszyka? Bo jak robiłem ostatnio przedłużenie, to na etapie wyboru oferty było domyślnie wpisane, że 4,99 za sprzęty, tak jak tutaj:

marcin0216_0-1751875075357.png

Ale po do dodaniu koszyka, wykryło, że mam za 0 i się zaktualizowało.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

23 ODPOW. 23

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@_Artek_  wizerunkowy marketing..zaginanie czasoprzestrzeni...atrakcyjność na pierwszy rzut oka, później realizm..

Odpowiedzi jest wiele...wiecej

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

To teraz pomyślmy jak by to wyglądało, jak byłoby na odwrót. Na 1 planie cena np 90 zł, dopiero potem mogłoby się okazać, że jednak 70zl, tylko już nikt się nie przeklikał 🙂

• 322
  • 1398
  • 33

a dodałeś tę ofertę do koszyka? Bo jak robiłem ostatnio przedłużenie, to na etapie wyboru oferty było domyślnie wpisane, że 4,99 za sprzęty, tak jak tutaj:

marcin0216_0-1751875075357.png

Ale po do dodaniu koszyka, wykryło, że mam za 0 i się zaktualizowało.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@marcin0216  ma rację, dopiero w koszyku jest faktyczną oferta. Wcześniej to marketing.

• 882
  • 3819
  • 6

Mogliby podać tę atrakcyjną cenę i pod *  wypisać jakie i za co są dopłaty.... a tak żeby zobaczyć dopłaty to trzeba się doklikać do koszyka 😄 

• 322
  • 1398
  • 33

powiedziałbym, że to raczej nietypowe na rynku. podane są opłaty dodatkowe z góry, nawet gdy może ich nie być. a to odstrasza od zakupu.

zazwyczaj cena podana na pierwszy rzut oka to cena samego abonamentu. a dopłaty wychodzą gdzieś na późniejszym etapie

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Jednak, nawet jeśli jest to w jakiejś mierze wirtualne, to coś się w tym zakresie ostatnio zmieniło. Poprzednio jeśli nie było opłaty za modem i model modemu nie był przy przedłużeniu zmieniany, to jak słusznie kolega na wstępie zauważył, opłata pozostawała zerowa, od początku. Teraz we wszystkich bez wyjątku ofertach i modemach opłata jest od początku pokazywana. Nie chciało mi się przeklikiwać do koszyka żeby sprawdzić jak to w praktyce wypadnie, ale podejrzewam że jednak nie będzie tak różowo. Co więcej, fakt że ta opłata jest teraz "stała" zapewne wpływa na decyzje - może w tym sęk, żeby nie motywować klientów do trzymania się "tańszej" opcji dotychczasowej, bo i tak ona "drożeje"? Nawet jeśli nie drożeje w koszyku?
Mamy tu kogoś po marketingu? Takich rzeczy uczą na tych studiach czy to tak samo wychodzi?

• 882
  • 3819
  • 6

Dokładnie, ja już na pewno nie przedłużę do momentu w którym nie dostane FB 10 za 5zł+ 4x0+ -20 za pierwszy rok...... bo mi się to po prostu nie opłaca.

i ja nie mówię żeby do ceny na stronie dodawać wszystkie opłaty, wiadomo wszystko zależy od  lokalizacji ale jeśli jakiejś opłaty nie da się uniknąć (np za modem) to powinna ona jednak być wliczona w cenę pokazywaną na stronie orange.pl a nie dopiero przy przeklikaniu koszyka. 

• 322
  • 1398
  • 33

@_Artek_napisał(-a)

i ja nie mówię żeby do ceny na stronie dodawać wszystkie opłaty, wiadomo wszystko zależy od  lokalizacji ale jeśli jakiejś opłaty nie da się uniknąć (np za modem) to powinna ona jednak być wliczona w cenę pokazywaną na stronie orange.pl a nie dopiero przy przeklikaniu koszyka. 

no to przecież tak właśnie jest, co pokazałem na screenie kilka postów wyżej.

pojawiają się wszystkie możliwe opłaty dodatkowe.

a dopiero po dodaniu do koszyka następuje weryfikacja adresu i istniejącej usługi, i niepotrzebne opłaty się zdejmują